דו”ח סודי: איראן מאתגרת את הקהילה הבינלאומית בייצור נשק גרעיני. הכינה חומר לייצור מיידי של לפחות 4 פצצות אטום
דו”ח סודי של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו”ם חשף ביום שלישי כי איראן ממשיכה להתריס נגד הקהילה הבינלאומית בנוגע לתוכנית הגרעין שלה.
סוכנות הידיעות AP, שסקרה את הדיווח, אמרה כי טהראן הגדילה את מלאי האורניום המועשר שלה לרמות הקרובות לדרגת נשק.
סוכנות הידיעות AP דיווחה כי עד 26 באוקטובר, איראן החזיקה יותר מ-400 פאונד (181 ק”ג) של אורניום המועשר בעד 60%, חומר המספיק ל-4 פצצות אטום, עלייה של 38.8 פאונד (17.6 ק”ג) מאז הדו”ח הקודם של סבא”א באוגוסט.
העשרת אורניום ב-100 אחוז היא צעד טכני קצר להגיע לרמת ההעשרה הדרושה לייצור נשק גרעיני (90 אחוז).
הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מעריכה שייצור נשק גרעיני אחד דורש כ-42 קילוגרם של אורניום המועשר ל-60 אחוזי טוהר, אם הוא יועשר מאוחר יותר ל-90 אחוזי טוהר.
רויטרס , מצדה, דיווחה כי דיווח אחר של הסוכנות לאנרגיה אטומית חשף כי טהראן הציעה שלא להגדיל את מלאי האורניום המועשר שלה לטוהר של עד 60% ועשתה את ההכנות הנדרשות לכך.
דיפלומטים אמרו כי ההצעה מותנית בכך שמעצמות המערב ינטשו את מאמציהן להוציא החלטה נגד איראן בישיבת מועצת הנגידים של הסוכנות, הכוללת 35 מדינות השבוע, בשל חוסר שיתוף הפעולה של טהראן עם הסוכנות.
התפתחות זו מגיעה, לפי בלומברג , לאחר שהמנהל הכללי של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, ניהל החודש שיחות עם נשיא איראן מסעוד פז’קיאן בטהראן. איראן הביעה אז את נכונותה לא להגדיל את מלאי האורניום המועשר שלה עד 60%, “מה שנחשב לצעד חשוב לקראת בנייה מחדש של האמון בין איראן לקהילה הבינלאומית”, לפי בלומברג.
סוכנות הידיעות AP ציינה כי לאחר שגרוסי עזב את איראן, פקחי סבא”א אימתו שאיראן כבר החלה ליישם צעדי הכנה להפסקת הגדלת מלאי האורניום המועשר שלה עד 60% במתקני הגרעין התת-קרקעיים שלה בפורדוב ובנתנז.
הדו”ח השני גם קבע – על פי רויטרס – כי איראן הסכימה לשקול לאפשר לארבעה “פקחים מנוסים” נוספים לעבוד באיראן לאחר שאסרה על רוב הפקחים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שהיו להם ניסיון בהעשרה, בשנה שעברה, לפעול במה שהסוכנות תיארה כ”מכה מסוכנת יותר מדי” ליכולתם לבצע את עבודתם כראוי באיראן.
הדיווחים עוכבו בעקבות ביקורו של גרוסי באיראן, במהלכו קיווה לשכנע את פז’קיאן להפסיק את העימות עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בנושאים ארוכי שנים, כמו עקבות אורניום בלתי מוסברים באתרים שלא הוכרזו על ידי טהראן והרחבת הפיקוח של הסוכנות לתחומים נוספים.
התפתחויות אלו חופפות להסלמה של המתיחות האזורית, על רקע המשך מעורבותה של חיזבאללה ברצועת עזה ובלבנון ותקיפות הדדיות בין איראן וישראל.
חזרתו של נשיא ארה”ב לשעבר דונלד טראמפ לבית הלבן מעוררת תהיות לגבי האופן שבו יתמודד ממשלו עם טהראן.
בשנת 2015 סיכמו מעצמות העולם הסכם עם איראן להגבלת יכולתה לפתח נשק גרעיני.
לפי הסכם זה, הותר לאיראן להעשיר אורניום בשיעור שלא יעלה על 3.67 אחוזים, להחזיק מלאי של לא יותר מ-300 ק”ג ולהשתמש רק בצנטריפוגות IR-1 בסיסיות.
בתמורה, הסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה הוסרו, והסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית השתלטה על הפיקוח על תוכנית הגרעין האיראנית.
לאחר שארצות הברית פרשה מההסכם ב-2018, במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, איראן החלה לחרוג בהדרגה מההגבלות שהוטלו על תוכנית הגרעין שלה, והגיעה להעשרת אורניום של עד 60 אחוז.
התפתחות זו עוררה דאגה בקרב הקהילה הבינלאומית, שכן העשרה של 60 אחוז נחשבת קרובה לרמת ההעשרה הדרושה לייצור נשק גרעיני.
נותרה דאגה בינלאומית לגבי תוכנית הגרעין של איראן, עם קריאות של כמה דיפלומטים מערביים להטיל אמצעי פיקוח מחמירים יותר כדי להבטיח שאיראן תעמוד בהתחייבויותיה הגרעיניות.
איראן ממשיכה לטעון כי תוכנית הגרעין שלה היא למטרות שלום, בעוד גרוסי מזהיר כי טהראן מחזיקה בכמויות מספיקות של אורניום מועשר כדי לייצר מספר פצצות גרעיניות אם תחליט לעשות זאת.
קרדיט: אלחורה קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות