גנרל איראני רומז: נשיא איראן לשעבר לא מת בנסיבות טבעיות. ספויילר: התנקשות פוליטית אפשרית! חלק ב’

 

העיתון “ג’ומהורי-י אסלאמי”, המקורב לסיעתו של האשמי רפסנג’אני, התייחס גם הוא למחלוקת, וכתב במאמר שפורסם מחדש על ידי סוכנות הידיעות הממלכתית איסנא: “תפילה למות קדושים חייבת להיות מלווה בכניעה לרצון האל, מבלי לציין את מיקום או אופן התרחשותה”. באותו סגנון הוסיף: “הדרך המתאימה ביותר לומר היא, ‘אלוהים, תן לי את מוות ראוי, גם אם זה בבריכת שחייה'”.

האשמי רפסנג’אני, פוליטיקאי פרגמטי, כיהן כנשיא הראשון לאחר שהמנהיג העליון הנוכחי, עלי ח’אמנאי, ירש את המנהיג העליון הראשון, ח’ומייני. הוא כיהן כיושב ראש הפרלמנט בתקופת נשיאותו של ח’אמנאי בשנות ה-80.

 

בתגובה, כתב אלירזה דברי, יועץ התקשורת לשעבר של הנשיאות האיראנית בתקופת נשיאותו של מחמוד אחמדינג’אד: “הגנרל ספאווי, שהשתמש לאחרונה במונח ‘בריכת שחייה’ כדי לרמוז על נסיבות מותו של האשמי רפסנג’אני, נראה כמי ששכח את 1988. לאחר נפילת העיר אל-פאו, הוא היה אמור להיות מוצא להורג על ידי בית משפט צבאי, אך בתיווכו של האשמי רפסנג’אני המנוח הציל אותו מהוצאה להורג ומוות.”

המונח “בריכת שחייה” נקשר לאיומי התנקשות פוליטית באיראן. בספטמבר 2018, מספר חברים בסמינר קום הניפו שלטים בקום שאיימו על נשיא איראן דאז ב”התנקשות” בבריכת שחייה בטהרן.

באוקטובר 2018, חברת הפרלמנט לשעבר פרוואנה סלאחשורי אמרה שקיבלה איומי מוות בעקבות הסלמה בחילוקי הדעות סביב הצטרפותה של איראן לאמנה בדבר מיגור מימון הטרור. היא כתבה בפלטפורמת X: “אני לא הולכת לבריכה. תחשבו על דרך אחרת”.

 

עלי שמח’אני, אז מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, פיקח על חקירת נסיבות מותו של רפסנג’אני.

בינואר של השנה שעברה, הצהיר שמח’אני בפלטפורמת X: “לאחר מותו של האשמי רפסנג’אני, עקב עניין אישי ורגישות מיוחדת, וכן בהתבסס על הבטחות חוזרות ונשנות של בכירים, נפתח מקרה מותו מיד ונחקר ביסודיות בהשתתפות מומחים מהשורה הראשונה ובסיוע המעבדות המודרניות ביותר. אושר, באופן חד משמעי וללא כל עמימות, כי מותו היה מוות טבעי”.

דבריו של שמח’אני נתקלו בתגובה בוטה מצד בתו, פאטמה האשמי, שאמרה: “מדוע הייתה לך השקפה שונה על מות אבי לפני שבע שנים, ועכשיו אתה מעלה טענה חדשה?”

קרדיט: א-שרק אלאוסאט   קרדיט לתמונות: תסנים