דו"ח האו"ם שיזעזע את וושינגטון: הרשת האמריקאית שמאחורי המלחמה הרצחנית בסודאן

מומחי האו"ם שדיברו עם רויטרס גילו כי מטוסי בואינג 727, הקשורים לרשת העסקית של קבלן צבאי אמריקאי, הובילו שכירי חרב, נשק וכלי טיס בלתי מאוישים עבור כוחות התמיכה המהירה של סודן, לפי דו"ח טיוטה של האו"ם שצפוי להתפרסם בספטמבר.
טיוטת הדו"ח של מומחי האו"ם מאשרת ומספקת הוכחות ישירות לממצאי חקירה עיתונאית רחבה של סוכנות הידיעות רויטרס. 
מאחורי הדיווח עומדת חשיפת נתיב אספקה לוגיסטי וצבאי חשאי התומך במיליציית "כוחות התמיכה המהירה" (RSF) בסודאן, המואשמת בביצוע רצח עם בחבל דרפור. 
הממצאים המרכזיים
  • צי המטוסים החשאי: האו"ם ורויטרס זיהו שלושה מטוסי מטען ישנים מדגם בואינג 727 (ומטוס 737 נוסף שהושמד). המטוסים הללו כיבו את המשדרים שלהם ונקטו "צעדים מכוונים כדי למנוע את זיהויים ומעקבם" בזמן הטיסה. 
  • הקשר האמריקאי: החברות שמפעילות ומחזיקות במטוסים הללו נמצאות תחת רשת עסקית הנשלטת על ידי סטיבן שאולס (Steven Shaulis), חייל לשעבר בכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב וקבלן ותיק של הממשל האמריקאי. 
  • מסדרון הברחות אווירי: המטוסים פעלו ממתחם צבאי בשדה התעופה של נג'מנה בירת צ'אד, וטסו משם ישירות לניאלה שבחבל דרפור (מעוז ה-RSF בסודאן) וליעדים בלוב. 
  • הציוד שהוברח: האו"ם השיג ראיות ועדויות מארבעה מקורות שונים כי המטוסים הובילו לוחמים, נשק, ציוד צבאי מתקדם וכלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים). 
  • מעורבות שכירי חרב זרים: הדו"ח חושף בנוסף כי חברה מאיחוד האמירויות (Global Security Services Group) גייסה עבור המיליציה כ-1,500 עד 2,000 שכירי חרב קולומביאנים (המכונים "זאבי המדבר"). אלו השתתפו בתכנון ובלחימה, כולל בכיבוש העיר אל-פאשר. 
משמעות החשיפה
  • הפרת אמברגו הנשק של האו"ם: הממצאים מוכיחים הפרה בוטה וישירה של אמברגו הנשק שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם על חבל דרפור כבר בשנת 2004. 
  • מבוכה פוליטית קשה לארה"ב: העובדה שקבלן צבאי אמריקאי לשעבר קשור לרשת הלוגיסטית שמחמשת מיליציה המואשמת ברצח עם, מייצרת לחץ כבד על הממשל בוושינגטון לפתוח בחקירה פלילית ולהטיל סנקציות כלכליות על המעורבים. 
  • חשיפת התמיכה הכלכלית והאזורית: הדו"ח מדגיש את המעורבות העמוקה של רשתות בינלאומיות וגופים הרשומים באיחוד האמירויות במימון והזנת מלחמת האזרחים בסודאן. 
  • פגיעה ביתרון הלוגיסטי של ה-RSF: הדו"ח, שצפוי להתפרסם רשמית בספטמבר, מעניק לקהילה הבינלאומית מנוף לחץ משפטי ודיפלומטי כדי לחסום את נתיבי האוויר הללו, דבר שעשוי להקשות על המיליציה להמשיך להחזיק בשטחים שכבשה.