סוריה – שאלה פשוטה, תשובה מורכבת
אז נפילת משטר אסד זה טוב או רע לישראל?
הרי מצד אחד סוריה הייתה מדינת אויב עם משטר עריצות אלים ואכזרי של משפחת אסד, שפיתח והשתמש בנשק כימי וניסה לבנות יכולות גרעיניות, שהיה חלק מציר הרשע ואפשר לאיראן להתבסס במדינה ולהעביר אמל”ח לחיזב-זבאללה בלבנון, כך שיהיו מי שיגידו שנפילת משטר כזה והחלפתו באחר, נראית כדבר טוב לישראל.
אבל לא בטוח שיימצאו רבים שיגידו שזה טוב לישראל, אם את משטר אסד, יחליף משטר של מספר קואליציות ארגונים ג’יהאדיסטים, שרובם שואפים לא למדינת סוריה חדשה וחופשית ממשטר העריצות של משפחת אסד, אלא להקים חליפות אסלאמית, וסוריה תהייה רק חלק מהחליפות, ואזכיר שארגונים אסלאמיסטים אלה הכריזו בעבר שחלק ממטרותיהם הם שחרור ירושלים / הפיכת ישראל לחלק מהחליפות האסלאמית.
אפשר להניח שחוץ מלהזויים ממדינות העולם “הנאור” ומארגוני או”ם, לאף אחד אין אשליות שנתעורר מחר בבוקר ומעבר לגבול תקום לה מדינת סוריה חדשה שוחרת שלום, ושכל חברי ארגוני הג’יהאד יניחו את נשקם ויתחילו לשיר שירי שלום ואחווה. וסביר יותר להניח שהיריבויות וההבדלים בתפיסות העולם של הארגונים השונים המרכיבים את הקואליציות שהפילו את משטר אסד, לא ייעלמו מהעולם, ולכן ניתן לשער שנראה מאבקי שליטה על אזורים גאוגרפיים ועל שלטון, שכמיטב המסורת בשכונה, יהיו מלווים בעימותים אלימים.
סביר להניח ששוב ימצאו מי שיגידו שזה טוב לישראל שיש מלחמות שליטה על שרידי מה שפעם הייתה סוריה, ושבמקום שיפנו נגד ישראל, טוב לנו שיהרגו אחד את השני, אבל מצד שני, לא בטוח שזה כל כך טוב לישראל, שיש לנו מעבר לגבול מלחמת כל בכול בין ארגונים הסורים שנוהגים לכנות בשם כולל “ארגוני אופוזיציה”, שרבים מהם אלו ארגונים אסלאמיסטים – סלפים – ג’יהאדיסטים, עם אידאולוגיות שנעות במרחב אהבת עולם וחביבות מבית היוצר של דאעש או אל-קאעדה, שבהם יש לא רק סורים, אלא מתנדבים מהעולם, שבאו להילחם בשם אללה למען הקמת חליפות אסלאמית, ומלחמה זו עלולה “לזלוג” אל מעבר לגבול.
אם וכאשר בסופו של דבר לאחר שישקע אבק המלחמות הפנים סוריות, וסוריה תתייצב בצורה זו או אחרת תחת שלטון מרכזי או המדינה תחולק לאזורי השפעה בעלי שלטון יציב, והשקט ישרור, והכל יראה נחמד וחביב, ולפחות בשלב הראשון אף אחד מעבר לגבול הסורי לא נסה לתקוף את ישראל, אז יכול להיראות כדבר טוב לישראל, אבל מצד שני כבר ראינו שתקופות של שקט מנוצלות בשכונה להתארגנות והכנות לקראת תקיפת ישראל (ראו מקרי חמאס וחיזב-זבאללה) ובמקרה כזה, אז כמובן שזה לא טוב לישראל.
וכל זה עוד מבלי להזכיר את מי שיחליף את איראן ורוסיה כפטרוניות של השליטים החדשים של סוריה החדשה, ושלא סביר שנראה את ארה”ב כפטרון המיטיב של המשטר החדש (אולי רק של הכורדים הנמצאים בגבול סוריה עם טורקיה ועיראק, ולא בגבול עם ישראל) לעומת זאת יותר סביר שנראה את טורקיה וקטר כפטרוניות שליטי סוריה החדשה. ואפשר לשער שאם מדינות אחים מוסלמים יהיו פטרוניות של שליטי סוריה החדשה, ושליטים אלה יהיו ארגונים אסלאמיסטים שמטרתם הקמת חליפות אסלאמית, זה כבר לא ממש טוב לישראל…
הרוב לא בשליטתנו, אבל מה אפשר וצריך לעשות?
מדינת ישראל לא תוכל להשפיע על איך תיראה סוריה ביום שאחרי אסד, ואם בכלל סוריה תישאר מדינה אחת תחת שלטון זה או אחר, או שתתחלק לאזורי שליטה עצמאית, בין אם אוטונומיות אזוריות שהן חלק ממדינת סוריה החדשה והכפופות ברמה זו אח אחרת לשלטון מרכזי, או טריטוריות נפרדות בעלות שלטון עצמאי שלא מחשיבות עצמן כחלק מסוריה החדשה שלאחר עידן משפחת אסד.
מדינת ישראל לא יכולה להשפיע על זהות הגורמים שישלטו בסוריה החדשה או בחלקיה השונים, ולא על התנהלות הגורמים שיתפסו את השלטון.
מדינת ישראל יכולה וחייבת להשפיע עת התנהלות כל גורם הנמצא באזורים שמדינת ישראל תקבע כאזורי חיץ / רצועת ביטחון / כל הגדרה אחרת שתיקבע.
ישראל חייבת לקבוע כללים ברורים לגבי אותם אזורים מעבר לגבול באזור רמת הגולם והחרמון, ובהם איסור כניסה חד משמעי של כל גורם חמוש מעבר לקו מוגדר בברור, ואיסור כניסת כל אדם לתוך אזורים שיוגדרו ע”י ישראל כמחוץ לתחום.
אפשר לומר שלכאורה כבר ישנה הגדרה של אזור מפורז ברמת הגולן, ושיש את כוח UNDOF שלכאורה אמור לפקח ולפעול בהתאם למנדט שניתן לו ושעל פיו הוא פועל, אבל ניסיון העבר הוכיח שישראל לא יכולה לסמוך על כוחות או”ם “שיפקחו” או יעשו את מה שלשמו הוצבו באזורנו.
מדינת ישראל חייבת לאכוף באגרסיביות חסרת פשרות, ואין הכוונה בירי אזהרה או כל פעולה אחרת שאינה גורמת לפגיעה משמעותית במפרי הכללים שתקבע ישראל, אלא תקיפה וחיסול כל גורם שינסה להיכנס לתחום שאותו מדינת ישראל תגדיר מחוץ לתחום. כלומר בכל מקרה בו ינסה להיכנס חמוש לאזור חיץ או אדם אפילו לא חמוש לאזור האסור בכניסה, יתבצע ירי על מנת להרוג את מפרי ההנחיות.
לקראת סיום אזכיר שבין הלוחמים בארגונים האסלאמים הסורים שנוהגים לכנות בשם כולל “ארגוני אופוזיציה”
לסיום אומר שאמנם מאמר דעה זה מתמקד בסוריה, אבל אזכיר לכם שמה שאנו רואים בסוריה הוא רק חלק משינויים דרמטיים ומשמעותיים שעוברת השכונה המזרח תיכונית, שגם אם ישראל הייתה זו שהפילה את אבני הדומינו הראשונות שהחלו שרשרת תהליכים שהובילו להתרחשויות שראינו בסוריה, וסביר להניח שבעתיד הלא רחוק נראה התרחשויות לא פחות מעניינות גם במדינות אחרות בשכונה המזרח תיכונית, חלקן גובלות בישראל וחלקן רחוקות, חשוב להבין שלרוב המכריע של התהליכים וההתרחשויות שקורים בימים אלה ויקרו בעתיד הקרוב, אין קשר לישראל ואין למדינה ישראל כל השפעה. אבל ישראל חייבת לפקוח עיניים ולהיערך לתהפוכות הבאות בשכונה.
אין ספק שאנו חיים בזמנים מעניינים.
קרדיט: ערוץ הטלגרם מבט למזרח התיכון קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות