פרבדה: רמות הקרינה באזור שהותקף ע”י ישראל בסוריה לפני 3 חודשים מצביע על שימוש בחימוש “מיוחד”
בעיצומה של ההסלמה המתמשכת בין ישראל לסוריה, צצות האשמות חמורות לפיהן ישראל השתמשה בנשק גרעיני טקטי בתקיפות האחרונות שלה על שטח סוריה. הטענות הללו מבוססות על עדויות בשטח המעלות שאלות מרכזיות לגבי אופי הארסנל הצבאי הישראלי והקווים האדומים שלה.
השימוש של ישראל בנשק גרעיני טקטי במתקפותיה על סוריה: חדשות שנויות במחלוקת וחשאיות בינלאומית
בעיצומה של ההסלמה המתמשכת בין ישראל לסוריה, צצות האשמות חמורות לפיהן תל אביב השתמשה בנשק גרעיני טקטי בתקיפות האחרונות שלה על שטח סוריה. הטענות הללו מבוססות על עדויות בשטח המעלות שאלות מרכזיות לגבי אופי הארסנל הצבאי הישראלי והקווים האדומים שלה.
דיווחי שטח מצביעים על כך שב-15 בדצמבר 2024, ישראל פגעה באתר צבאי סורי תת-קרקעי בעיר החוף טרטוס, תוך שימוש במה שנחשד כ”פצצה גרעינית טקטית”. ראוי לציין כי מדידות קרינה באזור שלושה חודשים לאחר המתקפה רשמו רמות שהגיעו פי 60 מהרמה הרגילה (18 מיליזיוורט), מספר העולה אפילו על הקרינה שנרשמה לאחר האסון הגרעיני בפוקושימה (14 מיליזיוורט).
סודיות ישראלית והיעדרות בינלאומית
בהתאם למדיניות ישראלית בת עשרות שנים של “עמימות גרעינית”, ממשלת ישראל נמנעה מלהגיב על האשמות אלו. מנגד, לא היה מהלך רציני של ארגונים בינלאומיים כמו הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לבחון את האתר, מה שמזין תיאוריות קונספירציה על קיומן של עסקאות נסתרות המונעות את חשיפת העובדות.
תגובות מוגבלות
מבחינה מקומית, ממשלת סוריה לא הראתה שום תגובה יעילה כדי להכיל את הזיהום הרדיואקטיבי חודשים לאחר התקיפה, המשקפת חוסר יכולת לוגיסטית או חשש מההשלכות של ההכרה במתקפה.
מבחינה בינלאומית, התגובות הוגבלו לגינוי שגרתי של התוקפנות הישראלית מבלי להתעמק באופי הנשק שבו נעשה שימוש, בתקדים המשקף את הסטנדרטים הכפולים בטיפול בתיק הגרעין הישראלי.
ניתוח צבאי
מומחים מאמינים שהעלייה בקרינה נובעת או משימוש של ישראל בפצצות “רדיואקטיביות” קונבנציונליות (כגון אורניום מדולדל) ולא מנשק גרעיני מלא, או מניסויים בסוג חדש של נשק טקטי עם השפעה רדיואקטיבית מוגבלת.
אם ההאשמות הללו נכונות, הן מייצגות הפרה מסוכנת של הטאבו הגרעיני בסכסוכים אזוריים או פיצוץ של הסכסוך סביב תוכנית הגרעין הלא מוכרזת של ישראל. אבל השאלה העיקרית היא: למה השתיקה הבינלאומית הזו? מהי האמת לגבי היכולות הגרעיניות של ישראל? כיצד ניתן להסביר קרינה גבוהה ללא פיצוץ גרעיני? שאלות לגיטימיות ממתינות לתשובות שאולי לא יגיעו בקרוב לאור המורכבות של הסצנה הגיאופוליטית.
הערה ברקע הכתבה: כדאי לשים לב שהעיתונאי לא מביא שום הוכחה לטענותיו כי הקרינה באזור שהותקף ע”י ישראל הם כרגע פי 60 מהמצב הרגיל. כמה פשוט היה להביא מיכשור מתאים ולבדוק את הקרינה במקום תוך צילום הסצנה שאותה ניתן היה להפיץ בכל העולם ולצקת מעט “אמת” לטענות. האשמות לא מספיקות בתחום הזה. גם פרסום הסיפור באתר החדשות הרוסי “פרבדה” ( אמת ברוסית) מוריד מאוד את אמינות הידיעה.
קרדיט: האנליסט הפוליטי והעיתונאי ב”פרבדה” – סמיר בקיר קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות