טייסת ה”אדיר” השנייה, טייסת 116 – “אריות הדרום” ,נפתחה
היום (ה’), בטקס שנערך במעמד מפקד חיל-האוויר, אלוף עמיקם נורקין, נפתחה טייסת 116 (“אריות הדרום”), כטייסת ה”אדיר” (F-35I) השנייה. חזרנו אל עברה, שמענו על הקמתה ועל המתרחש בה כיום וכן על עתידה בחיל בשנת 2020. “מעתה טייסת 116 חוזרת והופכת לחלק מהזרוע האסטרטגית, עתה אנו חזקים יותר”
“בעוד רגעים אחדים נצדיע כולנו, ובהתרגשות שמאפיינת רק משפחה לוחמת – נפרוש מחדש את דגל הטייסת. רבים מאיתנו נשאו את סמל הטייסת על החזה. עשיתי זאת בגאווה כחניך קא”ם, וגם אני נדבקתי ברוח הטייסת שהפכה לשם דבר בחיל”, נאם בטקס מפקד חיל-האוויר, אלוף עמיקם נורקין. “אתם עומדים במסדר הזה – ועיני רבים נשואות אליכם. אתם מופקדים על היכולת האסטרטגית של מדינת ישראל. זו משימה שמחייבת שרק נבחרת ממוקדת עם תחושת מחויבות עמוקה – תעמוד בה, זו משימתכם. חיל-האוויר נושא מדי יום אחריות רבה על כתפיו. מעתה טייסת 116 חוזרת והופכת לחלק מהזרוע האסטרטגית, לחלק מהיתרון האיכותי שלנו על אויבנו. האתגרים שיעמדו לפנינו – רבים ומגוונים. עתה אנו חזקים יותר”.
“יש רגעים בחיים שצריך לנצור. להביט היטב סביבך, לעצור רגע ולהבין שאתה חלק ממשהו גדול. משהו שלא קורה כל יום, לא כל שנה וגם לא כל עשור. היום הוא יום כזה. הרגע הוא רגע כזה”, נאם בטקס מפקד בסיס נבטים, תא”ל עומר טישלר. “היום הוא תחילתו של פרק חדש בתולדות טייסת 116. טייסת עם מורשת מפוארת. טייסת שמיום הקמתה בשנת 1956 חרטה על דגלה את הראשון שבערכי צה”ל – דבקות במשימה וחתירה לנצחון. ערך שאליו חינכו וחונכו דורות של מפקדים, דורות של לוחמים”.
“אנשי צוות ההקמה, התקופה האחרונה הייתה מיוחדת ומשמעותית. ימים ראשונים של גישושים והיכרות, הבשילו לכדי שיחות ארוכות, מחשבות ודיונים. יחד, גיבשנו ועיצבנו, את זהותנו כטייסת”, אמר בטקס מפקד טייסת 116, סא”ל נ’. “למדנו והכרנו את מורשתה הענפה של הטייסת, 64 שנים עמוסות פעילות מבצעית ופעילות הדרכה ואימונים. הצלחות והישגים רבים, לצד אבדות כואבות, שהותירו 24 משפחות באבלן. חובתנו ואחריותנו לשאת את המורשת הזו ולהנציח את זכר הנופלים, וביחד לכתוב פרק חדש בהיסטוריה של טייסת 116”.
רגע לפני שהטייסת מתחילה את דרכה בחיל כמפעילה של מטוס הקרב המתקדם ביותר, נחזור אחורה. טבילת האש המבצעית הראשונה של הטייסת, אירוע משמעותי בדפי ההיסטוריה, התרחש כשמונה חודשים לאחר שהתקבלה ההחלטה להקימה. במהלך פעולת תגמול לכיבוש משטרת קלקיליה, זוג מטוסים מהטייסת הוזנקו לצורך תקיפת חיילי הלגיון הירדני, שנלחמו בקרבות נגד הכוחות הקרקעיים שהשתתפו בפעולה. מספר שבועות לאחר מכן, הטייסת הייתה הראשונה לחצות קו ב”מבצע קדש”, כאשר ביצעה את פעולת הפתיחה – ניתוק חוטי הטלפון שקישרו בין עומק סיני לרצועת עזה ומצרים.
יותר משישה עשורים חלפו מאז הוקמה הטייסת ובמהלכם קלטה חמישה מטוסים: “מוסטנג”, “מיסטר”, “עיט” (סקייהוק), “נץ” (F-16A/B) ו”אדיר”, עברה בין שלושה בסיסים, החליפה את סמלה שלוש פעמים והשתתפה בעשרות מבצעים ביניהם מבצע “שיבולת” ו”ענבי זעם”. הטייסת הייתה הראשונה שהשתכנה בבסיס נבטים החדש בשנת 1983, שהוא ביתה עד היום. באמצע שנות השמונים, התווספה לטייסת אחריות נוספת – קליטת הקא”ם (קורס אימון מבצעי), במקביל להיותה מבצעית כטייסת “עיט”. לאחר קליטת ה”נץ” בשנת 2003, הטייסת השתתפה במלחמת לבנון השנייה וכן במבצעים: “עופרת יצוקה”, “עמוד ענן” ו”צוק איתן”.
במאי 2015, מפקד חיל-האוויר דאז, אלוף (במיל’) אמיר אשל, קבע כי טייסת 140 (“נשר הזהב”) תהיה טייסת ה”אדיר” הראשונה, וטייסת 116 תהיה השנייה. במרץ 2019, גרעין צוות ההקמה החל לעסוק בהקמת הטייסת ובחודש יולי אשתקד, החלו בעלי התפקידים בצוות ההקמה בעבודתם.
צוותים בבסיס נבטים ובמטה חיל-האוויר עמלו מספר שנים כדי להגיע ליום זה וצוות ההקמה שקד ועסק בכך מעל שנה. “היום, אנו הופכים מצוות שהכין, בנה וחשב לטייסת שמבצעת”, קובע רס”ן מ’, סגן מפקד הטייסת. “אני מרגיש אחריות גדולה מאוד, לצד הזכות להיות שותף בתחילת דרכה של הטייסת. זה מרגש לראות את התהליכים שתכננתי ודמיינתי באים לידי ביטוי ויוצאים לפועל”.
מטייסת “אדיר” בודדה, חיל-האוויר הקים מערך “אדיר”. שתי הטייסות יפעלו בשיתוף פעולה הדוק, כפי שמציין רס”ן מ’: “הטייסת בנויה כך ש-50 אחוזים מאנשיה הגיעו מטייסת 140, ביניהם גם אני. אנו גדלים ומתפתחים יחד וחשוב לנו ללמוד אחד מהשני ולשתף ידע. שתי הטייסות מוכרחות להיות שותפות כי אנחנו נצטרך להילחם יחדיו ולהחליף מידע מבצעי. אני מאמין ששיתוף הפעולה יהיה כזה שלא היה כדוגמתו עד כה. כרגע, שתי הטייסות בעלות אותן משימות וכשירויות, אך לכל אחת אחריות שונה”.
אומנם שמה של הטייסת וסמלה שונו והותאמו לעידן הנוכחי, אך אנשיה דאגו לשמר את מורשתה הענפה. “צבעי הסמל התהפכו, וניתן לראות בו חמישה כנפיים, המסמלים את הדור החמישי של מטוסי-הקרב”, מפרט רס”ן מ’. “שמרנו על חלקו השני של השם (דרום), כיוון שהטייסת ממוקמת בדרום הארץ. בחרנו במילה אריות בהתבסס על סמל הטייסת ועל הערכים שלנו: אנו רואים בנו נבחרת מלוכדת, שהולכת יחד, מבצעת את משימותיה על הצד הטוב ביותר, ושואפת לנצח בכל – בדיוק כמו קבוצת אריות”.
בקיץ הקרוב הטייסת תעמוד בפני ביקורת כשירות כשבסיומה תוכרז כמבצעית. “נהיה מסוגלים להוציא פ”מ (פקודה מבצעית) בשגרה וכן להילחם במלחמה”, מסביר רס”ן מ’. “בנוסף, נעבור ביקורת כשירות כמערך, לצד הבאת יכולות נוספות ופריצות דרך חדשות. אבן הדרך הבאה תהיה קליטת גרסת מטוס חדשה, שתהיה מותאמת לחיל-האוויר ותוכל להתחבר לכלי-טיס אחרים”. בימים אלו מתקיימת גם הסבה למטוס ה”אדיר”, ושישה אנשי צוות-אוויר יצטרפו לשורות טייסות 140 ו-116. “הדבר החשוב ביותר הוא האנשים”, מסכם רס”ן מ’. “הם אלו שנותנים את הכוח, מהווים את המנוע, העילוי והחמצן. אני סומך על כלל אנשי הטייסת, ומרגיש שלם ללכת איתם למלחמה”.
יישר כוח!
עושה רושם שהכוחות הזרים המחבלים בחוסן הלאומי עוד לא הגיעו לכאן.
מעודד