10 דברים שכדאי לדעת על תוכנית הגרעין של איראן. חלק ב’

הרפובליקה האסלאמית של איראן מחויבת להשמדת ארצות הברית וישראל, ומציבה איומים קונבנציונליים ברחבי העולם באמצעות שלוחות הטרור שלה.  טהראן מוכנה יותר ויותר לפרוץ ליכולת נשק גרעיני. התפתחות זו מתרחשת בזמן שהעולם מתמקד בקונפליקטים במקומות אחרים.

 

6. איראן תוכל לייצר אורניום המתאים לנשק גרעיני במתקני העשרה סמויים או קיימים

כתוצאה מהניטור המופחת, סבא”א לא מסוגלת לעקוב אחר הייצור והמלאי של הצנטריפוגות מהדור המהיר של איראן או לוודא שהצנטריפוגות לא יועברו לאתר העשרה סודי. איראן תצטרך רק כמה מאות מהצנטריפוגות המתקדמות הללו כדי לייצר במהירות אורניום המתאימות לנשק גרעיני.

שניים משלושת מפעלי ההעשרה של איראן – המפעל הראשי בנתנז והמתקן להעשרת הדלק של פורדוב – מבוצרים במקצת נגד תקיפות צבאיות. פורדו ממוקמת הכי עמוק מתחת לאדמה, מתחת להר, והיא תהיה מתאימה יותר כדי לאפשר פריצה מהירה לנשק גרעיני.

7. איראן יכולה לסיים ייצור הנשק הגרעיני כמעט בכל מקום – וזה אומר צרות

ייתכן שאיראן לא תצטרך מתקן מיוחד כדי לבנות נשק גרעיני שמיש ברגע שיש לה אורניום המתאים לנשק גרעיני. איראן תוכל לעשות זאת, למשל, באתר צבאי תת-קרקעי מאובטח במיוחד. ייתכן שסוכנויות הביון של ארה”ב ובעלות בריתה לא יוכלו לזהות את מקום הימצאו של אתר כזה בזמן כדי למנוע פריצה לפצצה גרעינית.

8. ארה”ב ובעלות בריתה האירופיות לא מצליחות לחייב את איראן באחריות לפרובוקציות הגרעיניות שלה

ארצות הברית ובעלות בריתה האירופיות – צרפת, גרמניה ובריטניה, המכונה גם “E3” – העדיפו להחיות את ה-JCPOA או להגיע להסכם חדש במקום להרתיע את איראן מהרחבת תוכנית הגרעין שלה. מועצת הנגידים של סבא”א, המונה 35 מדינות, התכנסה 14 פעמים מאז השבעתו של ביידן, ובכל זאת, הדירקטוריון אישר רק שתי החלטות  בדרישה שטהראן תעמוד בהתחייבויות ה-NPT שלה. שום פעולות נחרצות לא באו בעקבות ההגבלות הללו ולמרות שהפרובוקציות נמשכו.

ארה”ב ובעלות בריתה צריכות להפעיל את סעיף ה”סנאפ-בק” בהחלטת מועצת הביטחון של האו”ם , שמטרתה להחזיר את כל הסנקציות הקודמות על טהראן אם היא תפר את תנאי הסכם הגרעין. ההפרות הללו הן כעת בוטות ובלתי פוסקות. רוסיה וסין אינן יכולות למנוע תקיפה מאחר שכל צד ל-JCPOA יכול להפעיל אותו באופן חד-צדדי.

9. טהראן עשויה לרוץ לעבר נשק גרעיני בעוד דעתן של וושינגטון וירושלים מוסחות

לאחר המתקפה של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר, הזהיר הנשיא ביידן את איראן שלא לשסות את שלוחותיה האחרות ולא לתקוף ישירות את ישראל. טהראן התעלמה מאיומיו. שלוחותיה תקפו חיילים אמריקאים בעיראק ובסוריה עשרות פעמים ופצעו יותר מ-50 חיילים.

שחיקת ההרתעה האמריקנית עלולה להשפיע על החלטותיה של טהראן אם לחצות את סף הגרעין. טהראן עשויה להגיע למסקנה שדעתה של ישראל אינה מוכנה או אינה מסוגלת לבצע תקיפות צבאיות נגד אתרי גרעין איראניים מחשש להצתת מלחמה רחבה יותר במזרח התיכון. בינתיים, כישלונו של ממשל ביידן להרתיע מתקיפות צבאיות בקנה מידה קטן על ידי כוחות הפרוקסי של טהראן מעלה ספקות לגבי נכונותו של ביידן להורות על תקיפות צבאיות נגד תוכנית הגרעין של איראן אם טהרן תרוץ לעבר בניית פצצה גרעינית.

10. איראן גרעינית עשויה להרתיע עוד יותר את הפעולות של ארה”ב וישראל באזור

איראן הבחינה שממשל ביידן ממתן את תמיכתו באוקראינה בעקבות האיומים הגרעיניים של רוסיה. למרות שיכולת הנשק הגרעיני הלא מוכרז של ישראל מסבכת את החשבון של איראן, טהראן עשויה לבחור לחצות את סף הגרעין מתוך אמונה שהיא עלולה לכפות על ממשל ביידן להגביל את ישראל, להגביל עוד יותר את הפעולה האמריקנית באזור ולספק כיסוי למטרות ההתפשטות האזוריות שלה. ההרתעה הלא יעילה של ביידן עלולה להותיר באיראן את הרושם שרפובליקה אסלאמית גרעינית עלולה לאלץ את וושינגטון לנטוש או להגביל את הסיוע לירושלים ולבעלי ברית אזוריים אחרים של ארה”ב.

קרדיט: אתר https://www.fdd.org/     קרדיט לתמונה: רשתות חברתיות