היסטוריה: 50 שנה ליחידת “עורבי השחקים” של צה”ל
- יחידת “עורבי השחקים” מציינת החודש 50 שנה להקמתה. היחידה המבצעת משימות ל”א (לוחמה אלקטרונית) וסייבר על ידי שימוש במערכות קרקעיות ומוטסות, מונעת מהאויב לזהות את תמונת המצב של חיל-האוויר. “כשפצצה נופלת רואים את ההשפעה שלה, כשאנחנו משדרים במערכת לפעמים לא יבינו מה קרה”
“אם נספר לך, נצטרך להרוג אותך”
יחידת “עורבי השחקים” מציינת החודש 50 שנות פעילות. סא”ל (במיל’) רמי לוז לקח חלק בתהליך הקמת היחידה וכן היה מפקדה. “אני מכיר את היחידה עוד לפני שהיא הוקמה. בתחילת הדרך היינו מעין גף בתוך יחידת הבקרה המרכזית בדרום הארץ”, סיפר סא”ל (במיל’) רמי. “בגף שירת מפעיל ל”א אחד, ולקראת שחרורו ביקשו ממני לשרת שם כמפעיל. כאשר שאלתי אילו משימות מבצע הגף ענו לי שאם יספרו לי הם יצטרכו להרוג אותי, אלא אם אצטרף, על כן, החלטתי להצטרף לגף”, המשיך. “התחלתי לבצע את משימותיי, ובשלב מסוים הפעילות הייתה עוצמתית עבור מפעיל אחד והוחלט להביא מפעיל נוסף. בחרתי את גיורא ישינסקי ז”ל חברי הטוב והמוכשר ביותר. היינו ידידים בלב ובנפש. גיורא נהרג בהתרסקות המסוק בחוף סיני ובני הבכור קרוי על שמו”.
עם הזמן החל הגף ביחידת הבקרה לגדול ולהתפתח ובמהלך השנים החלו דיונים על הקמת יחידת ל”א מוטסת, אותה אנו מכירים כיום כיחידת “עורבי השחקים”. בחודש אוגוסט 1981 מונה סא”ל (במיל’) רמי לפקד על היחידה. במהלך זמן פיקודו פרצה מלחמת לבנון הראשונה. “מטרת היחידה בשגרה הייתה להתכונן ללחימה. כחודש לפני פרוץ המלחמה התחלנו לבצע פעילות משמעותית בגזרה הצפונית”, שחזר סא”ל (במיל’) רמי.
באותן שנים, פעלה היחידה עם מטוסי ה”דקוטה” וה”קרנף” (הרקולס (C-130HI ועם מסוקי ה”אנפה”, ה”יסעור” (CH-53) וה”צרעה”. עם פרוץ המלחמה התקיים מבצע “ערצב 19” בו השמיד חיל-האוויר את מערך הטק”א (טילי קרקע-אוויר) בסוריה. “התכוננו מבעוד מועד למבצע. מטוסים רבים, עליהם הותקנו מערכות ל”א, עלו לאוויר. אני הייתי על אחד מעשרת מסוקי ה’יסעור’ שפעלו. הכול הלך כמתוכנן עד שאחד המסוקים התקלקל והמריא באיחור. טסנו בנתיב המתוכנן, קיבלנו את פקודת ההפעלה, אך המסוק שהתקלקל עדיין לא היה בנתיב”, תיאר סא”ל (במיל’) רמי. “למרות שהמסוק לא היה בנתיב, הפעיל מפקד המשימה את מערכות הל”א שלו – זוהי הגדלת ראש, גם אם אתה בדרך לנתיב ובכיוון הנכון, אתה תעשה את העבודה. ביצענו את משימתנו כמו שצריך ומיד לאחר שנחתנו דיברתי עם מי שהיה מפקד טייסת 119. בשיחתנו הוא אמר לי: ‘לא ראינו טילים, ואם מישהו ראה טיל הוא לא היה בכיוון’ – יותר מזה לא צריך”.
כיום מבצעת היחידה משימות באמצעות מטוסי ה”קרנף” ומסוקי ה”יסעור” וכן על ידי שימוש במערכות קרקעיות. המפקדה המרכזית של היחידה ממוקמת בבסיס תל-נוף, אולם קיימות שלוחות שלה בבסיסים רבים בחיל, ובשנים האחרונות צוברת היחידה כשירויות נוספות ומתקדמות. “עד לפני כחמש שנים היו ביכולתינו רק כשירויות מוטסות והתחלנו לקלוט כשירויות קרקעיות או נשלטות מרחוק”, העלה סא”ל ד’. “מכיוון שהובן בחיל שהספקטרום האלקטרומגנטי צריך להיות מנוהל על ידי אנשי ל”א – עלינו לבצע את משימותינו בצורה פרוסה בארץ. כעת אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך שמטרתו למרכז את פעילות היחידה למכלול הפעלה אחד, לכלל משימות היחידה שאינן מוטסות”, המשיך. “התפתחות הטכנולוגיה היא מירוץ אינסופי: אנחנו מפתחים טכנולוגיה, האויב מפתח טכנולוגיה נגדנו ואנחנו מפתחים טכנולוגיה כנגד כך. ללא פעילות היחידה חיל-האוויר היה חווה אתגרים בביצוע משימותיו והיה חשוף יותר לאויב”.
“אנחנו נמצאים בקדמת הבמה בעולם הלוחמה האלקטרונית, שלאחרונה הצטרף אליו גם עולם הסייבר”, הציג סא”ל ד’. “במהלך השנים היחידה השתתפה בפעילויות מבצעיות רבות, חלקן מוכרות ורבות מהן נשארו חסויות מעיני הציבור”.
“המערכות, הזירה והלוחמים משתנים, משני הצדדים הנלחמים. מפעילי היחידה של היום, חכמים הרבה יותר, ומשתמשים במערכות מתקדמות ומורכבות, אולם מהות הלוחמה האלקטרונית נשארה כשהייתה. תמיד ידענו שאם לא נהיה באוויר ולא נפעיל את המערכות בזמן, החברים שלנו יפלו מהשמיים”, הדגיש סא”ל (במיל’) רמי וסא”ל ד’ הוסיף: “אופי המשרתים ביחידה הוא שעזר לה להתפתח ולהגיע למקום שבו היא נמצאת. יצירתיות, רעות, חיבור למשימה ולתוצאה הסופית ונכונות למצוא פתרון לכל בעיה, מעניקים לנו את היכולת לתת מענה מבצעי לחיל-האוויר בצורה הטובה ביותר”.
מורשת היחידה משמעותית עבור המשרתים בה. “אנחנו נמצאים בקשר עם מפקדי היחידה מהעבר והם צופים ומייעצים”, סיפר סא”ל ד’. שאלתי את סא”ל ד’ וסא”ל (במיל’) רמי מה מסמל ציון 50 שנות פעילות ליחידה עבורם. “זו גאווה אמיתית לראות את פעילות היחידה, שבלעדיה חיל-האוויר יתקשה מאוד לבצע את משימותיו”, הדגיש סא”ל (במיל’) רמי וסא”ל ד’ סיכם: “יש לנו מורשת ענפה, אנשי היחידה מהעבר מלווים אותנו עד היום ואנחנו מרגישים שיש עוד עתיד רב לפנינו, בייחוד בתקופה הזאת, בה אנחנו פועלים עם טכנולוגיות ומערכות חדשות, שנכנסות לפעילות 50 שנים לאחר הקמת היחידה”.
קרדיט : דור פלקוביץ – אתר חיל האוויר