הטלגרף: איראן מסיגה את אנשי הצבא שלה מתימן ורואה בחות’ים “סוס מת”
איראן הוציאה את אנשי הצבא שלה מתימן, ולמעשה נטשה את תמיכתה בקבוצה החות’ית, בצעד שמטרתו להימנע מעימות ישיר עם ארצות הברית, כך לפי מה שאמר בכיר איראני לעיתון הבריטי “הטלגרף”.
הבכיר אישר כי טהראן שואפת להימנע מהסלמה מול וושינגטון, במיוחד אחרי שאיש צבא איראני נהרג במהלך ההתקפות האוויריות המתגברות של ארה”ב נגד החות’ים. הוא הצהיר כי איראן החלה לצמצם את תמיכתה בבעלות הברית שלה באזור כדי להתמקד במה שהוא תיאר כ”איום הישיר” מארה”ב.
המקור הסביר כי “טראמפ וכיצד להתמודד איתו” הפך למוקד כל הפגישות בתוך טהראן, וציין כי המיליציות האזוריות שבהן תמכה איראן בעבר כבר אינן נדונות בחוגי קבלת ההחלטות.
כבר שבועות שארה”ב תוקפת, באופן יומיומי אתרי חות’ים, לאחר שדלפו הודעות מהצוות של טראמפ על תוכניות התקיפה, טראמפ תיאר את הפעולות הללו כ”מוצלחות להפליא”, בעוד שמשרד ההגנה האמריקני הודיע על שליחת מטוסים נוספים לאזור.
בסוף החודש שעבר הודיעה יחידת הקרב ה-124 של חיל האוויר האמריקני על שליחת מטוסי תקיפה A-10 ו-300 חיילים למזרח התיכון.
“החות’ים חיים את ימיהם האחרונים”
מנגד, מאמינים שמומחה צבאי רוסי נמצא בצנעא ומספק ייעוץ לחות’ים בביצוע תקיפות והימנעות מפגיעה בסעודיה, שמבצעת תקיפות על החות’ים מאז התערבותה במלחמת תימן ב-2015, לפי העיתון.
החות’ים אמרו שהם תקפו ספינות מלחמה אמריקאיות בים האדום, כולל את נושאת המטוסים הארי ס. טרומן, שמובילה פעולות צבאיות נגדם. למרות שאף ספינה לא נפגעה עד כה, הצי האמריקני תיאר את האש החות’ים כ”הכבדה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה”.
נושאת המטוסים “קרל וינסון” יוצאת מאסיה למזרח התיכון כדי לתמוך בפעולות הנוכחיות.
גורם במשטר האיראני הסביר כי “האמונה הרווחת היא שהחות’ים חיים את ימיהם האחרונים, ואין טעם להמשיך לתמוך בהם”, וציין כי תמיכתם הייתה חלק מרשת אזורית שכללה את חסן נסראללה ובשאר אל-אסד, וכי תמיכה בצד אחד בלבד שנשאר מהשרשרת הזאת – “איננה הגיונית יותר”.
טראמפ הגביר את הלחץ על איראן, ודרש ממנה להגיע לשולחן המשא ומתן על תוכנית הגרעין שלה, ולאחרונה הורה להעביר מפציצי B-2 חמקניים לבסיס דייגו גרסיה באוקיינוס ההודי.
המדיניות של וושינגטון במזרח התיכון הייתה עדה לתמורות גדולות מאז כניסת טראמפ לשלטון. סאנם וואקיל, מנהל תוכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה במכון צ’טהאם האוס, סבור שההסלמה הצבאית נגד החות’ים משקפת את רצונו של טראמפ להראות את ההבדל מול ממשל ביידן, שהסיר את החות’ים מרשימת “ארגוני הטרור” ב-2021, לפני שטראמפ החזיר אותם אליו בינואר האחרון.
ואקיל אמר שהתקיפות הללו “קשורות למדיניות הלחץ המקסימלי של טראמפ, ומטרתו להעביר מסר לאיראן ולציר ההתנגדות לפיו ממשלו יאמץ גישה נועזת יותר”.
הדיפלומט התימני לשעבר מחמוד שחרה, מבירת ירדן, עמאן, ציין כי החות’ים מחזיקים בנשק מתקדם שהופך אותם ליעילים יותר משאר כוחות הפרוקסי של איראן. הוא חשב שהכישלון של ביידן בהערכת החות’ים גרם לטראמפ להגביר את התקיפות ולתקוף ישירות את מנהיגיהם.
שחרה אישר כי החות’ים משיגים טילים ומזל”טים מאיראן, ואז משנים את שמם כדי שישמע שהם מייצור מקומי וכדי להימנע מביקורת פנימית.
קרדיט: אלג’זירה
החות’ים נמצאים בחזית
אבדות חיזבאללה ומשטר אסד הובילו להופעתם של החות’ים ככוח מרכזי המתעמת עם ישראל. מאז ההתקפות ב-7 באוקטובר 2023, בראשות חמאס, שיפרו החות’ים את הטקטיקה שלהם וחיזקו את יכולות הטילים שלהם, מה שסייע להם לבנות תדמית חזקה בתוך תימן.
החות’ים שולטים בצנעא, מדפיסים מטבע, גובים מיסים, מבריחים סמים, מוכרים נשק לקבוצות באפריקה ומפריעים לשייט בים האדום.
הגיאוגרפיה ההררית של תימן מספקת סביבה אידיאלית להסתרת נשק ומזל”טים, בדומה לשטח של אפגניסטן.
שחרה אמר כי החות’ים “יותר אגרסיביים מחיזבאללה, למרות שהם פחות מנוסים”, וכי מנהיגם, עבדול-מאליק אל-חות’י, מבקש להוביל את ציר “ההתנגדות”.
הוא הוסיף כי הרחוב התימני כועס על החות’ים בגלל סירובם לשלם משכורות והטלת מסים לא מייצגים, מה שמחליש את הבסיס העממי שלהם וגורם להם להיות תלויים במלחמה בעזה כדי להצדיק את הישרדותם.
קרדיט: סוריה טי וי קרדיט לתמונות: רוסיה היום