10 דברים שכדאי לדעת על תוכנית הגרעין של איראן. חלק א’
הרפובליקה האסלאמית של איראן מחויבת להשמדת ארצות הברית וישראל, ומציבה איומים קונבנציונליים ברחבי העולם באמצעות שלוחות הטרור שלה. טהראן מוכנה יותר ויותר לפרוץ ליכולת נשק גרעיני. התפתחות זו מתרחשת בזמן שהעולם מתמקד בקונפליקטים במקומות אחרים.
1. איראן עומדת על סף יכולת נשק גרעיני
למשטר באיראן יש צבר מספיק של אורניום מועשר כדי לייצר אורניום ברמת נשק עבור מתקן גרעיני תוך 12 ימים בלבד, כך טוענים הנתונים העדכניים ביותר שדווחו על ידי ארגון “כלב השמירה הגרעיני של האו”ם” (האו”ם), הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא”א).
על פי אותם נתונים איראן תוכל לייצר מספיק חומר ל-10 מתקני גרעין בתוך ארבעה חודשים בלבד. סביר להניח שטהרן תוכל רק עוד כמה חודשים לבנות נשק גרעיני ברגע שיהיה לו אורניום בדרג מתאימה לנשק גרעיני.
2. איראן הרחיבה את תוכנית הגרעין שלה לרמות חסרות תקדים מאז בחירתו של הנשיא ביידן
בתחילה, איראן הפגינה איפוק בהתקדמותה הגרעינית במשך יותר משנתיים לאחר פרישתו של הנשיא טראמפ במאי 2018 מהסכם הגרעין עם איראן משנת 2015, הידועה רשמית בשם תוכנית הפעולה המשותפת המקיפה (JCPOA). ייתכן שטהרן נרתעה מנקיטת פעולה פרובוקטיבית בגלל נכונותו של ממשל טראמפ להשתמש בכוח ולהפעיל עונשים כלכליים ופיננסיים מסיביים.
עם זאת, מאז נובמבר 2020, איראן ביצעה התקדמות גדולה לקראת יכולת נשק גרעיני, תוך ניצול ההקלה של ממשל ביידן בסנקציות כחלק מהמאמץ שלו להחיות את ה-JCPOA. טהראן העשירה אורניום ל-20 אחוז, אחר כך ל-60 אחוז, ולאחר מכן ערכה ניסויים בהעשרתו לכמעט 90 אחוז (רמת נשק). הרפובליקה האסלאמית ייצרה גם מתכת אורניום (חומר המשמש בליבות נשק גרעיני), הפעילה מחדש את אתר ההעשרה התת-קרקעי שלה בפורדו, ופרסה יותר מ-6,500 צנטריפוגות מהדור מהיר.
3. איראן ממשיכה להפר את האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני
כאחת החותמות המקוריות על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT), איראן לא עמדה מאז במלוא התחייבויותיה הבינלאומיות להסכים לבדיקות בינלאומיות ולא לפתח או לרכוש נשק גרעיני. איראן התעלמה מבקשות סבא”א לשתף פעולה עם חקירה בת כמעט חמש שנים על פעילויות הנשק הגרעיני הלא מוכרזות של טהראן, הן פעילויות קודמות והן כאלה שעשויות להיות נמשכות. באופן ספציפי, טהראן סירבה לענות על שאלות סבא”א לגבי ייצור ושימוש המשטר בחומר גרעיני באתרים גרעיניים לא מוכרזים. פעילויות אלו מפרות את ההסכם של איראן עם סבא”א וה-NPT, הסכמים שקדמו זמן רב ל-JCPOA ויוצרות התחייבויות מחייבות העומדות בפני עצמן באופן עצמאי.
4. לאיראן יש את הידע לפתח נשק באמצעות תוכנית הנשק הגרעיני הקודמת שלה
טהראן ממשיכה להכחיש שאי פעם הייתה לה תוכנית נשק גרעיני. עם זאת, שלל מסמכים רגישים שנתפסו על ידי המודיעין הישראלי מארכיון הגרעין האיראני באמצע 2018 חשפו ראיות חותכות לכך שלטהרן הייתה בעבר תוכנית נשק גרעיני. באופן ספציפי, איראן בנתה אתר (שנחשף מאוחר יותר כמפעל העשרה של פורדו) לייצור אורניום לרמת נשק. היא גם הקימה אגף לתכנון נשק גרעיני והכינה אתרי ניסוי נשק אטומי ומערכת לשיגור טילים בליסטיים .
זמן קצר לאחר פלישת ארה”ב לעיראק ב-2003, נראה היה שאיראן גנזה את תוכניתה לבניית נשק גרעיני במתקנים סודיים רבים , שרבים מהם מתוארים בארכיון ואינם נבדקים על ידי סבא”א. במקום זאת, תכנן המשטר להסתיר את פעילות החימוש שלו הן במוסדות מחקר אזרחיים והן באתרים צבאיים.
5. פיקוח בינלאומי לא הדוק עשוי להקל על הפריצה של איראן לנשק גרעיני
איראן צמצמה בהתמדה את הפיקוח של סבא”א על פעילותה הגרעינית מאז סוף 2020. בפברואר 2021 הפסיקה טהראן לעמוד בתנאי הסכם הפיקוח המשופר של סבא”א, מה שנקרא “הפרוטוקול הנוסף”, ועצרה את יישום אמצעי הניטור הקשורים ל-JCPOA, כגון מצלמות מעקב באתרים מרכזיים הקשורים לגרעין. בספטמבר 2023, איראן גירשה שליש ממפקחי סבא”א בעלי מומחיות בהעשרת אורניום. איראן מאחסנת יותר מ-80% ממלאי האורניום המועשר שלה במפעל לייצור הדלק באספהן במיכלים קטנים הניתנים לשינוע בקלות. לא ברור אם לסבא”א יש פיקוח הולם על מכלים אלו.
קרדיט: אתר https://www.fdd.org/ קרדיט לתמונה: רשתות חברתיות