האלוף במילואים יצחק בריק מתריע: העורף הישראלי-נקודת אכילס במלחמה הבאה
האלוף במילואים יצחק בריק מתריע : “ברגע שילחצו על ההדק יפלו כאן כ־1,500 טילים כל יום, חיל האוויר לא יודע לעצור אותם, והעורף נופל בין הכיסאות” “אנחנו מנהלים מאבק על אי פיתוח דיוק לטילים בסוריה ועיראק אך את הדבר הכי חשוב שכחנו לעשות: במשך עשר שנים מתגבש איום של מעל 200 אלף טילים שהאיראנים מובילים אל מול ישראל שנמצאת סביבנו בחגורה יחד עם עזה, לבנון, סוריה ועיראק. בעוד שבמשך עשור לא התעסקנו בדבר שהופך לזירה המרכזית של צה”ל – העורף”, הוסיף האלוף במילואים.
ההפרדה שנעשתה בדרום בין הג’יהאד לחמאס היא הגיונית? יש על מה לדבר בנוגע להסדרה ארוכת טווח עם חמאס? הלוואי וזה היה יכול לקרות. קשה לי להאמין שאנחנו יכולים לעשות הפרד ומשול בתוך עזה. צריך להבין שהג’יהאד, שהוא כוח קטן בעזה, במשך הימים האחרונים הצליח לתקוע חצי מהמדינה וצריך להבין שחמאס חזק עוד יותר.
יש לו טילים כבדים הרבה יותר שמסוגלים לנטרל את תל אביב באופן מוחלט. תארו לכם שפיצוץ כזה יוביל גם לעימות מול חיזבאללה וייצור חגורה כוללת של 1,500 ל-2,000 טילים ביום ואנחנו בעורף לא התכוננו לזה במשך עשר שנים. לא הכנסנו את העורף לתכניות הרב שנתיות של צה”ל ובדקנו איך נתמודד עם הטילים הללו. לחיל האוויר אין שום יכולת לעצור אותם, כיפת ברזל מיועדת נגד הטילים הקטנים וברגע שיש ירי רב אזורי אין ביכולתנו לפזר את כל המשגרים”.
פיתוח החץ עולה 1.3 מיליון דולר. כדי להקים מערך שייתן תשובות למאות ואלפי הטילים שיפלו על ישראל נדרשים מיליארדי דולרים. אין למדינת ישראל את התקציב הזה. כל מרכזי האוכלוסייה שלנו חשופים לחלוטין ואין תשובות. אנחנו נרדמנו עשר שנים בשמירה וצריך להתפלל שזה לא יקרה לנו עכשיו” לדוגמה תר”ש גדעון, התוכנית הרב שנתית שיצאה ב-2015 שבונה את הצבא לשלושים שנים הבאות.
איך ייתכן שהעורף לא נכנס לתכנית הזאת? צה”ל לא ראה בו כגורם מרכזי בתוך התהליך והוא לא מוזכר. אף אחד לא רואה את העורף כזירה המרכזית. אין מי שמתעסק בעורף, שהוא מרכז הלחימה הבא של מיליוני אנשים. עד רגע זה העורף לא נלקח בחשבון. רק עכשיו מתחיל ליפול האסימון. רק כעת ראש הממשלה צועק שאנחנו נמצאים באיום קיומי יותר מבמלחמת יום הכיפורים, הרמטכ”ל כוכבי אומר שעננים שחורים מכסים את השמיים.
כולם מבינים את הבעיה אך במשך עשר שנים ישנו.
לוקח שנים רבות להקים צריך להקים מיד ממשלת חירום לאומית. צריך להיכנס לתפיסת ביטחון לאומית”.
כמה צריך להקציב כדי לייצב את העורף ולפתור את הבעיות שאתה מצביע עליהם? קודם יש להגדיר את האחריות. לאחר מכן הייתי פותח בשני פרויקטים מרכזיים – הגנת העורף ובחינת המכלול. בנוסף לזה הייתי נכנס לפרויקט לאומי של הגנת העורף נגד טילים.
אחד הנושאים שרק היום מדברים עליו הוא תותח הלייזר. הוא הדבר היחידי שיכול להיות יעיל היום מול אלפי טילים ביום, היה צריך לפתח אותו לפני עשר שנים אך הוחלט להשקיע בכיפת ברזל במקום. אפשר היה לעשות את שניהם במקביל. עכשיו כבר כולם מבינים את החשיבות ואנחנו צריכים להתפלל שיהיה לנו את הזמן להכין את זה כאלמנט שנותן תשובות. איחרנו כבר את הרכבת, אני מקווה שעוד נוכל להתעשת ולזרז את התהליך כפרויקט לאומי”.