משחקים לכם בראש: הוקמו עשרות אתרי “חדשות” המפמפמים תוכן פרו-רוסי. לקחים!
מחקר חדש של DFRLab חשף מערך רחב של השפעה זרה מצד רשת התעמולה הרוסית Pravda. הרשת הקימה עשרות אתרי “חדשות” לכאורה, שהדהדו תוכן פרו-רוסי במגוון שפות. בהמשך, חברי הרשת הטמיעו אתרים אלה בערכים בוויקיפדיה ב-44 שפות כדי לשוות להם לגיטימציה ואמינות.
חברי הרשת גם הפנו משתמשים לאתרים שהקימו דרך הערות הקהילה של פלטפורמת X (לשעבר טוויטר), המאפשרת לכל משתמש להוסיף הקשר לתוכן כתחליף לשימוש בבודקי עובדות מקצועיים. בקצה התהליך, הרשת הצליחה להשפיע על תוצאות של צ’טבוטים פופולריים דוגמת ChatGPT באמצעות “הרעלת” מקורות המידע שבבסיס המודל. הצ’טבוטים—שתוכנתו להתבסס משמעותית על ויקיפדיה כמקור אמין יחסית—’שלפו’ בתוצאותיהם את אותם מקורות שיצרה רשת ההשפעה ואפשרו את ההפצה הנרחבת של נרטיבים פרו-רוסיים.
מחשיפת פעילות הרשת צריך ללמוד שני לקחים מרכזיים. ראשית, ככל שמיליוני משתמשים ברחבי העולם מתבססים על צ’טבוטים לצורכי מידע, הם הופכים לכלי משמעותי להשפעה על נרטיבים ותפיסות. בהתאם, טקטיקות לביצוע מניפולציה על המודלים האלו נחשפות בתדירות גוברת והם צפויים להפוך לזירה מרכזית במאבק בין קבוצות השפעה.
שנית, המאבק על נרטיבים לא מתנהל רק בזירה אחת אלא חודר לכל אקו-סיסטם המידע. לכן, לא די בזיהוי מבצעי השפעה ממוקדים אלא נדרשת גם היכרות עם תהליכים שנועדו ‘לזהם’ סביבות מידע שונות ולנצל מגוון נקודות חולשה שדרכן אפשר להשפיע על דעת קהל. התמודדות אפקטיבית תדרוש אף היא תגובה כוללנית ושילוב של מאמצים, כולל טכנולוגיים, רגולטוריים וחינוכיים.
קרדיט: יעל רם, חוקרת השפעה זרה במכון INSS קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות