מכ”מי התרעה ישראליים עוזרים לאוקראינה להתגונן מפני תקיפות רוסיות
על פי הדיווחים, הכוחות המזוינים של אוקראינה משתפים פעולה עם הצבא הישראלי על אדמת פולין כדי להשיג מיומנות בהפעלת מערכת מכ”ם ישראלית להתרעה מוקדמת.
לפי סוכנות הידיעות הלאומית האוקראינית (Ukrinform), שר החוץ הישראלי אלי כהן הודיע על כך באופן רשמי במהלך מסיבת עיתונאים בווינה.
כהן חשף כי הצבא הישראלי והאוקראיני פועלים יחד בפולין על מנת לפרוס מערכת התרעה כדי לסייע בהגנה על חיי אזרחים באוקראינה.
המערכת שואפת לזהות טילים ומזל”טים תוך מעקב אחר מסלולם. צפוי כי יישום המערכת הישראלית יוביל להפעלה מהירה יותר של סירנות אזהרה אווירית באזורים ספציפיים עם התקרב סכנה ממשית להתקפות טילים או התקפות מל”טים של האויב.
מוקדם יותר חשף שגריר אוקראינה בישראל, יבהן קורנייצ’וק, כי קייב החלה לבדוק מערכת התרעה מוקדמת שפותחה בישראל.
המערכת נועדה להוציא התראות בהתקרב תקיפות רוסיות אפשריות, אמר קורנייצ’וק, והיא מיושמת כעת כתוכנית פיילוט שתכסה בתחילה עיר כמו קייב. אם המערכת תצליח, היא תורחב לאזורים אחרים באוקראינה.
קורנייצ’וק הסביר כי מערכת זו, הנבדקת באוקראינה, היא אותה מערכת שמשתמשים בה בהצלחה בישראל מזה זמן רב. הוא הוסיף כי מערכת ההתראה, המכונה “צבע אדום”, הותאמה לצרכי אוקראינה.
מערכת זו יכולה לזהות טילים ומזל”טים, לעקוב אחר תנועתם ולחזות את הזמן והמיקום המשוער של הפגיעה.
כאשר מזוהה איום, מופעלת סירנה המעניקה לאנשים מסגרת זמן מסוימת לתפוס מחסה. היתרון של המערכת היא ביכולתה למקד את כיסוי האזהרה לערים ספציפיות, תוך מתן התראה רק למערכת המקומית.
קורנייצ’וק אישר כי מערכת ההתרעה של “צבע אדום” הותאמה לצרכי אוקראינה. מערכת זו מזהה טילים ומל”טים, עוקבת אחר תנועתם ומחשבת את זמן הפגיעה המשוער שלהם.
המערכת גם מספקת אינדיקציה כדי לציין את משך הזמן שיש לאנשים למצוא מחסה. אחד המאפיינים העיקריים של מערכת זו הוא היכולת שלה לקבוע את הזמן והמיקום המשוער של פגיעות טילים, מה שמאפשר לה למקד את ההתראות שלה בערים ספציפיות.
האם מערכת ההתרעה הישראלית מפני טילים יכולה להגן על אוקראינה?
בשבועות האחרונים הגבירה מוסקבה את התקפותיה על הבירה האוקראינית, עם התקפות כמעט יומיות הכוללות שיגורי טילים ומל”טים.
התקפות אלו לא רק מתרחשות בשעות המוקדמות, אלא גם לאור יום, והן מהוות איום גדול על הביטחון של האוכלוסייה האוקראינית.
המטרה העיקרית של התקיפות הללו היא לרוקן את מערכות ההגנה האווירית האוקראיניות מטילים. עלות המל”טים הרוסיים מדגם “שאהד” נמוכה בהרבה בהשוואה להוצאות שנגרמות להגנה האווירית האוקראינית בעת שיגור טילים.
מייקל סטאר, יוצא צה”ל, הסביר כי מערכת ההתרעה על טילים של ישראל יכולה לשמש פתרון זמני חסכוני ויעיל למניעת דלדול של אמצעי לחימה עד שתגיע אספקה מחודשת.
עקב התקפות חוזרות ונשנות על ערי אוקראינה, אוקראינה נאלצת ליירט מל”טים וטילים רוסיים. המערכת מתוצרת ישראל יכולה להתריע בפני הצבא האוקראיני כשיש צורך ליירט רק טיל או מל”ט ספציפיים ובכך לשמור על אמצעי הלחימה היקרים.
הוא ציין כי כיפת ברזל הישראלית פועלת באופן דומה. במקרים בהם צפויות לנחות רקטות המשוגרות מעזה בשטחים פתוחים, המיירטים היקרים של תמיר אינם נורים.
סטאר הגיע למסקנה שהצבא האוקראיני יכול לשמור על התחמושת שלו בידיעה שהטילים הרוסיים לאאמורים לפגוע ביעדים אליהם כוונו.
בתרחיש הגרוע ביותר, המגינים האוקראינים יכולים לחסוך תחמושת אם הם מאמינים שלאזרחים יש מספיק זמן ואזהרה להגיע למקלטים לפני הטילים.
עם זאת, תנאי ההפעלה והיכולות של מערכת ההתרעה באוקראינה יהיו ייחודיים בשל המאפיינים המתקדמים של כלי הנשק שרוסיה השתמשה בהם בהתקפותיה נגד אוקראינה.
כתוצאה מכך, ייתכן שיידרשו שינויים נוספים כדי להתאים ביעילות את המערכת להגיב לאיום הספציפי שמציבה רוסיה.
שינויים אלה יבטיחו שמערכת ההתראה תוכל לזהות ולהגיב כראוי לסוגי הנשק והטקטיקות שבהן משתמשת רוסיה, ובסופו של דבר ישפרו את ההגנה והבטיחות של האוכלוסייה האוקראינית.
קרדיט: דפנס ערביכ