מעבר לנפט: כיצד משבר מצר הורמוז מאיים למוטט את שרשראות האספקה העולמיות

המשבר במצר הורמוז חונק את הסחר הימי האזרחי והתעשייתי ומצמצם את תנועת הספינות המסחריות לטיפה מן היום. בעוד שוקי האנרגיה מצאו פתרונות עקיפים לנפט, המחסור בנתיבים חלופיים חושף את פגיעות הכלכלות האזוריות והבינלאומיות בסחורות חיוניות.

הדיווח מתייחס למשבר השייט החריף במצר הורמוז, שהחל ב-28 בפברואר 2026 בעקבות המלחמה בין ארצות הברית וישראל לאיראן. חסימת המצר על ידי איראן והטלת המצור הימי הנגדי הדדית ריסקו את תנועת כלי השיט החולפים באחד מנתיבי הסחר החיוניים בעולם. נפח השייט היומי במצר צנח מרמה של כ-125 ספינות בשגרה לכמה ספינות בודדות בשיא המשבר (וכיום עומד על כ-17 עד 25 מעברים בלבד ביום).

רקע

בעוד שמדינות המפרץ הצליחו למצוא פתרונות עקיפים חלקיים להזרמת נפט (באמצעות צינורות יבשתיים לים האדום או שיוט חשאי בחסות ארה"ב), ספינות המשא האזרחיות הנושאות סחורות יבשות (Dry Bulk) ומכולות תעשייתיות נותרו ללא מענה. 

נמלי ענק אזוריים, כמו נמל ג'בל עלי בדובאי, סבלו מעומסים חריגים עקב סחורות שנתקעו במפרץ הפרסי ללא יכולת לצאת אל השווקים הגלובליים.

אזור המפרץ הוא יצואן מרכזי של תשומות חקלאיות קריטיות. המשבר עיכב אספקה של עד כ-3 מיליון טונות דשן בחודש, מה שמעורר אזהרות חמורות מצד האו"ם מפני פגיעה ביבולים ובביטחון המזון העולמי. 

 המשמעויות הכלכליות והבינלאומיות

*- מחיר חבית נפט מסוג ברנט זינק מעבר ל-100 דולרים, ומחירי הגז הטבעי המונזל (LNG) באסיה יותר מהכפילו את עצמם.

*- עלויות דלק הסילון רשמו שיא והוצאות הדלק של חברות התעופה העולמיות צפויות לזנק ב-40% בשנת 2026, דבר המייקר דרסטית את כרטיסי הטיסה והשילוח האווירי.

*- הזינוק בעלויות השילוח הימי והפרמיות הגבוהות של חברות הביטוח מתגלגלים אל הצרכנים ומלבים את לחצי האינפלציה במדינות רבות.

*- המצב הכלכלי הקשה באיראן (אינפלציה הנושקת ל-90%) מוביל לאחרונה לאיתותים על נכונות לפתוח את המצר בתוך שבוע בתמורה להסרת המצור הכלכלי האמריקאי, תחת תיווך של סולטנות עומאן.