OPCW: יותר מ-100 אתרים המכילים נשק כימי עדיין קיימים בסוריה

הארגון לאיסור נשק כימי (OPCW) חשף נוכחותם של יותר מ-100 אתרים החשודים כמכילים נשק כימי שעדיין בסוריה לאחר נפילת משטר אסד, חלקם חבויים במערות או באתרים בלתי נגישים, מספר גבוה בהרבה ממה שהמשטר המודח הכריז רשמית בתקופת שלטונו. ה”ניו יורק טיימס” אמר ביום ראשון, תוך ציטוט של הארגון, כי מאמינים שהאתרים שימשו לייצור או אחסון של נשק כימי בתקופת שלטונו של אסד, שהשתמש בגזים רעילים כמו סארין וכלור נגד אזרחים ולוחמי אופוזיציה מאז פרוץ המהפכה הסורית ב-2011.

Types of chemical weapons and its effects

 

משטר אסד הסתיר אתרים המכילים נשק כימי

בשנים הראשונות של המהפכה הסורית הודה המשטר בקיומם של 27 אתרים בלבד, שנתוניהם נמסרו לארגון לאיסור נשק כימי, שבתורו שלח את פקחי האו”ם לבקר ולסגור אותם. עם זאת, אסד, לפי דיווחים בינלאומיים, המשיך להשתמש בנשק כימי לפחות עד 2018.

ה”ניו יורק טיימס” אישר כי ממשלת סוריה הנוכחית אפשרה לצוות של הארגון לאיסור נשק כימי להיכנס למדינה השנה, כדי להתחיל בתהליך של תיעוד ובדיקת אתרים חשודים.

הארגון הסביר שההערכה החדשה שלו לקיומם של יותר מ-100 אתרי נשק כימי התבססה על מחקר שנערך על ידי מומחים בלתי תלויים, ארגונים לא ממשלתיים ומידע מודיעיני שסופק על ידי המדינות החברות בארגון.

העיתון ציטט חוקרים, מומחים ועובדים לשעבר בארגון שאמרו כי חלק מהאתרים עשויים להיות מוסתרים במערות או במקומות שקשה לנטרם באמצעות לוויין, מה שמגביר את האתגרים העומדים בפני מאמצי האימות והפירוק.

העיתון הדגיש כי מציאת ושליטה באתרים כימיים בסוריה אינם מוגבלים רק לשיקולי ביטחון, אלא גם נושאת חשיבות רבה מבחינת איסוף הראיות הדרושות לחקירות בינלאומיות של תוכנית הנשק הכימי של אסד והעמדה לדין אפשרית נגד מבצעי ההפרות.

העיתון ציטט את ראאד אלסאלח, שר החירום והאסונות בממשלת סוריה החדשה, כאומר: “יש הרבה אתרים שאנחנו לא יודעים עליהם כלום כי המשטר הקודם שיקר לארגון לאיסור נשק כימי”.

נידאל שייחאני, ראש המרכז לתיעוד הפרות של נשק כימי בסוריה, שעבד במשך שנים עם הארגון לאיסור נשק כימי, אמר כי המרכז שלו זיהה עשרות אתרים חדשים הנחשבים כמאגרי נשק כימי או מתקני מחקר לשעבר, על סמך ראיונות שנערכו עם מדענים סורים לשעבר השוהים כיום באירופה.

העיתון שוחח עם כימאי לשעבר של ממשלת סוריה, שביקש להישאר בעילום שם. הוא הסביר שתוכנית הנשק הכימי הסורי החלה בשנות ה-70, בסיועם של מאות מדענים ממשלתיים, שרבים מהם קיבלו הכשרה בגרמניה ובמדינות אחרות באירופה. הוא ציין שחלקם ברחו במהלך שנות המלחמה, בעוד שאחרים נשארו בתוך המדינה.

למרות שהממשלה הסורית החדשה אישרה את שיתוף הפעולה שלה עם הארגון לאיסור נשק כימי, ולאחרונה איפשרה לצוות פיקוח בינלאומי להיכנס למדינה, הדו”ח סבור כי סוגיית אבטחת האתרים הללו מהווה מבחן אמיתי לרצינות הממשלה, במיוחד לאור החשש מחדירת קבוצות חמושות למתקנים שאין עליהם שמירה. 

A brief history of chemical weapons

קרדיט: ניו ערב

ממשלת סוריה מקלה על עבודתו של הארגון לאיסור נשק כימי

נשיא סוריה אחמד א-שרעא קיבל אתמול, שבת, מברק ברכות רשמי ממנכ”ל הארגון לאיסור נשק כימי, פרננדו אריאס, בעקבות ההודעה על הקמת הממשלה הסורית החדשה.

ב-8 בפברואר קיבל אל-שרעא משלחת של הארגון לאיסור נשק כימי בראשות המנכ”ל שלו פרננדו אריאס בבירה דמשק. סוריה גם השתתפה לראשונה בישיבת המועצה המבצעת של הארגון, שהתקיימה בהאג במרץ האחרון.

במהלך הפגישה, הודיע ​​שר החוץ הסורי, אסאעד א-שעיבאני, כי ממשלת סוריה מחויבת להשמיד כל שרידים של תוכנית הנשק הכימי שפותחה בעידן משטרו של אסד, והוסיף כי סוריה מחויבת במלואה לחוק הבינלאומי, ומדגישה את נכונותה לשתף פעולה עם הארגון.

קרדיט: סוריה טי וי     קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות