ישראל עושה לובינג לפוטין בארה”ב לאפשר בסיסים רוסיים בסוריה כחלק ממהלך רחב לבלום את ההתפשטות הטורקית

נראה כי תקופת הזהב ביחסי ישראל רוסיה חוזרת לימיה הטובים.

דיווח של רויטרס קבע כי בכירים ישראלים הציגו את עמדתם באשר למעמד הרוסי בסוריה במהלך פגישות עם בכירים אמריקאים בוושינגטון בפברואר, בנוסף לדיונים הבאים עם חברי הקונגרס האמריקאי במהלך ביקורם בישראל. לפי מקורות הבקיאים בשיחות, עיקרי העמדה הישראלית פורטו בתזכיר סודי שהופץ לבכירים בארה”ב.

אחד הדאגות המרכזיות של ישראל, לפי גורמים רשמיים, הוא התפקיד הפוטנציאלי של טורקיה בסוריה. אנליסטים אומרים שישראל חוששת שהתערבות טורקית תוכל לסייע ביצירת משטר אסלאמיסטי חדש בסוריה שיכול לשמש בסיס לחמאס ולקבוצות מיליטנטיות אחרות. אהרון לונד, חוקר ב- Century International, הסביר כי ישראל מודאגת במיוחד מכל תרחיש שבו טורקיה לוקחת על עצמה תפקיד מגן על הכוחות האיסלאמיסטיים בסוריה.

 

מחלקת המדינה האמריקנית והמועצה לביטחון לאומי של ארה”ב לא הגיבו לפניות בנוגע לדיווחים הללו. כמו כן, לא הרשויות הישראליות ולא משרדי החוץ של סוריה וטורקיה התייחסו לנושא.

עדיין לא ברור אם ממשל טראמפ ייקח בחשבון את המלצות ישראל. הממשל האמריקני לא ניסח אסטרטגיה ברורה כלפי סוריה, והותיר את עתיד הסנקציות האמריקאיות והצבת כוחות ארה”ב בצפון מזרח סוריה במצב של אי ודאות. לונד תיאר את גישתו של הממשל כפרו-ישראלית מאוד, וציין כי סוריה אינה בראש סדר העדיפויות של וושינגטון, מה שיצר ואקום מדיני שישראל עשויה לשאוף לנצל.

 

ישראל הצהירה בפומבי על חוסר האמון שלה בחיית תחריר א-שאם (HTS), הפלג האיסלאמיסטי שהדיח את בשאר אל-אסד, שצמח מתוך קבוצה שהייתה קשור לאל-קאעידה עד שהודיע על התנתקותו ממנו ב-2016.

ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אמר ביום ראשון כי ישראל לא תסבול את נוכחותו של חיית תחריר א-שאם או כל כוחות הקשורים לשליטים החדשים, בדרום סוריה, וקרא לפירוז האזור.

בעקבות הדחת אסד, ישראל ביצעה תקיפות אוויריות נרחבות על בסיסי צבא סוריים ושלחה חיילים לאזור המפורז בפיקוח האו”ם בתוך סוריה. מוקדם יותר השבוע תקפו ישראל אתרים צבאיים מדרום לדמשק.

כעת, ישראל מודאגת מאוד מתפקידה של טורקיה כבעלת ברית קרובה של השליטים החדשים בסוריה, לפי שלושה מקורות אמריקאים שדיברו על מסרים שהעבירו גורמים ישראליים.

 

נשיא טורקיה ארדואן, מנהיג מפלגת הצדק והפיתוח האסלאמיסטית, אמר בשנה שעברה כי על מדינות מוסלמיות לכרות ברית נגד מה שהוא כינה “האיום ההולך וגדל של ההתפשטות” מישראל.

מוקדם יותר החודש, שר החוץ הישראלי גדעון סער הביע דאגה שטורקיה תומכת במאמצי איראן לבנות מחדש את חיזבאללה, וכי קבוצות איסלאמיסטיות בסוריה יוצרות חזית חדשה נגד ישראל.

טורקיה מצדה אמרה שהיא רוצה שסוריה תהפוך למדינה יציבה שאינה מהווה איום על שכנותיה. היא גם הדגישה שוב ושוב כי המהלכים הישראליים בדרום סוריה משקפים מדיניות מתפשטת ואגרסיבית, המוכיחה שישראל לא רוצה להשיג שלום אזורי.

קרדיט: ערביכ דפנס    קרדיט לתמונות: טאס