הבית השיעי בלבנון בוער: משבר קשה בין תנועות אמל לחיזבאללה- האשמות הדדיות על תבוסתנות מול ישראל

הצהרתו של סגן מזכ”ל חיזבאללה, השייח’ נעים קאסם, כי “חיזבאללה ותנועת אמל לב אחד” לא הייתה סתם דיבורים חסרי משמעות. אלא, היא הגיעה כעזרה ראשונה לאחר עימות מקוון חסר תקדים בין שני אוהדי “בעלי הברית”, שכמעט חשף קרע של ממש בתוך הצמד השיעי.

הכל התחיל במאמר שפורסם בעיתון אל-אחבאר, חתום על ידי אברהים אל-אמין, בו האשים את יו”ר הפרלמנט נביה ברי בכישלון בניהול המשא ומתן, והטיל עליו את האחריות שהגיע להסכם הפסקת אש תחת “תנאים קשים”. המאמר, שלא היה נטול רמיזות קשות, הצית עוד יותר את האש בקרב תומכי אמל, והצית קרב וירטואלי עז שבו תומכי התנועה הגיבו למתקפה במתקפת נגד, והחלו לבקר את החלטת חיזבאללה לצאת למלחמה.

המחלוקת הסלימה במהרה, וגלשה מאחורי הקלעים לזירה עדתית רגישה. בפרברים הדרומיים, במהלך טקסי עשורא, הפסיק השייח’ נסראט קשאקיש את קריאות “לבבק יא נסראללה”, ודרש להחליפו ב”לבבק יא חוסיין”, סצנה ששיקפה חוסר משמעת פנימית וסימנה מתח חסר תקדים בקרב מחוזות המפלגה עצמה.

בתוך התפתחויות אלו, הופנתה תשומת הלב לביקור לא שגרתי של הנסיך הסעודי יזיד בן פרחאן בביירות. הביקור לא היהבהתאם לפרוטוקול, אלא התרחש במקביל להגעתו של איש העסקים הלבנוני-אמריקאי טום ברק, צעד שנראה מתואם ונשא השלכות פוליטיות עמוקות.

על פי מידע שסיפק Lebanon Debate, הנסיך הגיע עם משימה כפולה: מצד אחד לבלום את ההסלמה ולמנוע מלבנון לגלוש לעימות גלוי, ומצד שני להכין את הקרקע למשא ומתן פנימי באווירה רגועה. המקורות מכחישים מכל וכל שמועות על “וטו” סעודי על כוחות או דמויות מסוימות, ומדגישים כי ההצעה הייתה בעיקרה פייסנית והסכמתית.

לסיכום, משהו משתנה בתוך אותו בית, וכי “אחדות הזירות” מתחילה להתפרק מבפנים. נראה שכל פלג מתחיל להתכונן לשלב הבא.

עם זאת, אם לא יהודק התאום, כל טעות נוספת או התקפה חדשה עלולות לפוצץ את המצב מבפנים, ולהפוך את הפילוג הפוליטי לפילוג עממי שקשה להכיל… ואז, לא “לב אחד” יועיל, וגם לא כל רטוריקה של פיוס תועיל.

 

הסכסוך בין "אחי האויב": חיזבאללה ואמל על סף פיצוץ... וערב הסעודית מתערבת!

קרדיט: אלג’נובייה