מבזקי חדשות ליום 18-2-2023. מתעדכן

*- בריחה מדאיגה מכלא ג’נין
התפתחות מדאיגה מגיעה מגזרת ג’נין. ביום חמישי בבוקר הודיעה משטרת ג’נין כי חמישה עצורים שהואשמו ברצח נמלטו מאחד מבתי הכלא שלה. המשטרה מסרה את זהותם:
1- מונד’ר ג’רדאת מא-סילה אל-חרת’יה
2- מעתצם ח’זימיה מקבאטיה
3- אמג’ד נסאר מבית קדד
4- הילאל קלאלוה מאל-ג’דידה
5- מונתסר כבהא מיעבד

המשטרה הפצירה בתושבים לא ליצור כל מגע עם הנמלטים מאחר שהם מסוכנים. לפי מקורות פלסטינים, הם הצליחו לברוח דרך פתחי האוורור. בעבר היו מקרים ש”אסירים” המבוקשים על ידי ישראל הצליחו לברוח מכלא ג’נין. הפלסטינים לא מסרו מתי ביצעו החשודים את מעשי הרצח שלהם ומי היו הקורבנות ולכן לא ברור אם מדובר במבוקשים על ידי ישראל.

*- מגעים בין ישראל לפלסטינים בנושא שדה הגז בעזה?
האם במקביל למתיחות הביטחונית הגואה, ישראל והרשות הפלסטינית מנהלות מגעים בנושא שדה הגז הנמצא 30 ק”מ מול חופי עזה, “עזה מארין”? לפי אוסאמה מבארז, מזכ”ל “פורום הגז המזרח תיכוני” מתקיימים כיום דיונים בין ישראל לרשות כיצד להאיץ את פיתוח השדה ולסייע לצמיחת הכלכלה הפלסטינית. את הדברים הוא אמר היום בשולי תערוכת אנרגיה המתקיימת בימים אלה במצרים.

מבארז הזכיר כי בין מצרים לפלסטינים יש הסכם לפיתוח השדה שהתגלה לפני למעלה מ-20 שנה אך מאז לא הגיע לשלב הפיתוח בשל סיבות פוליטיות וכלכליות.

*- מקורות בטורקיה: זו הסיבה לעזיבת משלחת איחוד הצלה
מקורות בטורקיה מספקים הסבר מדוע משלחת “איחוד הצלה” שפעלה לסייע לטורקים שנפגעו ברעידת האדמה החליטה על חזרה מהירה לארץ. לפי הדיווחים, המשלחת סבלה מיחס “צונן” של משלחות אחרות שפעלו בזירות סמוכות. בנוסף, הובע חשש שקיצונים איסלאמיסטים ינסו לפגוע בחברי המשלחת הישראלית שכן באזור ישנם פליטים סורים רבים, חלקם בעלי אוריינטציה רדיקלית.

יוזכר כי אתמול צוותים מגרמניה ואוסטריה גם כן הודיעו על עזיבה בשל איומים ביטחוניים.

*- גל מעצרים נרחב בטורקיה של קבלנים ויזמים בעקבות רעידת האדמה. אתמול נעצר מחמט יאסר קוסקון (בתמונה התחתונה) בעלי פרויקט היוקרה “רנסנס רזידנטס” באזור אנטקיה שבמחוז הטאיי. הבניין בן 12 הקומות כלל 250 דירות ושווק כאמור כפרויקט יוקרה. לפי הרשויות בטורקיה, כ-1000 אנשים איבדו את חייהם לאחר שהפרויקט קרס כולו ברעידת האדמה (בתמונה).

קוסקון נעצר אתמול בשדה תעופה באיסטנבול כשהיה בדרכו למונטנגרו.

*- תקרית חמורה ביותר בספרד כשמפגינים פרו פלסטינים התפרצו לאולם בו הרצתה שגרירת ישראל במדריד רודיקה גורדון. הם הניפו דגלי פלסטין ונראו אלימים ביותר. כפי שניתן לראות האיום היה כה גדול עד שאחד המאבטחים הישראלים שולף אקדח. הסרטון הזה הפך “להיט” בערוצים הפלסטינים.

*- מה שווי הפיצוי שהבטיח ארדואן לנפגעי רעידת האדמה?
הנשיא הטורקי ארדואן שביקר היום באזורי אסון רעידות האדמה במזרח המדינה הבטיח כי הם ישוקמו בתוך שנה. בביקור בעיר כהרמן מאראש הדף ארדואן ביקורת שנשמעה מצד תושבים ולפיהם הם “לא רואים חיילים ושוטרים” שבאים לעזרתם. הנשיא הטורקי הגיב כי מדובר בהאשמות שווא וכי באזורים הללו נפרסו למעלה מ-21,000 שוטרים וחיילים. עוד הוא הבטיח כי מכלי גז שישמשו לחימום בדרך והציע למי שלא מעוניין לחיות באוהלים לעבור לבתי מלון באזורים מרוחקים יחסית כמו אלאניה, מרסין ואנטליה.

באשר לפיצוי למשפחות הנפגעות, הכריז ארדואו כי כל אחת תקבל סכום של 10,000 לירות (כ-530 דולר).

בשלב זה היקף הנזק שנגרם לטורקיה אינו ידוע אך סוכנות בלומברג מעריכה כי ההוצאה הממשלתית הקשורה ברעידות האדמה כולל עבודות השיקום תגיע ל5.5% מהתוצר המקומי של המדינה.

*- לא רק הבתים קורסים בטורקיה
רעידת האדמה לא רק גבתה מחיר אנושי אדיר מטורקיה אלא גם מחיר כלכלי כבד. את זה ניתן להרגיש היטב בבורסת המניות. היום בבוקר הסחר הופסק לראשונה מאז 1999 בעקבות נפילות חזקות.

השבוע מאז היוודע על רעידת האדמה הבורסה היא שוק של מוכרים בלבד. המדד המרכזי של הבורסה צנח עד כה השבוע ב-16% והמשמעות היא מחיקת שווי של 35 מיליארד דולר. טכנית הבורסה הטורקית נכנסה לשוק דובי אתמול אחרי שאיבדה כ-20% מערכה בהשוואה לשיא שנרשם בחודש שעבר.

יצוין כי הבורסה הפכה אופציה מועדפת על ידי משקיעים מקומיים כדי לנסות ולשמר על הונם נוכח אינפלציה שנתית של 86%.

*- מומחית בין לאומית מצננת את ההתלהבות בנושא הגז הלבנוני
בעוד שבלבנון חגגו השבוע את ההסכם שנחתם עם קטר בדבר כניסתה כשותפה לקונסורציום חיפושי הגז, יש מי שסבור כי החגיגות מוקדמות מידי. ד”ר קרול נח’לה, מומחית אנרגיה בריטית ממוצא לבנוני (בתמונה) שהתראיינה אתמול בערוץ הטלוויזיה “אלג’דיד” הסבירה: “בלבנון אין תשתית לייצור ויצוא של נפט וגז, ולכן היא תצטרך לפחות חמש שנים מרגע ההפקה כדי להגיע למצב של ייצור וייצוא.”

נח’לה, שהיא מנכל”ית חברת הייעוץ “קריסטול אנרג’י” הוסיפה כי בינתיים לא התגלה גז בלבנון והזהירה כי הסתמכות עתידית של הכלכלה הלבנונית על ייצוא גז ונפט תהיה בעלת סיכונים, בייחוד אם לבנון לא תנקוט ברפורמות הנדרשות.

*- ארגון הטרור “גוב האריות” בשכם ממומן באמצעות עסקאות זהב?
לשכת עורכי הדין הפלסטינית חשפה כי לפני כשבוע עצרו כוחות הרשות הפלסטינית עו”ד מאזור שכם החשוד במימון טרור. לפי הדיווח, דרע’אם סמאענה בן ה-36 זומן לחקירה אחרי שהתברר כי היה מעורב בעסקת זהב חריגה של מכירת 3 קילוגרם זהב. לפי לשכת עורכי הדין, הוא נשאל בחקירה מהיכן השיג את הזהב הזה אך לא סיפק הסבר מניח את הדעת.

מקורות פלסטינים טוענים כי סמאענה חשוד במימון ארגון הטרור “גוב האריות” הפעיל בשכם וככל הנראה פעל בשירות חמאס, דבר המעיד שוב כיצד ארגון הטרור מכווין ומממן את הטרור ביהודה ושומרון.

מקורביו של העו”ד העצור טוענים כי הוא מוחזק בתנאים קשים וכי הטלפון שלו הוחרם. עתה נותר לראות האם המעצר הזה הוא “אמיתי” או שמדובר בעוד מעצר “דלת מסתובבת” ומי שחשוד במימון טרור ישוחרר בסוף לחופשי…

*- רעידת האדמה: עדכון בנושא המתקן הגרעיני שנבנה בטורקיה
רעידת האדמה החזקה בלילה וכן רעידות המשנה במהלך כל היום יצרו חשש לבטיחותו של מתקן האנרגיה הגרעינית “אקויו” הנמצא בשלבי בנייה מתקדמים במחוז מרסין שבדרום טורקיה. הפרויקט מבוצע על ידי החברה הרוסית “רוסאטום” שדיווחה היום כי לפי הבדיקות הראשוניות שביצעה לא נגרם נזק למבנה, לציוד הבנייה ולמנופים. עם זאת, נמסר כי נמשכות בדיקות מעמיקות יותר כדי לוודא את הבטיחות של המתקן. גם סוכנות האנרגיה האטומית הודיעה כי נכון לעכשיו אין חשש מסכנות הקשורות ב”מקורות רדיואקטיביים”. יצוין כי מרסין מרוחקת פחות מ-300 ק”מ ממוקד הרעש.

בניית תחנת הכוח הגרעינית החלה בשנת 2018 ולפי התכניות היא אמורה להתחיל לפעול באופן ניסיוני כבר השנה. במלוא תפוקתה אמורה התחנה לספק כ-10% מצורכי האנרגיה של טורקיה.

*- האם ניתן להשמיד את הבסיס האיראני “הסודי”?
איראן חשפה  מה שהיא מגדירה את אחד מבסיסי האוויר החשובים והסודיים ביותר שבתחומה. מדובר בבסיס תת קרקעי שבנוי מבטון מזוין שלפי האיראנים יכול לעמוד בפצצות החודרות שיש לחיל האוויר האמריקאי.

לפי האיראנים, בבסיס הזה נשמרים מטוסים שמצוידים בטילים ארוכי טווח. בבסיס יש את כל המתקנים הדרושים לשהייה של הכוחות למשך חודשים ארוכים, כך לפי האיראנים. העיתוי לפרסום אינו מקרי ונוא מגיע בעת שסעודיה מארחת בימים אלה תמרונים אוויריים הכוללים 10 מדינות ובהן ארה”ב כשהכוונה ברורה. האיראנים מנסים להעביר מסר שהם נערכו לאפשרות מתקפות אוויריות שנועדו להשמיד את יכולת האוויר ושיגור הטילים שלהם.

קרדיט: ערוץ הטלגרם דורון פסקין – הכסף שמניע את המזרח התיכון   קרדיט לתמונה: תסנים