מחשש לתקיפתה איראן מאיצה פריסת מערכות מכ”מ לטווח ארוך

ההתרחבות המהירה של מתחמי מכ”ם “מעל האופק” (OTH) מייצגת את עיקר המאמצים של טהראן להתבצר נגד מתקפת מנע פוטנציאלית של ארצות הברית או ישראל, שהסלימו לאחרונה את הרטוריקה שלהן בנוגע לטילים הבליסטיים הגרעיניים של איראן.

כאינדיקציה ברורה לשינוי בפריסת ההגנה האווירית שלה ולחששות האסטרטגיים הגוברים, איראן מאיצה את קצב פריסת מערכות מכ”ם OTH במקומות אסטרטגיים, ומשפרת משמעותית את יכולות הניטור וההתרעה המוקדמת שלה לטווח ארוך.

שלא כמו מערכות מכ”ם מסורתיות, אשר מופרעות על ידי עקמומיות כדור הארץ, מכ”מי OTH משתמשים בגלי רדיו בתדר גבוה המשקפים מהיונוספירה, ומאפשרים להם לזהות ולעקוב אחר כלי טיס, טילים ומטרות ימיות במרחקים העולה על 3,000 קילומטרים.

 

בסוף מרץ הפעילה איראן את המתקן התשיעי שלה במכ”ם Ghadir מסוג OTH, מערכת רבת עוצמה המסוגלת לזהות מטרות ממרחק של עד 1,100 קילומטרים, מחזקת את תפקידה המרכזי ברשת ההגנה האווירית המשולבת של איראן.

הפעלה זו לא רק משפרת את יכולתה של איראן לזהות מטוסים בעלי חתימת מכ”ם נמוכה וטילים בליסטיים נכנסים, אלא גם מגבירה את מוכנותה נגד פלטפורמות חמקנות כמו ה-F-35 האמריקאי וה-F-15I “רעם”.

מידע מודיעיני מצביע על כך שאיראן הקימה שני אתרי מכ”מים מסוג גאדיר בדרום האסטרטגי, עם כיסוי שמטרתו להדק את השליטה במפרץ הערבי ובמיצר הורמוז – שני עורקים חיוניים למשלוחי נפט עולמיים ואזורי מתח קבועות.

 

השליטה בנתיבי הים הללו מעניקה לאיראן יתרון אסטרטגי א-סימטרי, המאפשרת לה לפקח על תנועות כוחות חיל הים המערביים ומסבכת עוד יותר את הפעולות של קבוצות תקיפה של נושאות מטוסים אמריקאיות במקרה של עימות.

בצפון הושלם אתר מכ”ם נוסף מסוג “נאזיר” ליד העיר תבריז, שנאמר כי הוא ממוקם ליד בסיס טילים בליסטיים תת-קרקעיים – יעד פוטנציאלי בכל מערכה אווירית עתידית של ישראל או ארה”ב.

מיקומו של מכ”ם זה ליד תשתית טילים רגישה משקף את ההתמקדות איראן בהישרדות ובהגנה מרובדת מפני פגיעות מדויקות ופעולות לוחמה אלקטרונית – סייבר.

בפיתוח נפרד, איראן אמורה להשלים דגם חדש ומתקדם יותר של מכ”ם OTH ליד העיר שיראז, הכולל מבנה אנטנה ארוך יותר וצפיפות אנטנה גבוהה יותר לשיפור קליטת האות ועמידות בפני חסימה.

מכ”ם הדור הבא הזה, שנמצא בהערכה מאז 2022, צפוי לספק דיוק רב יותר במעקב אחר מטרות במהירות גבוהה כמו טילים היפרסוניים.

מכ”מים מעבר לאופק הם בין הטכנולוגיות המתקדמות ביותר במעקבים ארוכי טווח, המאפשרים זיהוי ומעקב אחר איומים אוויריים וימיים לאורך אלפי קילומטרים – עוקפים את המגבלות הליניאריות שמטילות מערכות מכ”ם מסורתיות.

 

בניגוד למכ”מים קונבנציונליים, המוגבלים על ידי עקמומיות כדור הארץ ומוגבלים לניטור קו ראייה, מערכות OTH משתמשות בגלי רדיו שנשברים על ידי היונוספירה, מה שמעניק למפעילים יכולת יוצאת דופן לנטר אזורים נרחבים שהיו בעבר מחוץ לטווח הראייה.

בינואר, איראן פרסה מכ”ם OTH “נאזיר” ברמות הגבוהות של מחוז גילאן, והרחיבה את מטריית המעקב שלה לעבר הקווקז ומזרח טורקיה – אזורים שקיבלו חשיבות אסטרטגית חדשה לאור השינויים האזוריים.

התחזקות איראן ביכולות המכ”ם שלה בכיוון זה משקפת שינוי בתפיסת האיומים שלה, במיוחד כשבאקו ממשיכה להעמיק את שיתוף הפעולה הביטחוני שלה עם שותפים המעורבים בנאט”ו.

לפי דיווחי PressTV, כמה מערכות OTH איראניות הותקנו באזורים הרריים כמו דרום מזרח איראן, בגבהים העולה על 3,000 מטר, כדי למקסם את טווח הזיהוי ולהגדיל את טווח המכ”ם.

פריסת מערכות אלו מייצגת מרכיב מרכזי בדוקטרינת ההגנה הא-סימטרית של איראן – שילוב יכולות קונבנציונליות עם חדשנות מקומית כדי לאזן את הפער הטכנולוגי עם מעצמות המערב.

עם עליית המתיחות במפרץ ובמזרח התיכון הרחב יותר, רשת המכ”ם המתרחבת של איראן עלולה לסבך את תוכניות היריבים ולהוות הרתעה פסיכולוגית ומבצעית יעילה מפני כל מתקפת מנע פוטנציאלית.

קרדיט: ערביכ דפנס    קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות