מומחי מודיעין בעולם : ניצחון מוחץ לישראל

הסכם  הפסקת האש  הגיע אחרי שנה של לחימה בין ישראל לחיזבאללה, הארגון החמוש הלבנוני והמפלגה הפוליטית.

ההסכם בתיווך ארה”ב הוא ניצחון גדול לישראל, שהשיגה  את מטרות המלחמה העיקריות שלה , אומרים מומחים.

ישראל  שחקה  את חיזבאללה כמעצמה צבאית וגם ככוח מדיני וכלכלי בלבנון.

ישראל גם הצליחה לנתק את הלינקג’ בין התקפות הרקטות והטילים של חיזבאללה על ישראל ובין המלחמה בעזה. הארגון הנתמך על ידי איראן החל בהתקפותיה זמן קצר לאחר הפלישה האווירית והקרקעית של ישראל על עזה באוקטובר 2023.

הפסקת האש גם תסיים את נוכחותו של חיזבאללה – ארגון טרור שיועד על ידי ארה”ב, למרות שהאיחוד האירופי רק הכניס את הזרוע החמושה שלו לרשימה השחורה – בדרום לבנון, המעוז שלו. גם ישראל מחוייבת להסיג את כוחות היבשה שלה מלבנון.

“ישראל השיגה את העסקה שהיא רצתה”, אמר מייקל הורוביץ, ראש המודיעין בחברת הייעוץ Le Beck International שבסיסה בבחריין.

“יש הטוענים בישראל שעדיף היה להמשיך במלחמה ולשאוף לתבוסה מלאה של חיזבאללה, אבל העסקה שישראל השיגה היא טובה כפי שיכלה לקוות לה”, הוסיף.

תמונה

 

אין לזלזל בחיזבאללה

ההפצצות האוויריות ההרסניות של ישראל על לבנון  חיסלה  את ההנהגה ואת הארסנל הצבאי של חיזבאללה.

אבל מומחים אומרים שמוקדם מדי להספיד את הארגון, שיש לה נציגים בפרלמנט ושומרת על תמיכה בקרב הקהילה המוסלמית השיעית בלבנון.

“חיזבאללה הוא כעת צל של האני הקודם שלו, אבל הוא נותר מסוכן – הן לישראל והן למתנגדיו הרבים בלבנון”, אמר מתיו לויט ממכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב.

ובכל זאת, המלחמה ריסקה את הנרטיב של הקבוצה החמושה לפיה היא המגינה של לבנון נגד ישראל, אומרים מומחים.

חיזבאללה נשבע להמשיך לתקוף את ישראל עד שיסיים את מלחמתו בעזה. אבל הקבוצה נאלצה לוותר על הדרישה הזו.

בסכסוך ישראל-חיזבאללה נהרגו למעלה מ-3,600 לבנונים, רובם אזרחים, ונעקרו למעלה ממיליון בני אדם. אזורים נרחבים בדרום לבנון וחלקים מהבירה ביירות נהרסו.

“לא רק שהיא לא הצליחה להגן על לבנון, אלא שהיא גררה אותה לסכסוך שלא בהתאם לאינטרסים הלבנוניים, וכעת למעשה ויתרה על הנרטיב הזה ממש – כשהיא התנתקה מעזה”, אמר הורוביץ.

“הקבוצה תעמוד בפני משבר לגיטימציה, ותצטרך להמציא את עצמה מחדש, והיא תצטרך לעשות זאת עם מנהיגות הרבה פחות אינטליגנטית וממולחת פוליטית בראשה”, הוסיף.

חיזבאללה לא הגיב בפומבי על הסכם הפסקת האש. אבל חסן פדלאללה, מחוקק לבנוני וחבר בחיזבאללה, מתעקש שהקבוצה תישאר חמושה.

“הרבה קבוצות פוליטיות בלבנון יתנגדו לזה”, אמר אסד בכרה, אנליסט פוליטי שבסיסו בלבנון, לאתר החדשות האיראני “רדיו פרדה”.

“חיזבאללה לא יהיה נוכח בגבולותיה הדרומיים של לבנון ולא יתמודד מול ישראל, ולכן הנשק שלהם יהיה מכוון [ללבנון]. שלב המעבר של לבנון יהיה מאוד קשה ומעורער”.

תמונה

 

הזווית האיראנית

חיזבאללה היה עד זה מכבר היהלום שבכתר ברשת הרופפת של איראן של בעלי ברית אזוריים ומקורבים הידועים כ”ציר ההתנגדות”. היא גם שימשה כקו ההגנה הראשון והאימתני ביותר של איראן נגד ישראל.

איראן תנסה להשתמש בהפוגה שמעניקה הפסקת האש כדי לעזור לחיזבאללה “לשקם את יכולותיו”, אמר חמידרזה עזיזי, עמית במכון הגרמני לענייני בינלאומיים וביטחון.

עזיזי הוסיף כי איראן ובעלות בריתה רואות בהסכם הפסקת האש “הפוגה זמנית עד לשלב הבא של העימות עם ישראל”.

על פי תנאי הסכם הפסקת האש, אלפי חיילים לבנונים יוצבו בדרום לבנון יחד עם כוח שמירת השלום של האו”ם. ארצות הברית תעניק תמיכה צבאית לצבא לבנון ותבטיח את יישום העסקה יחד עם צרפת.

נוכחות המערב תהיה ככל הנראה מקור מרכזי לדאגה לאיראן, שהפעילה זמן רב את השפעתה בלבנון באמצעות חיזבאללה, אומרים מומחים.

טהראן תראה בכך ניסיון לחזק את יריביו הפוליטיים הפנימיים של חיזבאללה ו”לשחוק את הפוטנציאל  של חיזבאללה להישאר פעיל בפוליטיקה הלבנונית”, אמר עזיזי.

תמונה

קרדיט: אויל פרייס דוט קום    סייע בתרגום: מאיר בר מקבוצת נציב      קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות