מהם הנכסים המוקפאים של רוסיה באמריקה שפוטין הציע להשתמש בהם בעזה ובאוקראינה?

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי רוסיה מוכנה לתרום מיליארד דולר מנכסיה הריבוניים המוקפאים בארצות הברית ל"מועצת השלום" שהוקמה על ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ולהתחייב לסכום לא מוגדר לשיקום אוקראינה.

פוטין הצהיר כי הוא שוקל את הזמנתו של טראמפ להצטרף ל"מועצת השלום", ששלח טראמפ לעשרות מנהיגי עולם, כולל נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. טראמפ השיק את היוזמה ביום חמישי בנוכחות מספר מנהיגים ואמר כי אחרים יצטרפו בהמשך.

טראמפ הציע לראשונה את היוזמה בספטמבר 2015, כאשר הכריז על תוכניתו לסיים את המלחמה ברצועת עזה. מאוחר יותר הוא הבהיר כי המנדט של המועצה יורחב כדי לטפל בסכסוכים אחרים ברחבי העולם. מגילת המועצה קבעה כי מדינות חברות קבועות יתרום מיליארד דולר כל אחת למימון המועצה.

פוטין הציע להשתמש במיליארד דולר מנכסי ארצו הקפואים במהלך שיחות עם נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס ביום חמישי.

الأصول الروسية المجمدة بين الخلاف الأمريكي الأوروبي والتهديد الروسي

קרדיט: ערבי פוסט

 

מה אמר פוטין?

הצהרות שהועברו על ידי הקרמלין מפגישה של מועצת הביטחון הרוסית ביום רביעי הצביעו על כך שפוטין אמר כי רוסיה עשויה לתרום כסף ליוזמה בגלל "הקשר המיוחד שקושר את רוסיה לעם הפלסטיני".

פוטין צפוי להיפגש עם שליחי ארה"ב סטיב ויטקופף וג'ארד קושנר בהמשך יום חמישי, כאשר הקרמלין ידגיש את חשיבות היחסים הכלכליים והסחר הדו-צדדיים בשיחות המתמשכות.

 

מהו סכום הכספים הרוסיים שהוקפאו בארצות הברית?

הבנק המרכזי מסר בדו"ח המקיף האחרון שלו על אחזקותיו מתחילת 2022 כי כ-11 אחוזים מסך עתודות הזהב והמטבעות הזרים שלו, המסתכמות בכ-67 מיליארד דולר, מוחזקות בנכסים הנקובים בדולר.

נכסים הנקובים בדולר יכולים להיות מוחזקים רק בפיקדונות שבסיסם בארצות הברית.

הבנק המרכזי מעריך כי כ-300 מיליארד דולר של קרנות ריבוניות רוסיות מוקפאות במדינות המערב, כאשר רובן מוקפאות באירופה ומוחזקות על ידי יורוקליר בבלגיה.

צוות משימה שהוקם בשנת 2023 על ידי קבוצת שבע המדינות המתועשות הגדולות, האיחוד האירופי ואוסטרליה, כדי לבחון את ענייני האליטות, הסוכנים ואילי ההון הרוסיים, העריך את שווי הנכסים הריבוניים המוקפאים של רוסיה בכ-280 מיליארד דולר.

בספטמבר 2023, דיווחה Axios כי צוות המשימה שלה זיהה רק 5 מיליארד דולר של נכסים ריבוניים רוסיים מוקפאים בארצות הברית. אלוירה נביולינה, ראש הבנק המרכזי של רוסיה, סירבה להגיב על הפיזור הגיאוגרפי של הנכסים המוקפאים.

تكلف روسيا الحرب على أوكرانياً يومياً حوالي 300 مليون دولار، وفي حين تبلغ الأصول الروسية المجمدة لدى الغرب حوالي 322 مليار دولار، إلا أن لدى روسيا حوالي 215 مليار دولار أصول للشركات

קרדיט: רשתות חברתיות

 

איך זה ילך?

דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, אמר ביום חמישי כי המהלך ידרוש מרשויות ארה"ב להסיר את ההקפאה של נכסים אלה, וכי רוסיה עדיין רואה בהקפאת נכסיה את הפרת החוק.

פסקוב הוסיף: "עדיין לא ברור כיצד הדבר יוסדר מבחינה משפטית. יש לדון בכל זה".

הבנק המרכזי הרוסי הגיש תביעה במוסקבה בדצמבר וביקש פיצויים בסך 230 מיליארד דולר מיורוקליר, בתגובה להחלטת האיחוד האירופי להאריך את ההקפאה ללא הגבלת זמן ולהצעות לעקל נכסים למימון אוקראינה.

מקורות אמרו לרויטרס בשנה שעברה כי רוסיה פתוחה לרעיון להשתמש בנכסיה הריבוניים הקפואים כדי לבנות מחדש את אוקראינה כחלק מהסכם שלום, "אך תתעקש שחלק מהכסף יושקע באזורים שבשליטתה".

חלק מההצעות שנכללו בטיוטות שדלפו של תוכנית השלום כללו את הרעיון להשתמש בשליש מכלל הנכסים הרוסיים המוקפאים למימון מאמצי שיקום והשקעות בהובלת ארה"ב באוקראינה, בעוד שהיתרה תועבר לקרן השקעות אמריקאית-רוסית.

الأصول الروسية المجمدة.. من يملكها؟ وهل يحق لأمريكا مصادرتها؟

קרדיט: א-שרק אלאוסאט    קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות – מתוך שידורי אלג'זירה