מדד הטרור העולמי 2025 (GTI). ספויילר: ישראל במקום מאוד מאוד לא מכובד!

מספר המדינות שחוות מתקפת טרור גדל מ-58 ל-66, על פי מדד הטרור הגלובלי השנתי ה-12 (GTI) שפורסם בתחילת החודש. זה הופך כמעט עשור של שיפורים, עם 45 מדינות בהם המצב הדררד  ו-34 בהם המצב השתפר.  ארבע קבוצות הטרור הקטלניות ביותר הגבירו את האלימות שלהם בשנת 2024, והובילו לעלייה של 11% במספר ההרוגים. במערב, התקפות “זאבים בודדים” שולטות כעת, והן מהוות 93% מההתקפות הקטלניות בחמש השנים האחרונות.

ממצאים מרכזיים:

  • אזור הסאהל נותר מוקד הטרור, ומהווה יותר ממחצית מכלל מקרי המוות מהטרור העולמי.
  • המדינה האסלאמית (דאעש) מרחיבה את פעולותיה ל-22 מדינות ונשארה הארגון הקטלני ביותר, וגרמה ל-1,805 הרוגים, כאשר 71% מפעילותו בסוריה וב-DRC
  • Tehrik-e-Taliban (TTP) התגלתה כקבוצת הטרור הצומחת ביותר, עם עלייה של 90% במקרי המוות המיוחסים לה.
  • מקרי המוות באפריקה שמדרום לסהרה (למעט הסאהל) נמצאים כעת בשפל מאז 2016, וירדו ב-10%.
  • פיגועי הטרור זינקו ב-63% במערב, אירופה הושפעה ביותר שבה התקפות הוכפלו ל-67 • ב-2024, כמה מדינות מערביות דיווחו על אחד מכל חמישה חשודים בטרור מתחת לגיל 18, כאשר בני נוער אחראים לרוב המעצרים הקשורים לדאעש באירופה.
  • שבע מדינות מערביות נמצאות ב-50 המדינות הראשונות המושפעות ביותר על ה-GTI
  • השנאה האנטישמית והאסלאמופובית גברה ברחבי העולם, כאשר ארה”ב ראתה עלייה של 200% בתקריות אנטישמיות ב-2024

הסכסוך בעזה הגביר את חוסר היציבות במזרח התיכון ומזין את פשעי השנאה במערב, בעוד מקרי המוות בטרור גדלו באיראן. מקרי המוות מהטרור העולמי נותרו קבועים ב-2024. ארבע קבוצות הטרור הקטלניות ביותר הסלימו את האלימות שלהם, וגרמו לעלייה של 11% במספר ההרוגים מטרור. רוב מקרי המוות כתוצאה מטרור היו בבורקינה פאסו, פקיסטן וסוריה. בורקינה פאסו אחראית לחמישית מכלל מקרי המוות בעולם.

המדינה האיסלאמית (דאעש) נותרה הארגון הקטלני ביותר, וגרם ל-1,805 מקרי מוות ב-22 מדינות בשנת 2024, אחד יותר מהשנה הקודמת.

ה-GTI מופק על ידי צוות החשיבה הבינלאומי המכון לכלכלה ושלום (IEP) והוא מתפרסם מדי שנה ב-12 השנים האחרונות. זהו המשאב המקיף ביותר על מגמות טרור עולמיות ומשתמש במספר גורמים כדי לחשב את הניקוד שלו, כולל מספר מקרי הטרור, ההרוגים, הפצועים ומספרי בני הערובה, לפני שילובם עם נתוני סכסוכים וסוציו-אקונומיים כדי לספק תמונה ברורה של הטרור.

סטיב קילליאה, מייסד ויו”ר בכיר, IEP: “מדד הטרור הגלובלי של השנה מדגיש שני חששות מרכזיים; ראשית, 98% מכלל מקרי המוות מטרור התרחשו באזורי סכסוך, כאשר 2024 רשמה את המספר הגבוה ביותר של סכסוכים מאז סוף מלחמת העולם השנייה. שנית, מתחים חברתיים וחוסר שביעות רצון בתוך המערב גרמו ל-98% מפיגועי הטרור שגרמו ל-9% מפיגועים. 

תצוגה מקדימה של GTI-2025-Briefing-web.pdf

 

טרור במזרח התיכון

למרות שהמזרח התיכון רשם ירידה של 7% במספר הפיגועים ב-2024 ל-618, התחדשות האלימות בין ישראל לפלסטינים ממשיכה לערער את היציבות באזור. הן ישראל והן סוריה דורגו בין עשר המדינות המושפעות ביותר בעולם.

מאז 2020, ההשפעה הזרה המסורתית בסוריה פחתה, כאשר רוסיה, סין ואיראן מצמצמות את תפקידיהן בעוד טורקיה מתגלה כמעצמה אזורית דומיננטית. הכוחות הדמוקרטיים הסורים הכורדיים (SDF), בעבר שותפה מרכזית של ארה”ב במאבק נגד דאעש, עומדים כעת בפני אתגרים הולכים וגדלים. ההתנגדות של טורקיה ל-SDF מחוזקת, יחד עם הפחתת התמיכה הפוטנציאלית של ארה”ב, יצרו תנאים שדאעש יכול לנצל כדי להחזיר השפעה. עמדת הממשל האמריקני החדש בנוגע ל-SDF עדיין לא ברורה.

כאמור ישראל מדורגת במקום ה-8 בעולם באיומי הטרור בשטחה.
דוח ה-Global Terrorism Index 2025 לדירוג סיכוני הטרור במדינות, מדרג את בורקינה פאסו כמדינה המסוכנת ביותר בעולם ואחריה:
פקיסטן  וסוריה.

ישראל – במקום הלא מכובד ה-8, מקדימה אפילו את אפגניסטן שמדורגת במקום ה-9.
רוסיה – במקום ה-16
איראן – במקום ה-18
תורכיה – במקום ה-32
ארה”ב – במקום ה-34
צרפת – במקום ה-40
אוסטריה ודרום קוריאה במקום ה-82.