טיל “קאסם בסיר”: קפיצת מדרגה משמעותית ביכולות הטילים של איראן
במאי 2025, חשף משרד ההגנה האיראני טיל המופעל בדלק מוצק בשם “קאסם בסיר”, עם טווח של עד 1,200 ק”מ. טיל זה, כמו קודמיו, הוא טיל בליסטי המסתיים בסיומת “בסיר”, המאופיין במערכת הנחיה חדשנית. מערכת זו משלבת מחפש אופטי, המאפשר לטיל להנחות את עצמו באופן עצמאי בשלב הסופי שלו מבלי להסתמך על GPS. דוגמאות לטילים המשתמשים בטכנולוגיה זו כוללות את נאצר בסיר וזולפיקאר בסיר. תוספת זו משפרת משמעותית את דיוק הטיל, מה שהופך אותו לנשק המסוגל לבצע פגיעות נקודתיות.
טיל “קאסם בסיר” פותח על בסיס טיל חאג’ קאסם, שנחשף באוגוסט 2020. טיל זה הוא אבולוציה של משפחת הטילים הבליסטיים הטקטיים של פתח, הכוללת את ה-Fatheh-110, Fateh-313 ו-Zulfikar. טיל חאג’ קאסם בקוטר של 90 ס”מ, בהשוואה ל-68 ס”מ של זולפיקאר. הודות למנוע החזק שלו, טווח הטיל גדל ל-1400 ק”מ. יתר על כן, תכנון מערכת ההנחיה וראש הנפץ נגזר מטיל הזולפיקאר.
חודש לאחר חשיפת טיל “חאג’ קאסם”, הציגה איראן גרסה חדשה של טיל זולפיקאר בשם “זולפיקאר בסיר” בתערוכת הכוח הלאומי לחלל. הטיל הכיל מכשיר חיפוש אופטי, כפי שהיה במקרה של טיל המפרץ הפרסי או הפיתוחים שהתרחשו ב-Fathe-110. לגרסת זולפיקאר בסיר טווח של 700 ק”מ והוא מיועד לשימוש נגד ספינות. בהתחשב בדמיון הרב בין ראשי הנפץ של חאג’ קאסם ושל זולפיקאר, מומחים ניבאו פיתוחים כלשהם בעתיד, וזה מה שקרה והביא לטיל “קאסם בסיר”.
חוקר הוויזואל: דיוק הנקודות שחסר לטילים איראני .
טילים בליסטיים איראניים מסתמכים על שיטת ההנחיה המסורתית, המבוססת בעיקר על הנחיה באמצעות מערכת הניווט האינרציאלית (INS) באמצעות גירוסקופ מדויק, בנוסף למערכת המיקום הגלובלית (GPS), אשר מתקנת את המסלול בשלב הביניים. מערכת הניווט האינרציאלית יכולה להשיג פגיעה מדויקת עם שגיאה של עד 10 מטרים בטווחים קצרים (500 ק”מ), אך בטווחים ארוכים, בנוסף לניווט האינרציאלי, תסתמך על ה-GPS, אשר יכול להיפגע כתוצאה משיבוש.
דוגמה מובהקת לכך היא (מבצע “הבטחה אמיתית-2”), שבו טילים איראניים הצליחו לחדור את ההגנה האווירית של האויב, אך הפגיעה במטרות הייתה חסרת דיוק עקב שיבוש ה-GPS.
טיל “קאסים בסיר” מטפל בחולשה זו על ידי ויתור על ההסתמכות על מערכת הניווט הגלובלית של לווייני הטיל (GNSS). במקום זאת, הטיל יכיל מערכת הנחיה אינרציאלית, ובשלב הסופי, תהליך ההנחיה יועבר למחפש האופטי בחזית הטיל כדי לפגוע במטרה בדיוק גבוה, אפילו בסביבות עם הרבה שיבושים.
גמישות, מהירות ויכולת תמרון : טיל “קאסם בסיר” תוכנן עם ראש נפץ בעל יכולת תמרון כדי לעקוף את ההגנה האווירית האמריקאית והישראלית. מהירותו עולה על מאך 10 בשלב הביניים ויורדת למאך 5 בשלב הסופי. כדי להשיג פגיעות מדויקות ביותר, נוסף חיפוש אופטי לחרטום ראש הנפץ החרוטי של הטיל. תוספת זו מייצגת שינוי אסטרטגי בדוקטרינת הטילים האיראנית, המתמקדת כעת בשיפור דיוק הטילים ויכולתם לחדור הגנות אוויריות. בין אם תוספות אלו מהוות פתרונות קבע ובין אם לאו, הן ישפרו בסופו של דבר את ביצועי הטילים האיראניים בעתיד.
סרטון החושף את טיל קאסם בסיר וכיצד הוא פועל:
עם זאת, שילוב של חיפוש אופטי בטיל הציב מספר אתגרים טכניים, כגון המגבלות שהטיל חווה עקב מהירות סופית. לדוגמה, טילים כמו “המפרץ הפרסי” ו”זולפיקאר” מגיעים למהירות מאך 3 בשלב הסופי שלהם, בניגוד לטילים חדשים יותר כמו “חאג’ קאסם”, המגיעים למהירויות של מאך 4.5 עד מאך 5 בעת הפגיעה, גם ללא תמרונים חדים. מהירויות גבוהות כאלה יכולות להשפיע על יעילות החיפוש האופטי, בנוסף לגורמים אחרים כגון האווירודינמיקה הקיצונית והטמפרטורות הגבוהות שהטיל חשוף אליהן, אשר עלולות לפגוע בזכוכית המגן של מנגנון החיפוש. בהתחשב במהירות הגבוהה במיוחד שהטיל חווה בעת כניסה חזרה לאטמוספירה, החיפוש האופטי יינזק ללא כל מגן.
הדמיון בין חזית ראש הנפץ של טיל חאג’ קאסם (משמאל) לבין טיל אל-פתח אל-מובין לבין ההגנה החזיתית שלו (מימין):

עד כמה יעילים חיפושי ראייה אופטיים כנגד טילים בליסטיים איראניים? טילים בליסטיים איראניים לטווחים שבין 1200 ל-1700 ק”מ הוכיחו את יכולתם לחדור הגנות אוויריות של האויב ולהגיע בהצלחה למטרותיהם. עם זאת, טילים אלה התמודדו עם כמה אתגרי דיוק עקב הסתמכותם על ניווט GPS, המועד לשיבושים. טילים בליסטיים איראניים מסתמכים בדרך כלל על שני גורמים עיקריים כדי להתחמק מהגנה אווירית: ראשי נפץ ניתנים לתמרון ומהירות סופית גבוהה. הוספת חיפושי ראייה אופטיים לטיל כמו “קאסם בסיר” תכניס שיקולי עיצוב נוספים.
דווח כי טיל “קאסם בסיר” מבצע תמרונים חדים בשלביו הסופיים, ככל הנראה כדי להפחית את המהירות על מנת להגן על המחפש האופטי ולאפשר לו להינעל על המטרה. עם זאת, הדבר עשוי להכניס פגיעות חדשה לטיל, שכן המהירות המופחתת בשלב הסופי תהפוך אותו לפגיע יותר ליירוט בערים המוגנות על ידי הגנה אווירית.
טיל קאסם בסיר :


למרות הוויתור על מהירות קצה לטובת דיוק, טיל “קאסם בסיר” מייצג פתרון סביר, זול ומקובל לשיפור דיוק הטילים האיראניים. בעוד ששימוש בו אולי אינו הבחירה האידיאלית להתקפות מטחים ראשוניות נגד מטרות המוגנות בכבדות, יעילותו תגדל עם מטחים נוספים לאחר שיוכלו היכולות הלוגיסטיות של ההגנה האווירית להתרוקן.
על פי דיווחים זמינים, הקונספט של טיל “קאסם בסיר” יושם גם על טילים בליסטיים איראניים אחרים, דבר שיהווה פריצת דרך בדיוק הטילים. תוספות וחידושים אלה משמשים גם כמסר לאויבים באזור, הן אלו הנמצאים בים והן אלו ביבשה.
מפרט טכני של טיל “קאסם בסיר”:
- סוג: טיל בליסטי
- ארץ מוצא: איראן
- יצרן: משרד ההגנה האיראני
- גישה לשירות: 2025
- אורך: 10.9 מטרים
- קוטר: 0.9 מטרים
- מנוע: מנוע חד פאזי
- סוג דלק: מוצק
- טווח: 1200 ק”מ
- מהירות בינונית: +10 מאך
- מהירות בשלב הסופי: לא ידוע
- מרווח שגיאה מעגלי: מטר אחד
- משקל: 7 טון
- סוג ראש נפץ: ניתן להסרה, ניתן לתמרון
- משקל ראש נפץ: 500 ק”ג
- אוריינטציה: אינרציאלית + אוריינטציה חזותית (קרדיט: ערביכ ניוז)

