המצב הכלכלי המידרדר והחתירה האיראנית מזעזעים את כס המלכות בירדן

עד כמה המצב הכלכלי בירדן חמור?
ירדן מסומנת “כחוליה החלשה” באזור בייחוד לאחר נפילת משטר אסד. מעבר למצב הפוליטי המורכב בירדן, היא סובלת מחולשה כלכלית שמגבירה את התסכול הפנימי ומעוררת שאלות לגבי יציבות המלוכה.

כלכלת ירדן אף פעם לא הייתה מהחזקות באזור. היא נעדרת משאבים ותלויה בסיוע חוץ וביציבות אזורית. מאז 7 באוקטובר ספגה הכלכלה מכה קשה. הנתון המדאיג מכולם הוא שיעור אבטלה של כ-22%, כשבקרב הצעירים הנתון מגיע ל-46%. זוהי “פצצת זמן” מתקתקת שמוחרפת בגלל אובדן תנועת התיירות, הפגיעה בתנועת הסחורות והירידה בהשקעות. התיירות שמהווה 15% מכלכלת ירדן ומפרנסת אזורים שלמים בעיקר באזור פטרה רשמה במהלך שמונת החודשים הראשונים של השנה ירידה של 7% במספר התיירים. הירידה במספר התיירים באירופה דרמטית יותר – 27%. אין תיירים, אין תעסוקה.

היחסים העכורים עם ישראל מאז 7 באוקטובר מכבידים על כלכלת ירדן שסובלת ממחסור חמור במים. דוגמה לכך היא ביטול הפרויקט של אספקת מים מותפלים מישראל לירדן תמורת אנרגיה סולארית.
האם המצוקה הכלכלית בירדן תוביל בסופו של דבר לזעזוע כס המלוכה? ( קרדיט: ערוץ הטלגרם דורון פסקין – הכסף שמניע את המזרח התיכון)

 

וזה עדיין בכלל לא הכל.

מאז איבדה איראן את זרועות הפרוקסי שלה בסוריה, חיזבאללה ובעזה היא הגבירה את מאמציה להאחז בשטח ירדן. 

איראן יודעת היטב כי העובדה ש-80 אחוז מתושבי ירדן הם ממוצא פלשתיני החושבים שירדן היא מולדתם  מבטיח לה שיתוף פעולה פורה להדחת המלך מכז השלטון. אחרי ירדן , איו”A כבר תיפול לידה כפרי בשל.

אם המלך לא יפנה את מאמציו לדכא את התסיסה הפלשתינית במקום להתנגח עם ישראל הוא עתיד לחפש מקלט מחוץ למדינתו ממש כמו ידידו אסד.

תמונה משותפת למלך עם מלך אנגליה, המדינה שכנראה תיתן לו ,בעת צרה, מקלט מפני מבקשי נפשו הפלשתינים: 

King Charles Celebrates King Abdullah of Jordan’s Silver Jubilee

קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות