המרד בדרום לבנון: תושבים שיעים בעימותים חמושים מול פעילי חיזבאללה
הדיווח של מחמוד שועיב (Mahmoud Shuaib), פעיל פוליטי וסופר לבנוני-שיעי המזוהה עם האופוזיציה לחיזבאללה, "בכמה כפרים היו עימותים חמושים בין תושבים למחבלי חיזבאללה שמנסים להשתמש בבתים או לירות מקרבתם ובכך מביאים להרס שלהם. הנשים והילדים מתפנים והגברים נשארים בבתיהם בדרום לא כדי להגן עליהם מפני ישראל, אלא כדי לשמור עליהם ממחבלי חיזבאללה המנסים להשתלט עליהם", חושף מתיחות חריפה ועימותים חמושים בין תושבי כפרים בדרום לבנון לבין פעילי חיזבאללה. דבריו נאמרו ביוני 2026 בתוכנית "בפרטי פרטים" בערוץ Spot Shot, על רקע לחימה מתמשכת באזור.
מה עומד מאחורי הדיווח?
הדיווח משקף התנגדות גוברת בקרב הקהילה השיעית בדרום לבנון לטקטיקות של חיזבאללה:
-
- שימוש בבתים פרטיים: תושבים מתנגדים לניסיונות של פעילי חיזבאללה להשתמש בבתיהם כמחסני אמל"ח או כעמדות ירי, מה שהופך אותם למטרות צבאיות עבור צה"ל.
- הגנה על רכוש: שועיב טען כי גברים נשארים בכפרים לאחר פינוי הנשים והילדים לא כדי להילחם בישראל, אלא כדי למנוע מפעילי חיזבאללה להשתלט על בתיהם או לבזוז אותם. הוא אף שיתף כי חנויות שבבעלותו באזור נבטיה נשדדו, והאשים בכך גורמים המזוהים עם הארגון.
- אובדן תמיכה: שועיב טוען כי "רק קומץ של אופורטוניסטים" עדיין תומכים בארגון, וכי האידיאולוגיה שלו מובילה את הצעירים הלבנונים למוות ולהרס.
מה המשמעות?
-
- שבירת הטאבו: עדותו של דמות שיעית כמו שועיב היא חריגה ומהווה סדק בנרטיב "האחדות" שחיזבאללה מנסה להציג בקרב בסיס התמיכה שלו.
- מלחמת אזרחים פנימית קטנה: העימותים מעידים על כך שהארגון כבר לא נתפס בכל מקום כ"מגן לבנון", אלא כגורם המסכן את ביטחון האזרחים ורכושם.
- יחידת הניטור של חיזבאללה: שועיב חשף כי חיזבאללה הקים יחידה מיוחדת שמטרתה לנטר ולחסל מתנגדים שיעים בתוך לבנון, מה שמעיד על הלחץ שבו נמצא הארגון מול ביקורת פנימית.
איך זה נגמר וכיצד הגיב צבא לבנון?
- המצב בשטח: נכון לדיווחים מיוני 2026, המתיחות נותרה גבוהה. תושבים רבים עדיין חוששים לחזור לבתיהם לא רק בגלל התקיפות הישראליות, אלא גם בלל נוכחות חיזבאללה והרצון להימנע מעימותים איתם.
- תגובת צבא לבנון: צבא לבנון נמצא במצב מורכב. מצד אחד, הוא קרא לתוכניות הגנה לאומיות, אך מצד שני, כוחו הצבאי נופל מזה של חיזבאללה. בדיווחים לא צוינה התערבות צבאית ישירה של צבא לבנון בעימותים הספציפיים שתיאר שועיב, והוא נוטה להימנע מעימות חזיתי עם חיזבאללה כדי למנוע הידרדרות למלחמת אזרחים כוללת.
- קריאה להתערבות: שועיב עצמו קרא לנשיא לבנון להתערב בזירה הבינלאומית כדי להגן על התושבים ולהפסיק את "ההפיכה" שחיזבאללה מנסה לבצע נגד מוסדות המדינה.

