ישראל הגבירה תקיפותיה על אזורי תעשיה בסוריה. מה מאחורי?
במהלך החודשיים האחרונים הציבה ישראל אזורי תעשייה בסוריה ברשימת המטרות לתקיפה שלה, במטרה לנתק את נתיבי אספקת הנשק של חיזבאללה. בעוד שבאחרונה הייתה התקרית בעיר פלמירה שבמדבר הסורי, לפני כן התרחשה שורה של תקיפות חוזרות ודומות, שכוונו למתקנים באזורי תעשיה בקוסייר והן בחאסיה שבמרכז המדינה.
מה הסוד מאחורי התקיפות הישראליות על אזורי תעשייה בסוריה? מה קורה שם? מה מיקומם על המפה הסורית, והמפה שלפיה ישראל פועלת, במטרה לנתק “חמצן” לקבוצת חיזבאללה, כפי שניסח זאת ראש ממשלתה, בנימין נתניהו?
אזור התעשייה בפלמירה, שהיה אחד היעדים שתקף צה”ל ביום רביעי, כולל מוסכי רכב ומפעלים לייצור ציוד בנייה, בנוסף לבתי מלאכה המתמחים בהתאמה אישית של חלקים מסוימים של מכונות למפעלים, על פי מה שהעיתונאי הסורי, מוחמד חסן אל-אייד, אמר לאתר “אל-חורה”.
באשר לאזור התעשייה בחאסיה שבמחוז חומס, מדובר באחד מהאזורים היצרניים הגדולים במגזר התעשייתי בסוריה.
Ataque en Tadmor, Siria 💥 Se reportan decenas de muertos y heridos. La ciudad alberga importantes bases iraníes 💪, incluyendo instalaciones de lanzamiento de drones 🚁. Se estima que hay más objetivos iraníes y del Hezbolá que habitantes 🤯. #Siria #Tadmor #Guerra pic.twitter.com/dCVdpl73wc
— Eitan Shalev (@eitan_shalev) November 20, 2024
בנוסף, מאז אוקטובר האחרון, גבול קוסייר עם לבנון היה נתון למספר תקיפות, שלוש מהן כוונו לאזור התעשייה שנמצא שם, וכתוצאה מכך נהרסו מחסנים ונהרגו מפקדים ואנשי חיזבאללה, לפי עדי ראיה שדיווחו לאתר “אל-חורה” ול “מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם”.
התקיפות הישראליות הרצופות באזורים שונים בסוריה מגיעות בזמן שבו גורמים רשמיים בישראל אומרים שהם מבקשים לנתק את נתיבי אספקת הנשק של חיזבאללה החוצים מסוריה דרך היבשה.
במסיבת עיתונאים ביום רביעי בערב, דובר מחלקת המדינה האמריקאית מתיו מילר אישר כי “אספקת הנשק דרך סוריה ללבנון הייתה מקור עיקרי לערעור יציבות בלבנון ובאזור”, והוסיף: “זה משהו שאנחנו מאוד ממוקדים בו.”
פלמירה ממוקמת באזור מדברי באמצע המדבר הסורי, ומחוברת ממזרחה עם אזורים שבשליטת מיליציות איראניות, הפרוסות אף הן בתוך העיר.
כך גם לגבי קוסייר, שתושביו עדיין מתגוררים מחוצה לו, מאז מועד השתלטות חיזבאללה וכוחות המשטר הסורי, לאחר 2012. לאזור זה יש גם מיקום גיאוגרפי חשוב עבור חיזבאללה הנתמכת על ידי איראן, שכן הוא נמצא ממש בצמוד לגבול עם לבנון.
העיר חסיה, השוכנת על הכביש הבינלאומי, המחבר בין חומס לדמשק, נחשבת פתוחה גם ממזרח, הגובלת עם המדבר העצום, ומצדה המערבי היא מתחברת עם הרי קלמון, המתחברים גם הם לשטח לבנון.
למה דווקא אזורי תעשייה?
ההיסטוריה של התקיפות הישראליות בסוריה מתחילה עוד מלפני מלחמת אוקטובר 2023, ובתקופה שקדמה לה, הצבא הישראלי תקף מספר מקומות במדינה, ולא היה מוגבל לנקודה גיאוגרפית אחת בלבד.
המטרה מאחורי המטרות הללו הייתה “להתמודד עם סכנות רגעיות, ולהתמודד עם השינויים שחלו במונחים של מיקום מחדש של הכוחות האיראניים”, לדברי נוואר שעבאן, החוקר הסורי במרכז הרמון למחקרים עכשוויים.
האסטרטגיה של ישראל לא השתנתה הרבה לאחר ה-7 באוקטובר.
בשיחה עם אתר “אל-חורה”, שעבאן סבור שהשינוי הבולט היחיד טמון בעובדה שכוח המודיעין הישראלי התוודע לכך שמאגרי הנשק במחסנים בסוריה החל לנוע לעבר חיזבאללה… ולכן יש לתקוף אותם.
באלקוסייר לבדה, במהלך החודשיים האחרונים, ישראל תקפה 13 מחסנים בתוך אזור התעשייה שלה, כפי שמסביר החוקר הסורי.
לדבריו, המצב שנראה באזור זה הסמוך לגבול לבנון חל גם על חסיה ותדמור, ומציין כי “אזורי התעשייה הללו הם בתי מלאכה ומחסנים, ושם נשמר נשק כבר שנים”.
אנליסט צבאי, אלוף-משנה לשעבר בצבא סוריה, איסמעיל איוב, סבור כי “אזורי התעשייה שהותקפו הם תחנות על קו אספקת הנשק לחיזבאללה”.
במהלך השנים האחרונות התמקדו איראן והמיליציות שלה בסוריה בדרך העוברת מאלבוכמאל על הגבול עם עיראק, ובשאר שלוחותיה העוברות מתדמור ומתחברות לקוסייר, חומס ודמשק.
איוב הוסיף כי אזורי התעשייה ממוקמים ליד כבישים אלו, וכי הם כוללים מפעלים ותעשיות בעלות “ערך כפול, אזרחי וצבאי”.
המעבדות והסדנאות הממוקמות באזורים (תעשייתיים) אלו מייצרים צינורות ויריעות, והאנליסט הצבאי סבור כי “ניתן להשתמש במוצרים אלו בייצור אביזרי טילים, בין אם מיוצרים על אדמת סוריה ובין אם בדרום לבנון”.
“המלאי זז”
בנוסף לאזורי התעשייה ב-3 אזורים בסוריה, ישראל תקפה גם את מחסני הנשק השייכים לצבא הסורי באזור שינשאר, המתחבר לקוסייר, ומחסנים נוספים באזור א-ספירה באזור הכפרי של חאלב, ואחרים הממוקמים על הקו המחבר בין אזורי חומס וחמה.
במהלך השנים האחרונות, לפני ה-7 באוקטובר, חיזבאללה איחסן נשק במחסנים וציוד צבאי בתוך סוריה. למרות שהיא הייתה נתונה לתקיפות, היא לא הגיעה לרמת הקשב והמיקוד שישראל עושה כעת, לדברי החוקר הסורי שעבאן.
שעבן אומר: “המצב השתנה עכשיו… וזה מביא אותנו לומר שישראל שינתה את האסטרטגיה שלה, לאחר שהבינה שמלאי הנשק ומחסני הנשק בסוריה החלו לזוז”.
עוד הוסיף, “פגיעה באזורי תעשייה נופלת במסגרת תקיפת אמצעי לחימה המאוחסנים שנים רבות. הפיצוצים האחרונים שאירעו בקוסייר מאשרים כי גודל המאגר היה עצום”.
“לייבש את המקורות של חיזבאללה ולדלדל אותו בשטח אינו דבר חדש”, לדברי המומחה הצבאי הלבנוני, נאג’י מלאב, שאומר כי ארה”ב משתתפת כעת בהשגת מטרה זו.
המומחה מסביר כי לפני מלחמת עזה, התקיפות היו נגד אתרי נשק השייכים לחיזבאללה, והן צפויות להימשך גם כעת.
קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות