צו שגרתי או היערכות למלחמה? האמת מאחורי האצלת סמכויות הגיוס במצרים
נשיא מצרים עבד אל-פתאח אל-סיסי מסר לשר ההגנה חלק מסמכויותיו המוגדרות בחוק הגיוס הכללי למשך שנה, החל מנובמבר הקרוב, בהתאם להחלטה שפורסמה ברשומה הרשמית. המפתיע אינו ההכרזה על גיוס כללי, אלא התזמון של הרחבת סמכויות שר ההגנה בתחום הקשור לגיוס למשך שנה. וזאת עשויה לעורר שאלות בנוגע להכנותיה של מצרים לתרחישים אזוריים מורכבים יותר, במיוחד על רקע אי-השקט באזור.
🔴غير عادي
مصر تفعّل صلاحيات التعبئة لمدة عام.. هل تستعد لسيناريو إقليمي خطير؟رسمياً.. رئيس مصر العربية عبدالفتاح السيسي يفوّض وزير الدفاع بعض صلاحياته المنصوص عليها في قانون التعبئة العامة لمدة عام، بدءاً من نوفمبر المقبل، وفق قرار نُشر في الجريدة الرسمية.
المثير ليس إعلان… pic.twitter.com/Q0U7FClOPq
— الصين بالعربية (@mog_china) September 27, 2026
החלטתו של נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, להאציל סמכויות מסוימות לשר ההגנה אשרף סאלם זאהר במסגרת חוק הגיוס והתעצמות/ההערכות הכללית (قانون التعبئة العامة) עוררה ספקולציות ברשתות החברתיות, אך מומחים צבאיים ומקורות רשמיים מבהירים את הרקע האמיתי של המהלך.
רקע
הנשיא א-סיסי חתם על צו מס' 395 לשנת 2026 המעביר לשר ההגנה חלק מסמכויות הנשיא המעוגנות בסעיפים 9, 12 ו-24 לחוק התעבאה הכללית (חוק מספר 87 משנת 1960). הצו ייכנס לתוקף ב-1 בנובמבר 2026 ויהיה תקף למשך שנה אחת.
למרות הניסוחים הדרמטיים בחלק מכלי התקשורת והרשתות , מדובר בהליך מנהלי ופרוצדורלי שגרתי לחלוטין (רוטינה תקופתית). מצרים מחדשת את הצו הזה באופן מחזורי מדי שנה, והוא מיושם באופן קבוע, במיוחד כאשר מתחלף שר הגנה או לצורך שמירה על רצף תפקודי של המערכת הצבאית.
המשמעות המעשית
- לא מדובר בהכרזה על גיוס כללי או מלחמה: הצו אינו מפעיל גיוס המונים ואינו מעיד על כניסה מיידית לעימות צבאי.
- ייעול מנהלי ומהירות תגובה: המשמעות היא האצלת סמכויות טכניות ומבצעיות יומיומיות (כגון קריאה לאימוני מילואים, ניהול משאבים לוגיסטיים, הכרזה על תרגילי מוכנות והכרעה בערעורי גיוס) ישירות לשר ההגנה. הדבר מונע בירוקרטיה ומאפשר למשרד ההגנה לקבל החלטות טכניות מהירות ללא צורך באישור נשיאותי פרטני לכל פעולה.
- שמירה על מוכנות אסטרטגית: בעוד שהמהלך עצמו הוא פרוצדורלי, חידושו השנתי מדגיש את החשיבות שרואה מצרים בשימור מוכנות גבוהה וגמישות פיקודית של המטה הכללי, במיוחד לאור הטלטלות והמתיחויות הגיאופוליטיות השונות במזרח התיכון ובאפריקה.

