המו”מ בין ישראל ללבנון כהשתקפות השיחות בין ארה”ב לאיראן
לפי דיווח ב”ניו-יורק טיימס” ב-13 במאי, בזמן שארה”ב בחנה את התכניות הצבאיות לתקוף את איראן, מטוס שנשלח מהמשרד לענייני המזרח התיכון בארה”ב, כשעליו נמצא דייויד סטרפילד, נחת בשקט בביירות.
?המתיחות המתגברת בין ארה”ב לאיראן לא מנעה מארה”ב להיחשף לפריצת הדרך, כאשר חיזבאללה הנתמך על ידי איראן אישר לבסוף את עמדת ממשלת לבנון להיכנס למשא ומתן ישיר, כדי ליישב את סכסוך הגבול עם ישראל.
?המשא ומתן הזה צפוי להתחיל בשבועות הקרובים, וישנם הרואים בשיחות הללו כרצון של הצדדים, ארה”ב ואיראן, לבחון את השיחות הישירות ביניהם בפעם הראשונה, מאז כניסתו של הנשיא דונלד טראמפ לתפקיד הנשיאות ב -2017.
?פריצת הדרך הגיעה כאשר נבייה ברי -השיעי לבנוני, בהסכמה הברורה של חיזבאללה, שינה את עמדתו ב -23 באפריל.
?ברי אמר למפקד פעילות האו”ם בדרום לבנון (יוניפי”ל): “אנחנו מוכנים לצייר את גבולות המים הלבנונים והגבולות של האזור הכלכלי הבלעדי תוך שימוש באותו נוהל, אשר שימש לשרטוט הקו הכחול בפיקוח האומות המאוחדות”.
?ב -9 במאי הציג נשיא לבנון, מישל עון, באופן רשמי את היוזמה לשגרירת ארה”ב בלבנון.
?ביוזמה היו שני מרכיבים עיקריים:
1) הקמת ועדה צבאית לקיום פגישות במטה יוניפי”ל בנקורה ודרום לבנון בחסות האו”ם, כאשר ארצות הברית משמשת מתווכת בפועל.
2) ניהול משא ומתן על גבולות הקרקע והגבולות הימיים בו זמנית.
?ישראל, לעומת זאת, הגיבה בהצעה נגדית המבקשת הרחבת הוועדה הצבאית ולכלול בשיחות גם דיפלומטים, למעשה ישראל מעוניינת ליצור עם לבנון משא ומתן משמעותי יותר, אשר יביא לנורמליזציה בין שתי המדינות.
?לבנון הסכימה על הצורך במשא ומתן עם ישראל במקום לתת לאו”ם להפריד באופן חד-צדדי את הגבול הימי.
?ארה”ב וישראל טענו כי התחום הימי אינו נופל על המנדט של האו”ם, ואף הביעו ספקנות ליעילות מעורבות האו”ם בשיחות.
?סוגיה נוספת שעמדה במחלוקת בן הצדדים הייתה: האם לדון בגבולות הים וגבולות הקרקע במקביל, כפי שהציעה לבנון ביוזמה שלה, או להגביל את השיחות לגבול הימי בלבד, כפי שהציעה ישראל.
?ארה”ב מצידה טוענת כי במשפט הבינלאומי אין מתאם בין גבולות קרקע לתוואי ימי.
?ישראל נחושה לדון רק בגבול הימי, עדיין לא ברור כיצד תגיב לבנון.
?בנוסף לכל זאת, ישראל מבקשת לקבוע פרק זמן של שישה חודשים עבור השיחות.
?לבנון מצידה מתעקשת על משא ומתן גלוי עד אשר יושג הסכם, בטענה כי ישראל עלולה להתמהמה אם תהיה מסגרת זמן.
?בנוסף, ישנם גורמים בלבנון המתעקשים כי האו”ם יגבה כל הסכם אשר יושג באופן רשמי, וכי השיחות יוקלטו על ידי הארגון הבינלאומי.
?למרות ההסלמה המדינית והצבאית בחודש שעבר בין ארה”ב לאיראן, פריצת דרך זו בסכסוך הגבול בין ישראל ללבנון, מציעה מודל ייחודי להפחית את המתחים בין ארה”ב לאיראן, ובין ישראל לאיראן.
?הגמישות או הנוקשות אשר יציג חיזבאללה, המשויך לאיראן, במשא ומתן המתהווה ישקף את רצונה של איראן בהורדה או בהסלמת המתחים באזור.
קרדיט:אברהם תמקר – פרד”ס מקבוצת נציב