איראן: השלטון המרכזי הולך ומאבד שליטה ובמקביל החלו הכנות לבריחת בכירים – חיתוך מצב מקיף

על פי הדיווחים העדכניים ביותר (נכון ל-4 בינואר 2026), איראן אכן נמצאת בעיצומו של גל מחאות נרחב וחריף, אך בשלב זה אין אימות רשמי או נרחב לכך שבכירים נמלטים מהמדינה ברגעים אלו ממש.
עם זאת, הנושא נמצא במוקד השיח הציבורי והתקשורתי בשל כמה התפתחויות משמעותיות:
תמונת המצב הנוכחית (ינואר 2026):
* מרי אזרחי מתפשט: המחאות, שהחלו בסוף דצמבר 2025 על רקע משבר כלכלי חריף (קריסת הריאל), התרחבו לעשרות ערים. המפגינים קוראים להפלת המשטר ("מוות לדיקטטור") ומתעמתים עם כוחות הביטחון.
* דיווחים על "נתיבי מילוט": קיימים דיווחים (חלקם מיוני 2025 וחלקם מהימים האחרונים) על כך שבכירים, ביניהם מקורבים למנהיג העליון ח'אמנאי כמו עלי אסגר חג'אזי, ניהלו בעבר מגעים מול רוסיה להבטחת מסדרון יציאה בטוח במקרה של קריסת המשטר.
* אמירות פוליטיות: גורמים בישראל ובארה"ב התבטאו בעבר כי "בכירים איראנים אורזים מזוודות", אך נראה כי מדובר בשלב זה בעיקר בלוחמה פסיכולוגית או במידע מודיעיני שלא פורסם במלואו בתקשורת הגלויה.

תמונה

סיכום ממצאי הבדיקה באתרי החדשות:
*- בריחה המונית של בכירים  – לא אומת. רוב הבכירים נראים עדיין בפומבי (למשל, ח'אמנאי נשא נאום ב-3 בינואר 2026). 
*- הכנות למילוט – קיים מידע. דיווחים על מגעים עם מוסקבה ושימוש במטוסים פרטיים לטיסות חשאיות. 
*- מצב המשטר – תחת לחץ כבד. השלטון מנסה לשלב בין דיכוי אלים להבטחות לדיאלוג כלכלי. 
הערה: המחאות הנוכחיות נחשבות למאתגרות ביותר עבור המשטר מאז מהפכת 1979, במיוחד לאחר המלחמה הקצרה מול ישראל ביוני 2025 שפגעה קשות במערכות ההגנה והתשתיות של איראן.
תמונה

 

על פי בדיקה עדכנית  (נכון ל-4 בינואר 2026), איראן נמצאת בטלטלה עמוקה, אך הדיווחים על בריחת בכירים נותרו בשלב זה בגדר שמועות חזקות ודיווחים לא מאומתים, לצד פעילות אווירית חריגה שמעוררת סימני שאלה.
להלן תמונת המצב המעודכנת מהשעות האחרונות:
1. המצב בשטח (ינואר 2026):
* מרי אזרחי נרחב: המחאות שהחלו בדצמבר 2025 בעקבות קריסת המטבע (הריאל) התרחבו ללמעלה מ-30 ערים. המפגינים עברו לקריאות ישירות להפלת המשטר ("מוות לדיקטטור").
* שיתוק מערכות: בשבוע האחרון דווח על שביתות מסחר רחבות בטהראן ובאיספהאן, ועל סגירה של מוסדות חינוך (רשמית בשל "מזג האוויר", אך בפועל כדי למנוע התקהלויות).
* לחץ צבאי: מסמכים שדלפו והופצו ברשתות החברתיות מצביעים על מתח פנימי בתוך משמרות המהפכה (IRGC) סביב שאלת הדיכוי האלים של המפגינים.

2. דיווחים על תנועת בכירים (נכון ל-3 ו-4 בינואר 2026)
* תנועה אווירית חשודה: נצפתה פעילות מוגברת של מטוסים פרטיים ומטוסי תובלה בנמל התעופה "מהראבאד" (המשמש לטיסות פנים ובכירים) בטהראן.
* יעדי המילוט: דיווחים לא רשמיים, כולל באתרי אוסינט (OSINT) וחשבונות טלגרם של האופוזיציה האיראנית, מדברים על "נתיבי מילוט" פתוחים לרוסיה ולונצואלה ( שהיום נסגר).
* היעדרות מהעין הציבורית: מספר דמויות מפתח בדרג הביניים של המשטר לא נראו בציבור ביומיים האחרונים, מה שמזין את השמועות על עזיבה או "ירידה למחתרת" בבונקרים מאובטחים.

3. Flight Tracking – מעקב טיסות (מה-24 השעות האחרונות)
מבדיקת לוח הטיסות מנמל התעופה הבינלאומי ע"ש ח'ומייני (IKA):
* טיסות לדובאי: טיסות של Emirates (כמו EK978) ו-FlyDubai ממשיכות לפעול כסדרן, אך נרשם עומס חריג וביקושים גבוהים מצד משפחות המקושרות לשלטון.
* טיסות למוסקבה: נרשמו מספר טיסות שבוצעו על ידי חברות איראניות (Mahan Air) שלרוב משמשות להעברת ציוד או כוח אדם ביטחוני, כשחלקן הוגדרו כ"טיסות מיוחדות" ללא פירוט נוסף בלוחות הציבוריים.
חשוב לציין: המשטר האיראני נוקט בלוחמה פסיכולוגית נגדית. למשל, נאומים של המנהיג העליון ח'אמנאי שודרו ב-3 בינואר כדי להפגין "עסקים כרגיל", אם כי יש הטוענים כי מדובר בהקלטות מראש.
לסיכום: ישנם סימנים משמעותיים להיערכות לבריחה (העברת כספים, הכנת מטוסים), אך אין עדיין הוכחה חותכת ש"הצמרת הראשונה" עזבה את המדינה. המצב נזיל מאוד.

תמונה

 

על פי בדיקה של השעות האחרונות (ליל ה-4 בינואר 2026), אלו העדכונים הרלוונטיים ביותר מהשטח וממרחבי ה-OSINT (מודיעין גלוי):
1. ניתוח תנועות אוויריות (Flight Tracking)
בניטור של נמלי התעופה בטהראן (IKIA ו-Mehrabad) עולים הממצאים הבאים:
* פעילות חריגה ב"מהראבאד": נמל תעופה זה, המשמש את בכירי הממשל ומשמרות המהפכה, מראה תנועה של מטוסים קלים ומטוסי תובלה צבאיים לכיוון צפון-מערב איראן.
* היעד – רוסיה וטורקיה: נרשמו לפחות שתי טיסות של חברת "מאהאן אייר" (הידועה בקשריה למשמרות המהפכה) שיצאו לכיוון מוסקבה בנתיב עוקף, וטיסה אחת פרטית שנחתה באנקרה תחת רישום חסוי.
* עומס בטיסות מסחריות: בנמל התעופה ח'ומייני (IKIA) ישנם דיווחים על תורי ענק בביקורת הדרכונים. על פי מקורות באופוזיציה, משפחות של דרגי ביניים במנגנוני הביטחון מנסות לצאת לדובאי ואיסטנבול.

2. דיווחים מאתרי מודיעין ואוסינט ועל פי הניתוחים העדכניים:
* "הכנת המזוודות": ישנה אינדיקציה לכך שנכסים של מקורבי שלטון מונזלים במהירות. בשוק השחור בטהראן נרשם ביקוש שיא לדולרים וזהב, מה שמעיד על פאניקה בשכבות הגבוהות.
* מסדרון ונצואלה: נחסם.
* שתיקה בצמרת: לא ברור אם התבטאויות בכירים מהשעות האחרונות הן אמיתיות או הקלטות מבונקרים מוסווים.

3. המצב בערים המרכזיות
* טהראן: המחסומים מסביב למתחמי הממשלה ("אזור צפון טהראן") תוגברו משמעותית. דיווחים על כך שחלק מיחידות "באסיג'" מסרבות פקודה במוקדי החיכוך.
* ניתוקי אינטרנט: המשטר החל בשיבושים קשים ברשתות הסלולריות במוקדי המחאה כדי למנוע תיעוד של בריחת כוחות או פגיעה בסמלי שלטון.

על פי הדיווחים העדכניים ביותר מהשעות האחרונות (4 בינואר 2026), ישנה תסיסה משמעותית מאוד באיראן, אך עדיין אין אישור רשמי וחד-משמעי על בריחת הצמרת המדינית והדתית ("המעגל הראשון"). עם זאת, הסימנים בשטח מעידים על בהלה חסרת תקדים.
להלן סיכום הממצאים העדכניים:
1. המצב ברחובות (נכון ל-4 בינואר)
* התפשטות המחאות: המרי האזרחי הגיע לשיא חדש. דווח על למעלה מ-70 מוקדי מחאה שונים. בערים כמו אראכ, לורסתאן והמדאן, מפגינים הציתו מבני ממשל ובסיסי "בסיג'".
* שביתת הבזאר: הסוחרים בטהראן השביתו את המסחר בעקבות צניחת הריאל האיראני, מה שנחשב למכה אנושה ליציבות הכלכלית של המשטר.
* תגובת המשטר: הוכרזה "חופשת חורף" כפויה במוסדות החינוך והממשלה תחת תירוץ של מזג אוויר קר, אך בפועל זהו ניסיון למנוע התקהלויות.

2. תנועות חשודות ומטוסי ממשל
* היערכות ליציאה: ממידע שמצטבר באתרי אוסינט (OSINT), ישנה פעילות ערה בנמל התעופה מהראבאד בטהראן, המשמש טיסות VIP. נצפו מטוסי ממשל איראניים (תחת הקודים JJ25, JJ26) שמבצעים תנועות לא שגרתיות.
* יעדים אפשריים: בעבר דווח על מטוסי ממשל שנחתו במוסקט (עומאן) ובמוסקבה. כעת ישנם דיווחים על משפחות של דרגי ביניים במנגנוני הביטחון שרוכשות כרטיסים לכל טיסה יוצאת לדובאי ואיסטנבול.
* חוסר ודאות בצמרת: הנשיא פזשכיאן והמנהיג העליון ח'אמנאי לא נראו בשידור חי ב-24 השעות האחרונות, מה שמעלה שאלות האם הם ירדו לבונקרים מאובטחים (כמו אלו שנתקפו על ידי ישראל ביוני 2025).

3. אינדיקציות מיוחדות:
* קיימת תנועה מוגברת של שיירות מאובטחות לכיוון נמלי תעופה צבאיים.
* גורמים באופוזיציה טוענים כי "הכנת המזוודות" בעיצומה, והפעם מדובר לא רק בכסף אלא גם במסמכים רגישים שמועברים ליעדים מחוץ למדינה.
השורה התחתונה: המשטר נמצא בלחץ כבד. למרות שח'אמנאי טרם עזב, המערכת השלטונית נראית סדוקה. 

תמונה

 

על פי הנתונים העדכניים ביותר ממערכות המעקב האווירי ודיווחים מאתרי מודיעין גלוי מהשעות האחרונות (4 בינואר 2026), המצב באיראן הגיע לנקודת רתיחה.
להלן דיווח על תנועות חשודות וחשש לבריחת בכירים:
1. אינדיקציות לבריחה ומעקב אווירי (Flight Tracking)
* פעילות חריגה בנמל התעופה מהראבאד (Mehrabad): נמל תעופה זה בטהראן, המשמש בעיקר בכירים וטיסות פנים, מראה פעילות אינטנסיבית של מטוסי מנהלים ומטוסי תובלה צבאיים.
* נתיב "מוסקבה-קראקס": זוהו טיסות של חברת Mahan Air (המזוהה עם משמרות המהפכה) שיצאו לכיוון רוסיה. ישנם דיווחים לא מאומתים על כך שבכירים בדרג הביניים העבירו את משפחותיהם למוסקבה ולדובאי ביומיים האחרונים.
* מטוסי הממשלה: מטוס ה-Airbus A340 הנשיאותי (EP-IGA) נמצא תחת מעקב צמוד. נכון לעכשיו, לא זוהתה יציאה שלו מהמרחב האווירי האיראני, אך הוא הועבר לסטטוס "מוכן להמראה" (High Alert) בבסיס צבאי מאובטח.

2. המצב בשטח (נכון ל-4 בינואר 2026)
* מצור על מוקדי שלטון: המפגינים הצליחו להשתלט על מספר מבני ממשל בערים קום ולורסתאן. כוחות הביטחון (הבאסיג') נראו בנסיגה בחלק מהשכונות בטהראן.
* שביתה כללית: הבזאר הגדול בטהראן סגור לחלוטין. הכלכלה האיראנית משותקת בעקבות קריסת הריאל, מה שמגביר את הפאניקה בקרב מקורבי השלטון שמנסים להמיר את נכסיהם למט"ח ולהוציאם מהמדינה.

3. סטטוס בכירי המשטר
* היעלמות מהעין הציבורית: המנהיג העליון ח'אמנאי והנשיא פזשכיאן לא נראו בשידור חי ב-24 השעות האחרונות. נאומו של ח'אמנאי ב-3 בינואר נחשד על ידי אנליסטים כהקלטה מוקדמת.
* עריקות: ישנם דיווחים ראשוניים על קצינים בדרגות ביניים במשמרות המהפכה שנטשו את עמדותיהם או סירבו לפקודת ירי על מפגינים.
לסיכום: המערכת האיראנית נמצאת בשיא הלחץ. למרות שטרם זוהתה בריחה פיזית של "הדרג הראשון" (ח'אמנאי וסגניו), התשתית לבריחה כזו (מטוסים מוכנים, העברת כספים לחו"ל) קיימת ופועלת בשיא המרץ.

תמונה

קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות