מדוע מוסקבה כה התאמצה לשחרר את סוחר הנשק מידי האמריקאים?
וושינגטון שחררה את סוחר הנשק הרוסי המפורסם, ויקטור בוט, בעסקת חילופי שבויים עם מוסקבה, ששחררה במקביל את הכדורסלנית האמריקאית בריטני גרינר.
סוחר הנשק הרוסי הגיע לבירת רוסיה, יום חמישי, לאחר שישב יותר מעשור בכלא, כאשר בית משפט אמריקאי הרשיע אותו ב-2012 בקשירת קשר להרוג אמריקאים, סחר בטילים נגד מטוסים וסיוע לארגון טרור.
בוט, בן 55, נחשב לאחד מסוחרי הנשק המפורסמים בתקופתו, והוא מואשם בכך שעשה את הונו מסחר נשק והברחות שהזינו סכסוכים באפריקה, במזרח התיכון ובאסיה.
הוושינגטון פוסט העריך , בדיווח, כי עסקת החליפין מייצגת “פרס גדול” עבור בכירים רוסים, שקוראים לשחרורו של בוט מאז מעצרו ב-2008, לאחר שנפל למלכודת שטמנה לו סוכנות התרופות האמריקאית. , והוא נידון ל-25 שנות מאסר.
העיתון שפך אור על מה שנראה בעיניו הסוד מאחורי ההתעקשות הגדולה של רוסיה לשחרר את סוחר הנשק בוט, והסביר כי למרות טענתה החוזרת ונשנית שהאישומים נגד בוט מוכרים, רצונה של מוסקבה להחזירו אינו קשור לפרטי המקרה אלא לקשריו ויחסיו עם חוגי קבלת החלטות ומודיעין צבאי ברוסיה , לפי מה שנחשף על ידי מספר בכירים ואנליסטים.
בהקשר זה, וולסקי, בכיר במועצה לביטחון לאומי של ממשל קלינטון, שהוביל את המאמצים המוקדמים להתמודד עם רשת הנשק של בוט, הדגיש שלבוט היו “מערכות יחסים חשובות עם ממשלת רוסיה”.
דיווחים מצביעים על כך שלבוט יש קשרים הדוקים עם איגור סצ’ין, סגן ראש ממשלת רוסיה לשעבר ובן בריתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כאשר הם עבדו יחד בצבא הסובייטי באפריקה במהלך שנות ה-80.
בוט הכחיש כל קשר ליחידת המודיעין הצבאית הרוסית, וגם אמר שהוא לא מכיר את סצ’ין.
העיתון מציין כי שתיקתו והכחשתו מכל קשר לסוכנויות או לבכירים רוסים עשויות להיות הסיבה לרצון של מוסקבה לשחררו, ומצביע על כך שסוחר הנשק סירב לשתף פעולה עם שלטונות ארה”ב, למרות מאסרו במשך יותר מעשור, בתא בודד במרחק אלפי קילומטרים מארצו…
בהקשר זה אמר העיתונאי הרוסי אנדריי סולדאטוב, “ככל הידוע לי, בוט שמר על קור רוח בכלא, ולא חשף שום מידע לאמריקאים”.
סיימון סרדג’יאן, חבר במרכז בלפר למדע ועניינים בינלאומיים באוניברסיטת הרווארד, הדגיש כי בוט לא היה מנהל עסק כה ענק להברחת נשק “ללא הגנה ממשלתית”.
סרדג’יאן הסביר כי סוחר הנשק הרוסי מעולם לא דיבר על יחסיו עם ממשלת רוסיה, וזו הסיבה שהאחרונה מעוניינת להחזירו כדי לשמור על שתיקתו.
מומחה האבטחה הרוסי, מארק גאלאוטי, סבר כי שחרורו של בוט עשוי להיות מסר מהרשויות לכל המשתפים איתם פעולה, הקובע כי “המולדת לא תשכח אותך”.
קרדיט: רשתות חברתיות
משרד החוץ של רוסיה חגג את שחרורו של בוט בהצהרה ביום חמישי. “אנו שמחים שהחילוף הזה התרחש”, אמרה חברת הדומא הממלכתית מריה בוטינה לתקשורת המקומית והוסיפה: “איננו נוטשים את בני עמנו”.
האנליסטית הפוליטית הרוסית ב-R Politic Group לניתוח פוליטי, טטיאנה סטנוביה, אמרה ביולי האחרון שפוטין שואף, באמצעות העסקה הזו, ל”רווחים עמוקים יותר מחישובים פוליטיים”.
בוט סיפר בראיונות כי הוא נולד בטג’יקיסטן ב-1967, ולמד שפות במכון הצבאי הסובייטי לשפות זרות במוסקבה, וחשף כי מאוחר יותר נשלח לאנגולה לעבוד כמתרגם בחיל האוויר הסובייטי.
מומחים אומרים שהמכונים הצבאיים ברוסיה היו נקודת גיוס מרכזית לשירותי הביון הצבאיים, ומהעיתון האמריקני עולה כי פוט וסטיין למדו את השפה הפורטוגזית ופעלו יחד עם הצבא הסובייטי במוזמביק.
בוט מואשם שניצל את הכאוס שהתפשט לאחר נפילת ברית המועצות ב-1991, כדי לקנות כמויות של נשק במחירים נמוכים מבסיסים צבאיים שיצאו משליטה, לפני שהקים צי מטוסי מטען משלו כדי להעביר את המטען שלו ברחבי העולם.
דוברים אחרים של העיתון קושרים בין התעקשותה של מוסקבה לשחרר את בוט, והמידע החשוב העומד לרשותו, על גורלם של מחסני הנשק של ברית המועצות, וכן מידע על מחסני נשק באוקראינה, בהן עבד במשך יותר מעשור בהובלת נשק בין מדינות האזור.
מנגד, יש ברוסיה המאמינים שוושינגטון מגזימה בפעולות שהיא מייחסת לו כדי להפוך אותו לדחליל ולהכתים את תדמיתה של מוסקבה, כך לפי AFP.
העיתונאי הרוסי, אלכסנדר גאסיוק, כתב בספר שפרסם ב-2021 , בו סיפר את “הסיפור האמיתי” של סוחר הנשק, כי “המיתוס שארצות הברית המציאה בצורה מחפירה על בוט הוא סיפור מובן מאליו: הסיפור של רוסי מרושע שמוכר נשק באופן לא חוקי ומנסה לפגוע באמריקה, אבל האמריקאים הטובים שמו לזה קץ”.
על פי ההאשמות נגדו, הוא הסכים למכור ארסנל של רובים וטילים לסוכנים אמריקאים חשאיים, שטענו שהם חברים בכוחות המזוינים המהפכניים של קולומביה (FARC), ורצו להשתמש בכלי הנשק האלה כדי להפיל מסוקים אמריקאים התומכים הצבא הקולומביאני.
קרדיט: אלחורה קרדיט לתמונה: אילאפ