גהינום לכולם: ראש ארגון איכות הסביבה האיראני: רק 17 ברדלסים אסייתים נותרו בעולם וכולם חיים באיראן
ראש הארגון להגנת הסביבה של איראן אומר שנותרו בעולם רק 17 ברדלסים אסייתים, כולם חיים באיראן, ושיש צורך בשיתוף פעולה עם משטרת התנועה כדי להגן עליהם.
לפי IRNA, שינה אנסארי הסבירה ביום ראשון, 1 במרץ, בטקס החתימה על מזכר הבנות בין המשרד להגנת הסביבה ומשטרת התנועה: “כל שנה אנו עדים למותם של יאקים עקב התנגשויות בכלי רכב חולפים”.
לדברי גורם ממשלתי זה, הפארק הלאומי טוראן הוא אחד מבתי הגידול החשובים ביותר עבור הברדלס האיראני או האסייתי, שנמצא על כביש עבאסבאד-משהד, וחלק ממקרי המוות של הצ’יטה בשנים קודמות קשורים להתנגשות עם כלי רכב חולפים בכביש זה.
לדברי גב’ אנסרי, משטרת התנועה, בשיתוף הארגון להגנת הסביבה, נקטה בצעדים ל”הורדת מהירות בטוחה” בציר זה, ובשיתוף פעולה מתמשך של שני הארגונים והמוסדות הללו, נוכל להיות עדים להגנה על מיני ברדלסים יקרי הערך וכל היצורים החיים בטבע.
הצ’יטה הפרסית או האסיאתית הייתה בעבר נפוצה באזורים נרחבים באסיה, אך כעת היא רשומה בסכנת הכחדה חמורה על ידי האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע.
אין נתונים סטטיסטיים מדויקים על מספר הברדלסים באיראן, אבל עלי אכבר ג’ורבנלו, ראש הפארק הלאומי טוראן, הודיע באפריל השנה שהנתון האחרון שנרשם בפארק הלאומי טוראן הוא 16 עד 18 ברדלסים רשומים.
חסן אכברי, אז סגן מנהל הסוכנות להגנת הסביבה, הכריז על מספר הצ’יטות האיראניות ב-12 בשנת 2022, בעוד שמספר המין הזה בסכנת הכחדה נאמד ב-100 בסוף שנות ה-90.
במארס 2022, בעקבות מותו של “פירוז”, גור נמר שהיה פופולרי מאוד באיראן, האשים ראש הארגון הווטרינרי האיראני את הארגון להגנת הסביבה ב”טיוח” על אי ספיקת כליות של הגור במשך תשעה חודשים.
לפני כשנה הודיע הארגון להגנת הסביבה האיראני שנותרו לכל היותר חמש שנים לשימור הברדלס האיראני.
גור יאק פרסי שמת במרץ 2025 עקב אי ספיקת כליות:
קרדיט: רדיו פרדה קרדיט לתמונות: פארס