ארה”ב קונה משלוחי ענק של תבואה אוקראינית המיועדים למדינות בסכנת רעב
ראש תכנית המזון העולמית, דיוויד ביזלי, חשף כי ארה”ב מגבירה את מאמציה לרכוש כ-150,000 טון תבואה מאוקראינה, בשבועות הקרובים, כדי לספק אותה כסיוע היוצא מנמלים אוקראינים שאינם נצורים עוד בעקבות המלחמה.
ביזלי אמר ל-Associated Press שהיעדים הסופיים לתבואה עדיין לא אושרו, והדיונים נמשכים.
סכנת רעב
המשלוח הצפוי הוא יותר מפי שש מכמות התבואה המועברת כעת על ידי הספינה הראשונה שאורגנה על ידי תכנית המזון העולמית מאוקראינה לקרן אפריקה, שם האוכלוסייה נמצאת בסכנת רעב.
משיחות עם אנשים מצפון קניה, הסובל מבצורת בקרן אפריקה, נאמר לביזלי קבוצת נשים סיפרו לסוכנות הידיעות AP שהפעם האחרונה שבה ראו גשם הייתה ב-2019.
אזורים באפריקה מתמודדים עם בצורת כרונית, שעלולה לדחוף חלקים ביבשת השחומה, במיוחד סומליה השכנה, לרעב.
עד כה, אלפי אנשים מתו, אומרת הסוכנות, בעוד שתוכנית המזון העולמית חשפה כי 22 מיליון אנשים סובלים מרעב באפריקה.
“אני חושב שיש סבירות גבוהה שתהיה לנו הכרזת מצב רעב בשבועות הקרובים”, אמר ביזלי.
“סערה אחרי סערה”
ביזלי תיאר את המצב מול קרן אפריקה כ”סערה אחרי סערה”, כאשר האזור מתמודד עם הבצורת והאיום של רעב, עם עלייה משמעותית במחירי המזון והדלק המונעת בין השאר על ידי המלחמה באוקראינה.
לדבריו, “ספינת העזרה הראשונה”, בהתייחסו למשלוח התבואה המיוחל מאוקראינה, נושאת 23,000 טון תבואה, מספיק להאכיל 1.5 מיליון בני אדם במנות מלאות למשך חודש.
הספינה צפויה לעגון בג’יבוטי בין ה-26 ל-27 באוגוסט, והחיטה אמורה להישלח דרך היבשה לצפון אתיופיה, שם מיליוני אנשים באזורי טיגרי, אפאר ואמהרה מתמודדים לא רק עם בצורת, אלא מתמודדים עם סכסוך קטלני.
אוקראינה הייתה המקור למחצית מהתבואה שנרכשה על ידי תכנית המזון העולמית בשנה שעברה כדי להאכיל 130 מיליון בני אדם.
רוסיה ואוקראינה חתמו על הסכמים עם האו”ם ועם ממשלת טורקיה בחודש שעבר שיאפשר ייצוא של תבואה אוקראינית לראשונה מאז הפלישה הרוסית בפברואר.
אבל ביזלי אמר שהפתיחה האיטית של נמלי אוקראינה והתנועה הזהירה של ספינות משא דרך הים השחור לא יפתרו מיד את משבר ביטחון המזון העולמי.
“סין… חייבת לעזור גם”
ביזלי קרא למדינות העשירות לעשות יותר כדי לשמור על זרימת תבואה וסיוע אחר לאזורים הרעבים ביותר בעולם.
הוא פנה למדינות המפרץ בבקשה לסייע לאזור ולהגביר את מאמציהם בהקשר זה, וציין כי סין, שהיא הכלכלה השנייה בעולם, “חייבת לעזור גם כן”.
האזרח חסן מחמוד מצדו אמר לביזלי, “אל תשכח אותנו”, ואז המשיך, “אפילו גמלים נעלמו… אפילו חמורים נכנעו”.
קרדיט: אלחורה קרדיט לתמונה: אלעין אלאיחברייה