מרוקו קיבלה "רגליים קרות" בעקבות כשלון מערכות ההגנ"א הסיניות במלחמה באיראן. שוקלת מחדש רכש צבאי

כלי תקשורת מרוקאיים טענו כי הרשויות המרוקאיות עורכות כעת סקירה יסודית של המשא ומתן המתמשך עם בייג'ינג בנוגע לרכישת שלוש מערכות הגנה אוויריות מדגם HQ-9, כך על פי מקורות סינים מומחים. זאת בעקבות ההתפתחויות הצבאיות האחרונות במזרח התיכון שמשכו את תשומת ליבם של חוגים אסטרטגיים בינלאומיים רבים. מקורות אלה מצביעים על אפשרות להשעות זמנית את השיחות, שכן רבאט מבקשת להעריך בקפידה את אמינותה המבצעית של מערכת זו.

לדבריה, אזהרה זו קשורה ככל הנראה ישירות לגורלן של סוללות דומות שסופקו בעבר לאיראן. ניתוחים שמסתובבים מצביעים על כך ש"מרוקו שוקלת מחדש את האפשרות לבטל את המשא ומתן בנוגע לרכישת שלוש מערכות HQ-9 לאחר השמדת סוללות דומות באיראן", והוסיפה כי "מערכות HQ-9B שסופקו לטהרן הושמדו בשעות הראשונות של מתקפה אמריקאית".

הבדיחה:

IRAN'S SKY IS NOW SECURED: Iran Purchased The Most Advanced Chinese HQ-9B  Air Defence despite S-300 - YouTube

 

מספר מומחי נשק סבורים כי אירוע כזה מעורר ויכוח רחב בנוגע לאמינות התעשייתית של ציוד המוצע בשווקים בינלאומיים, וציינו כי "ההרס המהיר של מערכות אלו – שלא סופקו עד 2025 – עלול לעורר ספקות בקרב חלק מהמדינות המעוניינות לרכוש אותן", ועשוי גם "להשפיע על המוניטין של היצוא הצבאי הסיני בקרב קונים פוטנציאליים".

מערכת HQ-9 שייכת לקטגוריית מערכות ההגנה האווירית ארוכות הטווח. היא פותחה על ידי התעשיות הצבאיות הסיניות ליירוט מטוסים, טילי שיוט וכמה איומים בליסטיים, ומשלבת מכ"מים לגילוי ארוכי טווח, מרכזי פיקוד ובקרה ומשגרים ניידים הנושאים מספר טילים מונחים.

ברמה המבצעית, סוללת HQ-9 מורכבת בדרך כלל ממכ"מים רב-תכליתיים המסוגלים לזהות ולעקוב אחר מספר מטרות אוויריות בו זמנית. הנתונים הנאספים על ידי מכ"מים אלה מועברים למרכז פיקוד, אשר מחשב את מסלול היירוט לפני מתן פקודת שיגור הטיל. טילים מונחי מכ"ם אלה יכולים לפגוע במטרות בגבהים של עד עשרות קילומטרים ובטווחים העולים על מאה קילומטרים, בהתאם לגרסת המערכת שבה נעשה שימוש.

 

גרסת ה-HQ-9B, שהוזכרה בניתוחים של אירועים אחרונים, היא שדרוג שנועד להגדיל את טווח המערכת ודיוקה. מערכת זו היא אחת ממגוון ההיצע הבולטות ביותר של סין בשוק מערכות ההגנה האווירית האסטרטגיות הבינלאומיות.

עם זאת, השימוש המבצעי בגרסה זו באיראן מעלה כעת שאלות בקרב מספר אנליסטים. מומחים שצוטטו בכמה מחקרים מצביעים על כך ש"סוללות HQ-9B שהוצבו באיראן הושמדו בשעות הראשונות של התקיפה האמריקאית", מה שהוביל כמה פרשנים לטעון כי "תקרית זו עשויה לגרום לכמה מדינות לשקול מחדש את רכישת המערכת הזו".

במרוקו, טרם פורסמה הצהרה רשמית המאשרת החלטה סופית בנוגע לעתיד המשא ומתן בנוגע למערכות HQ-9. עם זאת, חוגים אסטרטגיים מרוקאים עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות האחרונות במזרח התיכון, מתוך הכרה בכך שהערכת כל מערכת הגנה תלויה לא רק במפרט הטכני שלה, אלא גם בביצועיה בתנאי לחימה בפועל. ( קרדיט: ערביכ דפנס)

 

במקביל יש להזכיר כי סין מכרה גם למצרים מערכת דומה שהוצבה אחר כבוד במרכז סיני כשפניה מופנים לכיוון ישראל. ככל הנראה מצרים כבר החלה במלאכת הערכה מחדש של הצבת מערכת זאת בסיני ועוד מול ישראל.

כמו כן יש להזכיר כי בתחרות בין ישראל לסין למכירת מערכות הגנ"א לצבא מרוקו זכתה סין בזכות המחיר הזול. אז כדאי להדגיש את כל מה שיודע כל אדם ברחוב:" הזול – הוא תמיד הכי לא טוב"!

Israel confirmed that China's HQ-9B Missile System in Iran was among those  destroyed in airstrikes. Devastation across 20 Iranian provinces following  coordinated US and Israeli airstrikes has raised serious doubts about  Tehran's

קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות