ההפסדים הכלכליים האדירים של איראן כתוצאה מנפילת משטר אסד. פירוט חלקי

משרד המחקר של הקונגרס האמריקני והמכון הבינלאומי לחקר השלום בשטוקהולם (SIPRI) מדווחים כי איראן הוציאה בין 30 ל-35 מיליארד דולר להקמת תשתית צבאית ולוגיסטית, אימון כוחות סוריים והצבת יועציה הצבאיים מתחילת מלחמת האזרחים בסוריה בין השנים 2011 עד 2023. 

דוגמה לכך היא בסיס דיר א-זור, שנבנה ב-2013 בעלות של כ-250 מיליון דולר לאחסון טילים ולאיכלוס של 1,500 חיילים ויועצים איראנים. איראן גם הקימה את המרכז הלוגיסטי בעיר הנמל לטקיה ב-2015, בעלות של 180 מיליון דולר שם בנתה מחסנים ומנהרות תת קרקעיות עבור נשק צבאי.

בסיס התעופה T-4 הוא דוגמה נוספת שבה הקימה איראן ב-2017 מתקן לקליטת מערכות הגנה אווירית רוסית ואיראנית, והאנגרים תת-קרקעיים לכטב”מים וטילים ליד פלמירה במחוז חומס בעלות של 400 מיליון דולר.

המרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים (CSIS) והמכון למזרח התיכון מדווחים כי לסוריה יש שבעה בסיסי אוויר, 15 מחסני טילים, 22 מרכזי פיקוד מתקדמים ו-85 קילומטרים של מנהרות תת-קרקעיות.

אבל התשתיות והבסיסים הצבאיים הללו, לאחר התמוטטות משטר אסד בסוריה, נותרו עזובים או נפלו לידיהם של שליטים חדשים שהשקפותיהם הפוליטיות ובעיקר הדתיות הסוניות שונות ואף עוינות את המשטר האיראני.

עלות אובדן הכספים הללו מהווה נטל כבד על המשק האיראני, שאינו יכול לענות על רבים מצרכי אזרחיו.

Iranian Gov't Not Investing in Syria: Deputy Minister - Politics news - Tasnim News Agency

קרדיט: תסנים

 

על פי הדיווח של “Eurasia Review”, שהיא כלי תקשורת בינלאומי המתמקד בנושאים שונים של אירואסיה, איראן הוציאה כשני מיליארד דולר בין השנים 2012 ל-2022 עבור שיפוץ ותחזוקה של מקומות דתיים שיעים בסוריה. זה חלק מאסטרטגיה שמטרתה להרחיב את הכוח הרך וההשפעה האידיאולוגית של השיעה באזור. מקדשים הם סמלים של הכוח הרך הזה.

בין השנים 2014 ל-2018, הרפובליקה האסלאמית, במיוחד חברת הבנייה של חאתם אל-אנביה של משמרות המהפכה  וועד הסיוע של האימאם, השתתפו באופן פעיל בשיקום מקדשי “סידה זינב” ו”סידה רוקייה” בדמשק. , ובניית בתי הארחה ופיתוח תיירות דתית.

ביוזמתה ועל חשבונה של איראן, מלון זיינאב פאלאס נפתח מחדש בשנת 2016 ליד מקדש סיידה זיינב. המכון למזרח התיכון דיווח כי עלות בניית המלון הזה, הכולל 150 חדרים, חלל תפילה ושירותי קייטרינג, עומדת על כ-35 מיליון דולר.

קרן הדיור של המהפכה האסלאמית האיראנית השקיעה עד 1.5 מיליארד דולר כדי לבנות מחדש שכונות מגורים בחאלב.

Iran's strategic resolve: defending Syria and Axis of Resistance - Tehran Times

קרדיט: טהרן ניוז

 

איראן גם השקיעה יותר מ-1.2 מיליארד דולר לביצוע מודרניזציה של נמל טרטוס.

חברת ההנדסה האזרחית הגדולה ביותר של משמרות המהפכה, השקיעה בשיקום של מספר דרכים אסטרטגיות כמו הכביש המהיר חומס-דמשק בעלות של 500 מיליון דולר.

השקעה גדולה נוספת הייתה פרויקט מסדרון הגז איראן-עיראק-סוריה, שהושק ב-2013 בעלות מוערכת של 8 מיליארד דולר כדי להביא את משאבי האנרגיה של איראן לים התיכון, לפי איגוד האנרגיה של המזרח התיכון. תוכנית זו הופסקה ב-2022.

נפילת משטר אסד בדצמבר 2024 תבטל את האפשרות להעביר סחורות ולעקוף סנקציות מאיראן.

ההערכה כי ניהול נמל לטקיה, שהיה נמל מעבר לסחורות איראניות, יופקד כעת בידי חברות טורקיות או סעודיות.

אם זה יקרה, היכולת של איראן לעקוף סנקציות בינלאומיות תהיה פחותה בהרבה מבעבר. התוצאה היא שידה של איראן תהיה מוגבלת יותר במסחר והיא תיאלץ להיות תלויה יותר בשותפים סחר כמו סין ולהיכנע לתנאים שלהם.

Factbox: Iranian influence and presence in Syria - Atlantic Council

קרדיט: רדיו פרדה     קרדיט לתמונות: אטלנטיק קונסיל