סם ה”קפטגון” הסורי נסוג בעיראק לטובת סם ה”קריסטל” האיראני
בעיית הברחות הסמים מכל הסוגים מעבר לגבול עיראק נחשבת לאחד האתגרים החמורים ביותר העומדים בפני עיראק והאזור בכלל. בעיה זו הייתה עדה להסלמה ניכרת בשנים האחרונות, ומעוררת דאגה רבה בקרב ממשלות וארגונים בינלאומיים. גורמים רבים סייעו להחמיר את הבעיה הזו, החל מהמצב הביטחוני הלא יציב, שהעניק לארגוני טרור, פלגים חמושים ולכמה מדינות שכנות מרחב גדול יותר להבריח סמים לעיראק.
בנוסף, לעיראק גבולות ארוכים שקשה לשלוט בהם, במיוחד עם מדינות שכנות, מה שתורם להקלת פעולות ההברחה. המשברים הכלכליים הגדולים מהם סובלת החברה העיראקית הפכו את הסחר בסמים למקור הכנסה מהיר.
קרדיט: רשתות חברתיות
היעלמות ה”קפטגון” של אסד עם נפילתו
הרשות הלאומית העיראקית לבקרת סמים הודיעה ביום שלישי שעבר כי מקרי הברחת סם הקפטגון לאורך הגבול העיראקי עם סוריה פחתו משמעותית או כמעט נעלמו מאז התמוטטות משטרו של בשאר אל-אסד. חבר בצוות הלאומי נגד סמים, היידר אל-קוראישי, אמר כי נפילת משטר אסד הובילה לייבוש הנתיב הראשי להברחת קפטגון לעיראק.
ממשלות ערביות ומערביות האשימו את דמשק בייצור הסם “קפטגון”, שכן גבולותיה נחשבים שער כניסה לסמים למדינות שכנות, כולל עיראק. משטר אסד פעל להברחת “קפטגון” למדינות המפרץ הערביות באמצעות רשתות רב לאומיות, שכן “קפטגון” נחשב לסם ממכר שמניב רווחים גדולים.
“הקריסטל” האיראני בחזית
עם צימצום זרימת ה”קפטגון” לשטח עיראק, התגברה זרימת סם ה”קריסטל” האיראני. בזמן שבו הרשות הלאומית העיראקית לבקרת סמים הכריזה על הירידה בזרימת הקפטגון הסורי, ביום ראשון האחרון, הודיעו כוחות הביטחון העיראקים על מעצרן של שתי נוסעות, האחת עיראקית והשנייה זרה, באשמת ניסיון להבריח יותר מקילוגרם של מתאמפטמין קריסטל דרך מעבר הגבול הראשי של שלמצ’ה בין עיראק לאיראן, דרומית לבצרה.
משמרות המהפכה האיראנים ונציגיו מרוויחים מהסחר בסמים אסורים, כמו מתאמפטמין, ובאותה הזדמנות הם מחלישים את החברה בארצות השכנות ובכך מאפשרים להם להשתלט עליהם.
קרדיט: אלחאל קרדיט לתמונות: המכס הסעודי