סוכלה רשת הברחות חלקי כטב”מים של חיזבאללה מאירופה ללבנון
העיתון הצרפתי לה פיגארו חשף, בדיווח נרחב, את פירוק רשת לוגיסטית של חיזבאללה שפעלה במספר מדינות באירופה. במהלך החודשים האחרונים. הרשת רכשה רכיבים המשמשים לייצור כטב”מים ושלחה אותם ללבנון דרך הים.
העיתון, שביסס את חקירתו על מסמכים משפטיים ומקורות ביטחוניים, ציין כי רשת זו פעלה בצרפת, ספרד, גרמניה ובריטניה, שם ביצעה רכישות נרחבות של חומרים טכניים ורגישים ששימשו לייצור מאות רחפנים, ואולי גם 1,000.
החקירה החלה בקיץ 2024 באזור הספרדי של קטלוניה, שם זיהה המשמר האזרחי הספרדי התנהגות חשודה ברכישות חוזרות ונשנות של ציוד אלקטרוני ורכיבים תעשייתיים הנפוצים בתהליך ייצור רחפנים. מאוחר יותר התברר כי אנשים ממוצא לבנוני עומדים מאחורי הרכישות הללו, וכי מטרתם הייתה לשלוח את החומרים ללבנון במבצע שתואר כמאורגן ושיטתי.
בין החומרים שרכשה הרשת ניתן למצוא מערכות היגוי אלקטרוניות מדויקות, מדחפים, עשרות מנועי בנזין ויותר מ-200 מנועים חשמליים וטונות של חומרים מרוכבים המשמשים לבניית גוף כלי הטייס והכנפיים.
על פי ממצאי החקירה, ציוד זה הספיק להרכבת כמות עצומה של כטב”מים, שחלקם, על פי החשד, כבר שימשו את חיזבאללה בפעולותיו הצבאיות נגד ישראל במהלך המלחמה המתמשכת שהחלה ב-7 באוקטובר 2023.
בצרפת, בית משפט גזר מאסר על נאשם באשמת “קנוניה טרוריסטית”, לאחר שלטענתו רכש רכיבי מזל”ט לצורך משלוח ללבנון, תוך הפרה ברורה של הסנקציות האירופיות שהוטלו על חיזבאללה.
בספרד פתח שופט בחקירה נגד חשוד לבנוני, שהאשים אותו כי הוא פועל עבור חיזבאללה ורוכש חומרים שיכולים לשמש כנשק נגד מטרות אזרחיות וצבאיות בישראל ואולי באירופה. החשוד טען כי הרשת לא התכוונה לבצע פעולות בתוך אירופה, אלא שהיעד של רכיבים אלו הוא חיזבאללה בלבנון.
לה פיגרו דיווח כי לאחרונה בוצעו מספר מעצרים, כולל בגרמניה ובבריטניה, כחלק מהמרדף אחר חברי הרשת, שעמדה לשלוח משלוח גדול של רכיבי כטב”מים חיוניים ללבנון דרך הים.
מידע זה מגיע על רקע בדיקה אירופית מדוקדקת של פעילות חיזבאללה באירופה. בשנים האחרונות הואשמה המיליציה הלבנונית בניצול שווקים פיננסיים באירופה, רשתות הלבנת הון והברחות ותשתיות לוגיסטיות חוצות גבולות כדי לממן ולהתחמש בעוד הם תחת סנקציות בינלאומיות.
על פי דיווחים מודיעיניים רבים באירופה, חיזבאללה הצליח לבנות תשתית תמיכה בתוך אירופה, הכוללת לא רק מימון אלא גם גישה לטכנולוגיה רגישה.
מקרה זה משקף את היקף האתגרים העומדים בפני סוכנויות הביון האירופיות, לאור הסיכון הגובר בהברחת טכנולוגיה צבאית לאזורי סכסוך, במיוחד עם המלחמה המתמשכת בעזה ובדרום לבנון והשימוש הגובר בכטב”מים על ידי אירגוני טרור לא-מדינתיים.
קרדיט: לבנון דיבייט קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות