פרשת ויקרא: להאזין לקריאת השליחות האישית
בס"ד
קצרצר לפרשת ויקרא – אמר ר' יונתן: "להאזין לקריאת השליחות האישית"
פרשתנו מתחילה בפסוק "ויקרא אל משה, וידבר ה' אליו" וגו'. למה מסופר לנו שהייתה קריאה לפני הדיבור? מה מטרתה? תשובתו המרשימה של הרב זקס קשורה בסיפור מהלך חייו המפתיע.
רבה הראשי של בריטניה לא תכנן לכהן כרב, אך פגישה ארוכה שלו עם הרבי מלובביץ' זצ"ל שינתה את מהלך חייו. כשהתייעץ איתו על בחירת מקצוע בלומדו באוניברסיטה, הרבי הפתיע אותו כשאמר ששליחותו היא לשנות את המצב שבבריטניה רק מעטים לומדים לרבנות, ומשימתו תהיה להכשיר רבנים בבריטניה. לכן עליו להיות רב קהילה שם וללַמֵּד בג'וז קולג' בלונדון. הוא שמע בעצתו, ומכאן הכול היסטוריה, והוא הפך להיות אחד מגדולי המנהיגים היהודים המשפיעים בתקופתנו.
ומכאן התשובה לשאלה הפרשנית: דיבור ה' עם משה מתייחס לפרטים שיבואו בהמשך, אך קדמה לכך קריאה – זימון לשליחות, וזאת כהמשך לקריאה ששמע בהתגלות בסנה. ספר ויקרא עוסק הרבה בענייני הקורבנות, נושא שלא היה בטיפולו של משה אלא של אהרן הכוהן. ולכן מופיעה בתחילת הספר קריאה אל משה, כדי שיידע שגם המשימה של לימוד נושא הקורבנות מוטלת עליו, הוא הצינור-השליח להעברת כל המצוות לכלל העם ולכוהנים.
מושג השליחות (אדם כשליח הא-ל) נראה לנו כדבר מובן מאליו, אך הרב זקס מבהיר שלא כך הדבר, אלא זהו חידוש שחידשה התורה בתרבות האנושית. הנביאים היו שליחי ה', אך לא רק הם. לכל אחד, בזמנו, במקומו ובכישרונותיו המיוחדים – יש משימה, יש שליחות שקיבל משמיים, והיא תפורה בדיוק עבורו, גם בימינו.
בדורותינו הבליט רעיון זה ויקטור פראנקל, הפסיכותרפיסט הדגול שורד השואה, שבאימי אושוויץ חיזק אצל חבריו את הרצון לחיות מתוך שאיפה להגשים משימה המחכה להם. לדבריו, על כל אחד לשאול: "מה החיים רוצים ממני?". השליחות תורמת לא רק לנהנים מפירותיה, אלא גם למי שקיבל אותה: חייו מתעלים, הם מקבלים משמעות וייעוד, והוא בהחלט נהנה מביצוע משימתו, עם כל המאמץ והאתגר שיש בה.
(ראו: הרב י' זקס, רעיונות משני-חיים, עמ' 111-107.)

בברכת שבת שלום וחודש טוב,
קרדיט: פרופסור (אמריטוס) עמוס פריש
