הפיקוד האסטרטגי האמריקאי מזהיר: איראן מחזיקה בארסנל הטילים הבליסטיים הגדול ביותר במזרח התיכון .

הצהרת הקונגרס של 2025 מהפיקוד האסטרטגי של ארצות הברית ציינה כי לצד התקדמותה הגרעינית, איראן בנתה את הארסנל הגדול והמגוון ביותר של טילים בליסטיים קונבנציונליים במזרח התיכון.

בשנת 2022, גנרל פיקוד מרכז ארה”ב קנת מקנזי כבר ציין כי לאיראן יש ארסנל של למעלה מ-3,000 טילים בליסטיים – העולה על כל מעצמה אזורית אחרת. טילים אלו, מטווחים וסוגים שונים, מקנים לטהרן יכולת אדירה לפגוע במטרות ברחבי האזור. איראן הדגימה את ההישג הזה בצורה מובהקת בשנת 2024, כאשר השתמשה בטילים בליסטיים בהתקפות נגד ישראל. הגדלים והתחכום של כוח הטילים של איראן העלו את החששות של ארה”ב, שכן הטילים של טהראן, בשילוב עם הפוטנציאל הגרעיני שלה, מהווים אתגר הרתעה מורכב.

 

במהלך העשורים האחרונים, תוכנית הטילים של איראן הפכה ממלאי קטן של טילי סקאד של שנות השמונים למגוון רחב של מערכות מיוצרת מקומית. הערכות של פיקוד מרכז ארה”ב בשנת 2022 קבעו שלאיראן היו “מעל 3,000” טילים בליסטיים מוכנים, מה שמשקף שנים של התרחבות מתמדת. טהראן שיפרה משמעותית את הדיוק של הטילים שלה בעשר השנים האחרונות, תוך שיפור היעילות שלהם מול מטרות ספציפיות. רבים מהטילים החדשים יותר של איראן בנויים עם מערכות הנחייה המעניקות להם שגיאה מעגלית (CEP) הנמדדת בעשרות מטרים – שיפור עצום ביחס לסקאדים הבלתי מדוייקים של העבר. איראן גם אימצה יותר ויותר את טכנולוגיית הדלק המוצק עבור הטילים שלה, והתרחקה מתכנונים ישנים יותר עם דלק נוזלי.

CSIS على X: "Iran possesses the largest and most diverse missile arsenal in the Middle East, with thousands of short and medium-range ballistic and cruise missiles capable of striking as far as

 

איראן לא היססה להשתמש בטילים שלה בסכסוכים אזוריים, הן ישירות והן באמצעות פרוקסי. אחד השימושים הישירים הבולטים התרחש ב-8 בינואר 2020, כאשר איראן שיגרה למעלה מתריסר טילים בליסטיים (גרסאות Qiam-1 ו-Fathe-313) לעבר בסיסי ארה”ב בעיראק כנקמה על הריגתו של הגנרל קאסם סולימאני. המטח הזה, שפגע בבסיס האוויר איין אל-אסד ובארביל, גרם לנזק משמעותי ולפציעות מוחיות טראומטיות לחיילים אמריקאים למרות שלא היו הרוגים – מה שמציג את הפוטנציאל ההרסני של ה-SRBMs המדויק של איראן.

כוחות איראנים ירו טילים גם לעבר עמדות דאעש בסוריה; לדוגמה, בשנת 2017, משמרות המהפכה שיגרו כטב”מי SRBM של זולפגאר למרחק של כ-700 ק”מ למזרח סוריה כדי לתקוף את חמושי דאעש כנקמה על התקפות הטרור בטהרן. התקפות הטילים של איראן כוונו גם לקבוצות התנגדות כורדיים בעיראק; בספטמבר 2018 ושוב ב-2022, טילים איראנים פגעו בבסיסים של מפלגות אופוזיציה כורדיות וגרמו לאבדות.

What we know so far about Iran's ballistic missile attack on Israel | The National

 

אולי התצוגה החצופה ביותר התרחשה באוקטובר 2024, על רקע המתיחות הגואה בין ישראל לאיראן, כאשר משמרות המהפכה של איראן ביצעו מתקפת טילים בקנה מידה גדול נגד ישראל עצמה. במבצע בשם הקוד “הבטחה אמיתית”, איראן שיגרה כ-180 טילים בליסטיים לעבר מטרות ישראליות – מתקפת הטילים האיראנית הישירה על ישראל בהיסטוריה.

הגנות ישראליות יירטו את עיקר הטילים והנזק היה מוגבל, אך היקף התקיפה העצום הוכיח את נכונותה של איראן להשתמש בארסנל ארוך הטווח שלה. התקיפה הדגישה הן את היכולות והן את המגבלות של הטילים של איראן: בעוד שהם רבים, הם נוטרלו במידה רבה על ידי המערכות הרב-שכבתיות נגד טילים של ישראל, מה שהעלה שאלות בטהרן לגבי הצורך בהרתעה חזקה עוד יותר.

קרדיט: World Defence News   קרדיט לתמונות: אירנ”א