איתות בוהק: נשיא סין נפגש עם מנהיגת האופוזיציה בטאיוואן. השלכות ומשמעויות!

שי ג'ינפינג לחץ ידיים עם יו"ר ה-KMT צ'נג לי-וון באולם העם הגדול בבייג'ין. הפגישה ברמת המנהיגות הראשונה בין ה-KMT למפלגה הקומוניסטית הסינית כמעט זה עשור. שי אמר לה: „אחים משני צדי המצר כולם סינים, משפחה אחת.“ הוא הוסיף: „עצמאות טייוואן היא האשמה העיקרית שמבטלת את השלום.“

צ'נג כינתה את ביקורה בן ששת הימים „מסע לשלום“ והזכירה את ההסכמה מ-1992.

הפגישה שנערכה ב-10 באפריל 2026 בין נשיא סין, שי ג'ינפינג, ליו"ר מפלגת הקואומינטנג (KMT), צ'נג לי-וון, היא אירוע בעל משקל פוליטי רב.
הממדים וההשלכות של הפגישה:
1. הממד ההיסטורי: שבירת קיפאון של עשור
  • פגישת המנהיגים הראשונה מזה עשור: זוהי הפגישה הרשמית הראשונה בין ראשי המפלגות המכהנים של המפלגה הקומוניסטית (CCP) והקואומינטנג מאז פגישת שי-ג'ו בשנת 2015.
  • המשכיות סמלית: הפגישה ממשיכה את הקו של פגישת שי עם הנשיא לשעבר מא יינג-ג'יו ב-2024, אך חשיבותה כעת גדולה יותר בשל היותה של צ'נג המנהיגה המכהנת של מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר בטייוואן.
  • הסכמת 1992: השימוש במונח זה מדגיש את החזרה לבסיס הפוליטי הישן, לפיו שני הצדדים מכירים ב"סין אחת" אך עם פרשנויות שונות, בניגוד מוחלט למדיניות של מפלגת השלטון הנוכחית בטייוואן (DPP).
2. משמעות הפגישה: "מסע לשלום" מול לחץ פוליטי
  • עקיפת הממשלה הנבחרת: על ידי אירוח צ'נג, בייג'ין מאותתת כי היא מוכנה לדבר רק עם כוחות בטייוואן שמקבלים את עקרון "סין אחת", תוך התעלמות מוחלטת מהנשיא המכהן לאי צ'ינג-טה.
  • נרטיב "המשפחה האחת": הצהרתו של שי כי "אחים משני צדי המצר הם משפחה אחת" נועדה להדגיש את הזהות האתנית המשותפת ככלי לקידום איחוד בדרכי שלום, בניגוד לנרטיב של זהות טייוואנית נפרדת.
  • השפעה על פוליטיקה פנימית בטייוואן: הפגישה נועדה לחזק את מעמד ה-KMT כמפלגה היחידה המסוגלת לנהל דיאלוג עם סין ולמנוע מלחמה, לקראת הבחירות המקומיות הקרובות בטייוואן ולקראת הבחירות לנשיאות ב-2028.
3. השפעה על יחסי המדינות וכוונותיה של סין
  • "הפרד ומשול": סין משתמשת בפגישה כדי להעמיק את הקיטוב הפוליטי בתוך טייוואן. היא מציגה את ה-KMT כפרטנר לשלום ואת ה-DPP כגורם המערער את היציבות ("אשמה עיקרית").
  • אלטרנטיבה לכוח צבאי: עבור שי, הפגישה היא הוכחה לכך ש"איחוד בדרכי שלום" עדיין אפשרי, מה שעשוי לשמש ככלי להפחתת לחץ בינלאומי ולשידור מסר של מתינות לפני פגישות פסגה בינלאומיות (כמו זו המתוכננת עם טראמפ במאי 2026).
  • עיכוב בהתחמשות טייוואן: הפגישה התקיימה בזמן שה-KMT מעכבת תקציבי ביטחון משמעותיים בפרלמנט הטייוואני. סין מקווה שהדיאלוג הפוליטי יוריד את המוטיבציה הציבורית בטייוואן להשקעה בהרתעה צבאית.

 

לסיכום: למרות הרטוריקה המפויסת, סין לא ויתרה על האופציה הצבאית. הפגישה משמשת ככלי פוליטי לבידוד ממשלת טייוואן הנוכחית ולקידום אינטרסים סיניים דרך המערכת הפוליטית הפנימית של האי.