המערב לומד טכנולוגיות רוסיות שנתגלו בשרידי מל”ט חמקן שהופל בשגגה באוקראינה. וגם עובדה מפתיעה!
ניתוח של המל”ט S-70 “Ukhotnik” הרוסי שהופל ב-5 באוקטובר 2024 ליד קוסטיאנטיניבקה באזור דונייצק שבאוקראינה, גילה שלמרות הסנקציות הבינלאומיות, רוסיה השתמשה ברכיבים שיוצרו על ידי חברות מערביות כדי לבנות את הנשק המתקדם הזה.
כלי תקשורת באוקראינה אמרו כי תוצאות אלו “מדגישות את האתגרים המתמשכים בהטלת סנקציות שמטרתן להגביל את הגישה של רוסיה לטכנולוגיות קריטיות”.
בדיקה של מזל”ט ה-S-70 שהופל הראתה שבנייתו כללה מיקרו-אלקטרוניקה ורכיבים טכנולוגיים נוספים מיצרנים מערביים ידועים כמו Analog Devices, Texas Instruments ו-Xilinx-AMD מארצות הברית, וכן Infineon Technologies מגרמניה ו ST Microelectronics משוויץ. רכיבים אלו זוהו בפירוט וקוטלגו על ידי אתר War & Sanctions , המתעד באופן ספציפי את כל החלקים מתוצרת חוץ שנמצאו בציוד צבאי רוסי שנהרס או שנתפס.
ה-S-70 Okhotnik מייצג את אחת ממערכות המטוסים הבלתי מאוישים המתקדמות ביותר בארסנל של רוסיה, שנועדה לבצע משימות התקפיות ואיסוף מודיעין. המל”ט, המשלב טכנולוגיה ממטוס הקרב הרוסי מהדור החמישי Su-57, מיועד לפעול לצד כלי טיס מאוישים, ומספק יכולות נוספות בסביבות מאתגרות.
ב-5 באוקטובר אושר האובדן הראשון של מל”ט S-70 אוחוטניק בקרב, כתוצאה מאש ידידותי על יד אזור דונייצק. צילומים ראשוניים ודיווחים שהופצו ברשתות החברתיות הראו שכוחות רוסים תקפו בטעות מל”ט קרב כבד, והדגישו את המורכבות ההולכת וגוברת של פעולות המל”טים מעל אוקראינה. נכון לעכשיו, קיים רק מספר מצומצם של אבות טיפוס של ה-S-70 Okhotnik, מה שהופך את האובדן לרציני במיוחד עבור מתכנני צבא רוסים.
השימוש ברכיבים מערביים ב-S-70, למרות סנקציות מקיפות, מדגיש את החולשה של מנגנוני האכיפה שנועדו להגביל את היכולות הצבאיות של רוסיה. אנליסטים מציינים כי נוכחותם המתמשכת של חלקים אלו במערכות רוסיות מתקדמות מצביעה על פערים בשרשרת האספקה הבינלאומית ואכיפת ההגבלות.
וזאת לדעת : כל חברה בחו”ל המעוניינת לקנות רכיבים אמריקאים , ובטח בסטנדרט צבאי , נדרשים לרישיון ייצוא וכל יצוא שכזה מפרט את המספרים הקטלוגיים והסיריאליים של כל רכיב שיוצא אל מחוץ לגבולות ארה”ב.
כך ארה”ב יכולה לעקוב מי הספק ומי הקונה הראשון בשרשרת שאליו הגיע המשלוח . מכאן יש צורך בעבודת בלשות לא מסובכת להגיע ולמפות את הדרך שעשה הרכיב האלקטרוני מקו הייצור האמריקאי ועד ליצרן הסופי.
קרדיט: ערביכ דפנס קרדיט לתמונות: משרד ההגנה הרוסי