תקשורת רוסית: “טורקיה מכינה מלכודת לחיל האוויר הישראלי בסוריה”
תחת הכותרת “טורקיה מכינה מלכודת לחיל האוויר הישראלי בסוריה”, כתב איגור סובבוטין בעיתון הרוסי Nezavisimaya Gazeta על האפשרות שאנקרה עשויה להעביר את מערכת ה- S-400 הרוסית לשטח סוריה, במיוחד למחוז חומס.
לפי הדיווחים, פריסת מערכת זו עשויה להגיע כחלק מהסכם הגנה שהוכן בין טורקיה לסוריה, התפתחות שמקורות טורקים רשמיים לא שללו, מאמינים שהיא יכולה לתרום לעמידה בדרישותיה של וושינגטון, שדחקה שוב ושוב באנקרה לנטוש את המערכת הרוסית.
גם העיתון הטורקי Daily Sabah, המקורב לממשלה, ציין את האפשרות להעביר את ה-S-400 לסוריה, בעוד מקורות חשפו ל-Middle East Eye כי הכוחות הטורקיים כבר קיבלו אישור זמני מדמשק להשתמש בבסיס האווירי T-4 באזור הכפרי של חומס. לפי המקורות, הבסיס יכלול מערכות הגנה אוויריות טורקיות, לצד נשק התקפי.
שלטונות טורקיה טענו כי מטרת המהלך הזה היא ליצור מטריה אווירית להרתעת תקיפות ישראליות חוזרות ונשנות על שטח סוריה, בתקופה שבה גובר החשש בישראל מהאפשרות של עימות ישיר עם אנקרה בסוריה.
ב-2017, טורקיה חתמה על חוזה עם רוסיה לרכישת מערכת ההגנה האווירית S-400, מהלך שעורר מחלוקת רחבה בתוך נאט”ו, במיוחד בארצות הברית. העסקה הוערכה בכ-2.5 מיליארד דולר וכללה אספקת שתי סוללות, עם אפשרות לייצור חלק מהרכיבים באופן מקומי. רוסיה החלה לספק את החלקים הראשונים של המערכת באמצע 2019, והם כבר הותקנו בשטח טורקיה.
למרות קבלת המערכת, טורקיה עדיין לא הפעילה אותה במלואה עקב לחץ וסנקציות אמריקאיות שהוטלו על ידי וושינגטון במסגרת חוק המאבק נגד יריבי אמריקה באמצעות סנקציות (CAATSA). כתוצאה מעסקה זו, אנקרה הוחרגה מתוכנית מטוסי הקרב האמריקאית F-35, שטורקיה הייתה חברה תעשייתית בה.
מערכת S-400 היא אחת ממערכות ההגנה האווירית המתקדמות ביותר, המסוגלת לעקוב ולהשמיד מטרות בטווחים של עד 400 קילומטרים. הוא מהווה איום פוטנציאלי על מטוסים מערביים מתקדמים, וזו הייתה אחת הסיבות שוושינגטון התנגדה לעסקה.
טורקיה הגנה שוב ושוב על החלטתה, בטענה שרכישת המערכת נועדה למלא פער הגנתי במערכת ההגנה האווירית שלה, לאחר שארצות הברית סירבה בעבר לספק לה את מערכת הפטריוט בתנאים נוחים לאנקרה. ממשלת טורקיה הדגישה גם כי החלטתה היא ריבונית ואינה עומדת בסתירה למחויבויותיה לנאט”ו, למרות ביקורת נוקבת מצד כמה משותפותיה בנאט”ו.
קרדיט: ערביכ דפנס קרדיט לתמונות:מינסטריון ההגנה הרוסי ורשתות חברתיות
כתבה בנושא: