אימפריות נופלות לאט – סיפור לסוף השבוע

ההיסטוריה מלאה באימפריות שגדלו לממדים עצומים ואז איבדו את כוחן, לא בגלל אירוע פתאומי, אלא בגלל חוסר הסתגלות לשינוי.

רומא התעלמה מהמשברים הפנימיים עד שהיה מאוחר מדי, העות’מאנים נותרו מאחור בזמן שאירופה התקדמה, וברית המועצות דבקה במודל כלכלי שהתפורר מבפנים.

הדפוס הזה מופיע גם בעולם העסקי. אף חברה לא קורסת ביום אחד, כאשר מדובר בתהליך ארוך עם סימנים מוקדמים, החלטות שגויות והתעלמות מהמציאות.

הסיפור של קודאק – כשההמצאה שלך היא זו שמחסלת אותך

קודאק הייתה במשך עשורים החברה ששלטה בשוק הצילום היא המציאה את מצלמת הפילם המודרנית והחזיקה בנתח שוק עצום. הבעיה? היא נשענה על רווחים מהפילם ולא רצתה לוותר עליהם.

ב-1975, אחד המהנדסים של קודאק המציא את המצלמה הדיגיטלית הראשונה. ההנהלה חששה מההמצאה ואמרה “אם אנשים יפסיקו להשתמש בפילם, נאבד את כל ההכנסות שלנו”. הם בסוף צדקו, אבל לא הבינו שהם לא יכולים לעצור את ההתקדמות הטכנולוגית.

בזמן שקנון, ניקון וסוני השיקו מצלמות דיגיטליות, קודאק ניסתה לשמר את שוק הפילם. הסוף כמובן ידוע, כאשר קודאק פשטה רגל ב-2012.

Kodak - Wikipedia

 

הסיפור של בלוקבסטר – איך מפספסים הזדמנות לקנות את המתחרה

בשנות ה-90 ותחילת ה-2000, בלוקבסטר הייתה ענקית ההשכרה של סרטים. אם רצית לראות סרט, היית הולך לחנות המקומית, שוכר DVD או קלטת וידאו, ומחזיר אחרי כמה ימים, תוך שהחברה עושה כסף רב מ”החזרות מאוחרות”.

אז הגיעה נטפליקס. בהתחלה, נטפליקס הייתה שירות השכרת DVD בדואר, אבל המייסדים שלה הבינו מהר שעתיד הצפייה הביתית הוא בסטרימינג. נטפליקס הציעה לבלוקבסטר עסקה לרכישת החברה תמורת 50 מיליון דולר. בלוקבסטר סירבה, כי האמינה ש”אנשים תמיד ירצו ללכת לחנות לבחור סרט”.

כשהלקוחות עברו לסטרימינג, בלוקבסטר לא התאימה את עצמה בזמן, וב-2010 החברה פשטה רגל.

Blockbuster Video Returns To Orlando - Limited Time Pop Up Experience / Retro Video Store With VHS - YouTube

 

הסיפור של נוקיה – כשמובילים את השוק, אבל מפספסים את המהפכה

החברה הפינית הובילה את מהפכת הטלפונים הסלולריים בשנות ה-90 והייתה סמל לחדשנות טכנולוגית. בשיא הצלחתה החזיקה נוקיה בלמעלה מ-40% משוק הטלפונים הניידים בעולם. כל זה היה נכון עד להשקת האייפון הראשון ב-2007.

נוקיה התעקשה להמשיך עם מערכת הפעלה ישנה ולא הבינה כמה מסכי המגע יהפכו לסטנדרט. היא זלזלה באייפון ובאנדרואיד, והמשיכה להאמין שאנשים ירצו מקלדות פיזיות (הסיפור דומה לבלאקברי אך הייתה בעלת נתח שוק קטן משל נוקיה).

כשנוקיה סוף סוף הבינה שהיא חייבת להשתנות, זה היה מאוחר מדי. היא מכרה את חטיבת המובייל שלה למיקרוסופט, ואיבדה את מעמדה.

Nokia Phones Evolution [1984 - 2022]

 

אבל יש גם צד שני למטבע, כאשר חברות שמצאו את עצמן במשבר ביצעו שינויים אסטרטגיים שהפכו אותן לחברות המובילות ביותר בתחומן.

הסיפור של נטפליקס – משירות DVD לסטרימינג ששינה את העולם

נטפליקס כאמור התחילה כחברת השכרת DVD בדואר. היא התחרתה בבלוקבסטר, אבל הבינה שהעתיד הוא דיגיטלי. במקום להיאחז במודל הקיים, היא השיקה פלטפורמת סטרימינג והימרה על שינוי הרגלי הצפייה של הצרכנים.

ההימור הזה השתלם לה, והיום נטפליקס לא רק פלטפרומת צפייה ישירה אלא מייצרת תוכן משלה, עם תקציבים שמגיעים לרמות של אולפני הוליווד הגדולים ביותר ושווי שוק שעולה על 400 מיליארד דולר.

הסיפור של אפל – מסף קריסה ועד להפיכתה לאימפריה

דוגמה מובהקת לקאמבק עסקי בזכות חדשנות. באמצע שנות ה-90 אפל הייתה בצניחה חופשית; החברה הפסידה כסף, פיטרה אלפי עובדים ואיבדה כיוון לאחר עזיבתו של סטיב ג’ובס.

ואז ב-1997 ג’ובס חזר, גייס כספים מלא אחרת מאשר מיקרוסופט והשיק את ה-iMac, ה-iPod, ובהמשך ה-iPhone ששינה את פני העולם. אפל לא ניסתה רק לשפר את המחשבים שלה, אלא יצרה מודל עסקי חדש, שהתבסס על מכשירים אייקוניים ושירותים משלימים.

היום, אפל היא החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ומותג ידוע בכל בית בעולם.

הסיפור של לגו – ממשבר פיננסי לחברה שצומחת מחוץ לשוק הצעצועים

חברת הצעצועים הדנית האגדית, שסבלתה מתחילת המילניום מירידה תלולה. בסביבות 2003 החברה הייתה על סף קריסה, המכירות צנחו ב-30% תוך שנתיים, לגו צברה חובות כבדים של מאות מיליוני דולרים והפסידה כמיליון דולר ביום​.

אבל החברה עשתה מהלך חכם, היא התרחבה מעבר לצעצועים. היא יצרה סרטים, משחקי וידאו ושיתופי פעולה אסטרטגיים ובמקום להמשיך להסתמך רק על מכירת לבני לגו, החברה הפכה למותג בידור עולמי.

 

אז מה אפשר ללמוד מכל זה?

חברות שנפלו לא עשו זאת בגלל טעות אחת, אלא כי לא זיהו בזמן את השינוי ולא הגיבו אליו.
לעומת זאת, החברות שהצליחו לא היו חסינות ממשברים, הן פשוט ניצלו אותם כדי להמציא את עצמן מחדש.

ההיסטוריה מלמדת שמשברים הם נקודת מבחן. אתה יכול להיאחז במה שאתה מכיר או לזהות את ההזדמנות ולהפוך לאימפריה החדשה.

בשורה התחתונה, כשמשקיעים בחברה, לא מספיק להסתכל על הנתונים של הרבעון האחרון. מה שחשוב הוא האם החברה מתאימה את עצמה להווה, ומסתכלת נכון על העתיד?

בלוקבסטר וקודאק לא היו חברות כושלות מבחינה פיננסית רגע לפני שנפלו, הן פשוט לא זיהו את השינוי בזמן. לעומתן החברות שהפכו לאימפריות לא עשו זאת בזכות הרווחים של אתמול, אלא בזכות החזון של מחר.

ההבדל בין הצלחה לכישלון בכל תחום, ובמיוחד בעולם העסקי, הוא היכולת לזהות את מי שמבין שהעתיד לא מחכה לאף אחד.

Netflix - YouTube

קרדיט: ערוץ הטלגרם תשואת יתר – וול סטריט      קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות