סין מפזרת ערפל כבד סביב טביעתה של צוללת תקיפה גרעינית. חלק א’
בערפל קטלני ובעמימות סינית חשודה, בייג’ין, כהרגלה, שותקת ולא מתייחסת לטביעת צוללת התקיפה הגרעינית הראשונה מסוג “צ’ו” שלה במספנת Wushang על נהר היאנגצה בווהאן בקיץ שעבר. התאונה נצפתה על ידי לוויינים, ומומחים אישרו זאת לאחר עיון בתמונות לוויין.
לפי סוכנות הידיעות AP, תמונות לוויין הראו צוללת שעגנה במספנה. ב-15 ביוני האחרון הצוללת הופיעה שקועה לגמרי או חלקית מתחת לפני השטח של הנהר, ולצידה ציוד חילוץ ומנופים המקיפים את הצוללת, כדי למנוע כל דליפת נפט או דליפת חומר דלק מסוג “אחר”.
מאוחר יותר הופיעה צוללת באותו מזח. אבל לא ברור אם זה אותו כלי השייט או לא? לא היה ברור גם אם הצוללת שנפגעה הייתה עמוסה בדלק גרעיני, או שהכור שלה פעל בזמן התאונה או לא? זה מה שבייג’ין חייבת להבהיר.
“איננו מודעים למצב שהזכרת וכרגע אין לנו מידע לספק”, אמר דובר משרד החוץ הסיני, בתגובה לשאלה על התקרית במהלך מסיבת עיתונאים בבייג’ינג. גורם רשמי אמריקאי הגיב: “זה לא מפתיע שהצי הסיני מסתיר זאת”.
קרדיט: אלערבי אלג’דיד – פלאנט
צוללת סינית מדגם “צ’ו”
למרות שהפרטים על צוללות מדגם “צ’ו” מועטים, נראה כי סין מפתחת תוכניות לשדרוג צוללות גרעיניות ישנות, לפי דיפנס ניוז. תמונות לוויין הראו סוג או תת-סוג חדש של צוללת תקיפה סינית מונעת גרעינית, המצוידת בפוטנציאל בתאי הנעה חמקנים מתקדמים ומערכת שיגור אנכית לטילי שיוט.
יש לי ביטחון די גבוה שהצוללת כוללת שורה של תאי מערכת שיגור אנכיים לטילים המשוגרים מצוללות , אמר מומחה ימי.
בתורו, קולין קו מבית הספר ללימודים בינלאומיים S. Rajaratnam בסינגפור ציין כי בייג’ין עורכת מחקר על הנעת סילון לצוללות בהתבסס על ספרות מדעית שפורסמה בעבר תוך שהוא מציין את אירוע החזקת צוללות המסוגלות לשגר טילי שיוט נגד ספינות ומשימות תקיפה יבשתית, עם מאמציה של בייג’ין להשיג יכולות תקיפה ארוכות טווחויכולות לתקיפת נכסי הצי האמריקאי ולמטרות יבשתיות מרוחקות, כמו בסיס גואם.
בהתבסס על תמונות לוויין, אם הקטע המלבני בצוללת הוא קבוצה של תאי VLS, זה יהיה תואם לדו”ח הפנטגון משנת 2021 על בנייה אפשרית של “צוללת תקיפה גרעינית מסוג 093B עם טילים מונחים”, אמר קו ל-Defense News.
הצוללת כוללת כתמים ירוקים בולטים בגוף שלה, סידור הגה צלב ומערכת הנעה אפשרית, המעידה על טכנולוגיית “משאבת סילון”. זה עולה בקנה אחד עם המחקר המתמשך של סין על מערכות הנעה כדי לשפר יכולות חמקנות ומבצעיות. בייג’ין ממשיכה לפתח את יכולות הצוללות שלה, ולאחרונה דווח כי היא קיבלה סיוע מרוסיה בתחום זה.
על פי דו”ח הכוח הצבאי של סין לשנת 2023 של הפנטגון, לסין יש את הצי הגדול ביותר בעולם , כ-370 ספינות שטח וצוללות. ביניהן שש צוללות טילים בליסטיים מונעות גרעין, צוללת תקיפה אחת ו-48 צוללות תקיפה מונעות בדיזל. הוא צפוי להגיע ל-65 צוללות ב-2025 ול-80 עד 2035.
“דקירה” בשאיפותיה של בייג’ין
טביעת הצוללת מהווה נסיגה גדולה לתוכניות הימיות של סין, בהתחשב בכך שה”צ’ו” היא קפיצת מדרגה איכותית בתחום הצוללות הגרעיניות, המצוידות בטכנולוגיות העדכניות ביותר ובמערכות הנעה מתקדמות, כדי להפוך אותה לכלי מלחמה רב עוצמה. סין מבקשת להרחיב ולחדש את נכסיה הימיים כחלק מהשאיפה שלה להתאים או לעלות על הצי האמריקאי ביכולות הלוחמה התת-ימית, על פי המרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים (CSIS). בהתאם, היא האיצה תוכניות לפיתוח ובניית צוללות מתקדמות המונעות בכוח גרעיני.
היא שואפת להשיג איזון בכוח ובנכסים אסטרטגיים, כגון צוללות גרעיניות הנושאות טילים עם ראשי נפץ קונבנציונליים וגרעיניים, על פי מנהל תוכנית הביטחון וההגנה במרכז לקביעת מדיניות בינלאומית, האלוף ,העיראקי ,מג’יד אל. -קאיסי.
אל-קאיסי מוסיף, לסין יש היום שלוש נושאות מטוסים, והיא מבקשת לבנות עוד מספר נושאות מטוסים. ברמת החלל משוגרים מעת לעת טילים בליסטיים הנושאים לוויינים.
אולי הנושא קשור לקווי הסחר העולמי שלה וליוזמת “חגורה ודרך” הסינית, בנוסף לקשר שלה למחלוקות סינו-אמריקאיות, ולמחלוקות של סין עם שכנותיה האזוריות, כולל יפן, דרום קוריאה והפיליפינים על ים סין הדרומי והמזרחי, ועם טייוואן, הנושא החשוב ביותר של בייג’ינג.
לעומת זאת, “וושינגטון בנתה בסיסים ובריתות אזוריים כדי לשלוט על השאיפות הסיניות להתעמת עם הכוח האמריקאי,\. בייג’ין מפתחת את היכולות שלה כדי לאפשר לה לתקוף כוחות ובסיסים אמריקאים, כמו בסיס גואם”, אמר האלוף אל-קאיסי לאתר “אל-עירדה” הכוויתי.
קרדיט: אלשרק אלאחבאר
הוול סטריט ג’ורנל ציטט דו”ח של הפנטגון הקושר את הפיתוח של סין של ספינות, צוללות תקיפה ונושאות מטוסים במטרה להתעמת עם המאמצים של וושינגטון ושותפיה לסייע לטייוואן בהתמודדות עם הפרובוקציות והדרישות של בייג’ינג להשליט מחדש על האי את הריבונות הסינית. מדובר בתביעות סיניות שמשפיעות על מספר איים בים סין הדרומי והמזרחי, החסרות יסודות משפטיים ואקדמיים ואשר בית המשפט הקבוע לבוררות בהאג ביטל את מה שהוגש לו.
לפיכך, בייג’ין מקדישה את עליונותה הימית בתוך שרשרת האיים הראשונה המשתרעת מהארכיפלג היפני דרך טייוואן והפיליפינים ועד לים סין הדרומי, שהיא רואה בו ים סיני גרידא, ואשר, יחד עם מיצר מלאקה, מהווה הריאה של הסחר העולמי שלה. זהו אזור סחר שבאמצעותו מקווה בייג’ין להרחיב את השפעתה הגלובלית תוך השגת יעדים גיאופוליטיים.
סין פועלת לרכוש את הטכנולוגיות העדכניות ביותר בניסיון לבנות עליונות ימית מול הכוחות האמריקאים המפטרלים באזור כדי לנטרל איומים סיניים, לאחר הכנסת הכוח שלה למים השנויים במחלוקת, תוך רדיפה ועימותים פרובוקטיביים עם ציים מערביים ואזוריים.
סין גם עורכת תמרונים צבאיים, שהאחרון שבהם דימה כיתור ופלישה לטייוואן, לדברי אירינה צוקרמן, מומחית אסטרטגית אמריקאית ועורכת דין לביטחון לאומי.
קרדיט: רשתות חברתיות
מקור: אתר אל-עירדה הכוויתי כותב: עמר ג’לו
קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות – פלאנט