מומחי טילים רוסים בדקו מתקנים איראניים כשהמתיחות עם ישראל מתגברת
מומחי טילים רוסים בדקו מתקנים איראניים כשהמתיחות עם ישראל מתגברת
כמה מומחי טילים רוסים ביקרו באיראן בשנה האחרונה, ובכך הדגישו את שיתוף הפעולה הצבאי המתגבר בין מוסקבה לטהראן. על פי רישומי נסיעות ונתוני תעסוקה שנבדקו על ידי רויטרס, שבעה מומחים צבאיים רוסים נרשמו בטיסות ממוסקבה לטהרן ב-24 באפריל וב-17 בספטמבר.
הדרכונים שלהם, שרובם נושאים את הקידומת “20” השמורה לגורמים הנשלחים באופן רישמי ע”י המדינה, מצביעים על מעורבות ישירה של הרשויות ברוסיה.
המתיחות הולכת וגוברת בין איראן לישראל
ביקורי המומחים הרוסים התרחשו על רקע המתיחות הגואה בין איראן לישראל, שעמדה בסימן תקיפות צבאיות באפריל ואוקטובר.
בעוד הפעילות המדויקת של מומחים אלה באיראן נותרה לא ברורה, מקורות אנונימיים במשרד ההגנה האיראני דיווחו כי מומחים רוסים בדקו מספר אתרי ייצור טילים , כולל מתקנים תת-קרקעיים.
מתקנים אלה הנמצאים תחת שמירה כבדה, לפי הדיווחים, מכילים יכולות ייצור מתקדמות, עם קווי ייצור לטילים בליסטיים ומל”טים ארוכי טווח.
גורם ביטחוני מערבי דיווח על נוכחותם של מומחים רוסים בבסיס טילים ליד נמל אמיראבאד על חוף הים הכספי בספטמבר. הבסיס ממלא תפקיד מפתח באחסון ופיתוח יכולות הטילים הבליסטיים של איראן.
ביקורים אלה עולים בקנה אחד עם מאמציה של איראן לשפר את תוכנית הטילים הבליסטיים שלה, במיוחד על ידי שיפור הדיוק והטווח של הטילים שלה. מה שעורר חששות בינלאומיים.
ניסויי הטילים האחרונים של איראן כללו גרסאות מתוקנות של טילי ה-Emad ו-Sejil, לטווחים של עד 2,000 קילומטרים. הוא מכסה בסיסים צבאיים אמריקאים במזרח התיכון ואתרים אסטרטגיים בישראל.
לשבעת המומחים שזוהו יש רקע צבאי בולט, המתמחים במערכות הגנה אוויריות , ארטילריה ופיתוח נשק מתקדם. ביניהם שני קולונלים בעלי ניסיון במערכות הגנה אווירית, ושלושה מומחים לטילי קרקע-קרקע וארטילריה מדויקת.
עבודה נוספת היא על מערכות הנחיה מתקדמות הנחוצות לשיפור הדיוק של ירי ארוך טווח. נוכחותם באיראן מדגישה את שיתוף הפעולה הצבאי הגובר בין שתי המדינות, שהתחזק בהסכם צבאי ל-20 שנה שנחתם בינואר.
הברית האסטרטגית הזו כבר השפיעה על הסכסוך באוקראינה , שם רוסיה הציבה מל”טים מדגם שאהד-136 איראנים המעורבים בתקיפות נגד תשתית האנרגיה של אוקראינה.
טילי פאתח-360
במקביל, טהראן סיפקה למוסקבה כמה מאות טילים בליסטיים של “פתח-360” המסוגלים לפגוע במטרות במרחק של עד 120 קילומטרים. טילים אלה, שמקורם בטכנולוגיית טילים מונחים מדויקים, ניתנים לשיגור מפלטפורמות ניידות תוך מתן גמישות תפעולית רבה יותר.
דיווחים מצביעים על כך שהם שימשו נגד ערים אוקראיניות כמו דניפרו, אודסה וחארקוב, והגביר את הלחץ על קווי ההגנה של אוקראינה.
העברות נשק אלו אינן אירועים בודדים. מקורות מודיעין מציינים כי איראן עשויה לספק לרוסיה גם טילים. Fateh-110 ו-Zolphaghar, לטווח של יותר מ-300 קילומטרים.
זה ירחיב את הארסנל של מוסקבה נגד תשתית אוקראינית חיונית. בתגובה למשלוחים אלה, הביעה ארצות הברית והאיחוד האירופי את דאגותיהם ותיארו זאת כהסלמה של הסכסוך. כתוצאה מכך, הוטלו סנקציות חדשות על איראן שהתמקדו בחברת התעופה הלאומית וגופים אחרים המעורבים בהעברות אלו .
אינטראקציות צבאיות אלו מתרחשות על רקע נוף בינלאומי מורכב, המסומן בסנקציות וחששות לגבי הפצת נשק. נראה כי ציר מוסקבה – טהראן מתחזק, תוך שהוא מונע מאינטרסים אסטרטגיים משותפים מול הלחץ הכלכלי והצבאי המערבי.
להעמקה של שותפות צבאית זו עשויות להיות השלכות גיאופוליטיות משמעותיות, במיוחד בעצם הגברת המתחים במזרח התיכון ועיצוב מחדש של דינמיקת הברית נגד ארצות הברית ושותפיה.
קרדיט: דפנס ערב קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות – אלערביה