העלאת הכוננות הקרבית ביחידות ארמיה 2 בסיני “הקפיצו” את האמריקאים ששלחו איום מרומז. מה מאחורי?

לפני כ-10 ימים פרסם האתר נציב.נט את איומו המרומז של שר ההגנה והרמטכ”ל המצרי לעבר ישראל שקרא ליחידות הצבא המצרי להיות מוכנים להלחם בכל רגע שיצטרכו לעשות זאת. 

אבל לא חשבנו שהמצב הביטחוני באזור סיני ידרדר במהירות שכזאת!

האמריקאים חייבים להתערב ( ונראה כי הם כבר עושים זאת גם במימד הדיפלומטי וגם במימד הצבאי) או שישראל תצטרך לנקוט בצעדי זהירות מתאימים כדי לא להיות מופתעת שוב כמו בשנת 1973!!

 

האזור היה עד לאחרונה לתנועות צבאיות יוצאות דופן, ובראשן הטיסה של מל”טי סיור וריגול אמריקאי מדגם MQ-4C Triton לאורך הגבול המצרי. כלי טייס אלו, הממריאים מבסיס סיגונלה באיטליה, לא רחוק ממצרים, נחשבים בין מערכות איסוף המודיעין האוויריות המודרניות ביותר. הטיסה האחרונה שלהם התרחשה לאורך גבול לוב, ולאחר מכן המשיכה לאורך החוף המצרי, והתקרבה עוד יותר לאזור הדלתא. חלק מהמקורות מצביעים על כך שהם המשיכו לטוס עד לאזורים המזרחיים של מצרים, ככל הנראה לכיוון חצי האי סיני, לפני שחזרו לבסיסם באיטליה.

מה שהופך את המטוס הזה לכל כך חשוב הוא היכולות המתקדמות שלו בתחום הסיור ואיסוף המודיעין האלקטרוני. מדובר בכלי טיס בלתי מאויש המסוגל לאסוף מידע מודיעיני קריטי ללא צורך להפר את המרחב האווירי המצרי או אפילו להיכנס לתחום המים הטריטוריאליים. יש לו חיישנים מתקדמים המסוגלים לזהות אותות מכ”ם מצריים ממרחקים של עד 926 ק”מ, ומאפשרים לו לאסוף מידע מדויק על אופי מערכות ההגנה האווירית והגלים האלקטרומגנטיים שלהן. סוג זה של פעולה מסייע בבניית מה שנקרא “ספריית איומים”, המשמשת מאוחר יותר כדי לקבוע כיצד להתמודד עם מערכות הגנה, בין אם באמצעות שיבוש אלקטרוני או תקיפה ישירה.

رادار الفتحة التركيبية يجعل سطح الأرض قابلا للمشاهدة على مدار الأسبوع | علوم | الجزيرة نت

קרדיט: אלג’זירה

 

כלי טייס זה מצויד גם במכ”ם צמצם סינטטי לטווח של 370 ק”מ, המסוגל לבצע הדמיה ומיפוי של מטרות, ומאפשר לזהות מטרות יבשתיות וימיות בדיוק גבוה.

הוא כולל גם מצלמת חיישן אלקטרו-אופטי מתקדם עם טווח של יותר מ-55 ק”מ, המאפשרת לו לכסות ולצלם 7 מיליון קמ”ר בטיסה אחת של 24 שעות. הוא טס בגבהים העולה על 50,000 רגל, מה שמרחיק אותו מטווח ההגנות האווייותר קצרות טווח, אך ניתן לתקוף אותו רק על ידי מערכות נ”מ ארוכות טווח. והכי חשוב, הוא משתמשת בבינה מלאכותית כדי לזהות ולהתמקד במטרות צבאיות, עם יכולת לשדר את כל הנתונים ישירות למרכז הפיקוד באמצעות קישור נתונים לווייני מוצפן.

رادار الفتحة الاصطناعية المتداخل png

קרדיט: pngegg

 

סוג זה של כלי טייס שיחק תפקיד מפתח במלחמת אוקראינה-רוסיה, וביצע טיסות סיור לקראת כל מבצע צבאי אוקראיני, במיוחד באזור חצי האי קרים, שם הוא מיפה מיקומי ספינות מלחמה, מערכות הגנה אוויריות ובסיסי אוויר. עובדות אלו הופכות את תנועות כלי הטיס האמריקאים בסמוך לחוף המצרי למשמעותיות ביותר, במיוחד לאור הסלמה של המתיחות האזורית והפעולות הצבאיות המצריות האחרונות, כגון העלאת רמת הכוננות ללחימה של הארמיה השנייה וביקורים של שר הביטחון והרמטכ”ל בזרועות הצבא השונות.

הדיון בהתפתחויות הללו מעלה שאלה מתבקשת: מדוע לא אסרה מצרים לסוג זה של כלי טייס לטוס לאורך גבולותיה? התשובה נעוצה בעובדה שהמטוס לא הפר את המרחב האווירי המצרי, מאחר וטס יותר מ-12 מיילים ימיים מהגבול, המגבלה החוקית שמאפשרת למצרים לנקוט באמצעי נגד במקרה של הפרה. עם זאת, ישנן שיטות אחרות להתמודדות עם פעילויות אלו, כגון שיבוש אלקטרוני, או שימוש בתדרים מטעים כדי לפגום באיכות המידע שנאסף על ידי כלי הטייס.

העיתוי של פעולות אלה עשוי להיות מתאים גם לשליחת מסרים הרתעתיים ברורים על ידי הוכחת רצינותן של תנועות צבאיות. (קרדיט: ערביכ דפנס)    

קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות – צבא ארה”ב – פלייט ראדאר