היעדרותם של בעלי ברית של חיזבאללה מהלוויה של נסראללה. האם זה יקים בריתות חדשות?
זה היה בולט במהלך הלווייתם של מזכ”ל חיזבאללה לשעבר ומחליפו לשעבר, ביום ראשון, היעדר ייצוג רשמי נרחב, במיוחד של קבוצה מבעלי בריתו הלבנונים שהחליטו שבמקום להשתתף ישירות בהלוויה העממית, הופיעו לנחם ישירות בשכונת א-דאחייה של ביירות ביומיים האחרונים.
אולי הבולטים שבהם הם: נשיא הרפובליקה לשעבר, הגנרל מישל עאון, ראש התנועה הפטריוטית החופשית, חבר הפרלמנט גבראן באסיל, ראש תנועת אלכראמה, חבר הפרלמנט פייסל כרמי, בנוסף לדמויות שהיו להם יחסים טובים עם נסראללה לפני הירצחו, כמו המנהיג הדרוזי וואליד ג’ומבלאט, וראש הממשלה לשעבר, נג’יב.
בעוד עאון ובאסיל שלחו משלחת לייצג אותם, ואז חזרו והביעו את תנחומים בדאחייה, ג’ומבלט הסתפק במתן תנחומיו והמפלגה הסוציאליסטית הפרוגרסיבית לא שלחה אף נציג להלוויה. את השורות הראשונות בהלוויה הובילו בני בריתה של המפלגה, ראש תנועת מרדה, סולימאן פרנג’יה, וראש המפלגה הדמוקרטית הלבנונית, טלאל ארסלן.
לחצים חיצוניים
מקורות הבקיאים בנושאי חיזבאללה אמרו: “יש לשאול כל צד על הסיבה לאי השתתפותו, לא את חיזבאללה, מתוך ידיעה שדווח כי הופעל לחץ אמריקאי וזר להגביל את ההשתתפות הרשמית בהלוויה”. באשר לשאלה האם זה ישפיע על בריתות פוליטיות עתידיות, הסבירו המקורות לאשרק אל-אווסט, כי “הבריתות הללו קשורות לנסיבות פוליטיות ולחוק הבחירות, ואינן מצריכות תגובה מיידית”.
פעילים המקורבים לחיזבאללה פתחו במערכה אלימה נגד בעלי בריתה של המפלגה שלא השתתפו בהלוויה, והם מאמינים כי “הנהגת המפלגה צריכה לשקול מחדש את הבריתות העתידיות שלה עם מי שהניסיון הוכיח כי אינם נאמנים”.
ג’ומבלט – באסיל – קאראמי
לאחר שהביע תנחומים בדאחייה, סבר ג’ומבלט כי “היום הזה מייצג אבן דרך משפיעה בהיסטוריה של האומה האסלאמית והערבית”, והדגיש את “הדבקות בשחרור מוחלט וביישום של החלטות בינלאומיות”.
באשר לבסיל, הוא כתב בספר התנחומים לנסראללה: “פגשתי אותך הרבה פעמים ולזמן ארוך, ולא הבנתי שאנשים גדולים כמוך עוזבים בלי להיפרד”. הוא הוסיף: “אני תמיד אוקיר אותך בעיני כל אלה שאהבו אותך והאמינו בך, ואתה תישאר סמל לכל לוחם התנגדות שמאמין בעניינו”. היית ותישאר יותר מחבר יקר ומופת לעוצמה ויציבות. הוא סיכם: “נמשיך לעבוד עם מי שנשאו את האמון על שמירת לבנון”.
חבר הפרלמנט כרמי, שנעדר מההלוויה כתב בציוץ באמצעות פלטפורמת “X”: “הוד מעלתך, אתה הכי ישר, אתה הכי מוסרי, אתה הכי בעל אמונה, אתה הקדוש הגדול שלנו, אתה אמן הדיבור; אילו מילים יכולות להתאבל עליך, אתה מי שהיית, נתגעגע אליך, וכל לבנון תתגעגע אליך.
רעידת אדמה גיאופוליטית
מנהל מרכז לבנט לעניינים אסטרטגיים, ד”ר סמי נאדר, סבור כי “השתתפות בהלוויה של נסראללה, בעל בריתה הראשון של איראן, זה דבר אחד, ולהביע תנחומים זה עניין אחר לגמרי”, וציין כי מה שקרה הוא תוצאה והשתקפות של “היפוך המשוואה באזור”. כל יחסי הכוחות השתנו באופן קיצוני, מה שהוביל לשינוי במשוואה פנימית… שינוי שהתחיל עם הנשיא נג’יב מיקאטי בפסגת ריאד, ותורגם לבחירת נשיא על סמך נאום שבועה שכמותו לא ראינו בעבר, והמשיך בדמות ממשלת נוואף סלאם שהיא נהנית מתמיכה הבינלאומית”. נאדר סבור כי “נסיגת בעלות הברית של חיזבאללה, שתורגמה בדרכים שונות, היא תוצאה צפויה של ‘רעידת האדמה הגיאופוליטית’ שהתרחשה באזור, והירידה המשמעותית בהשפעתה של איראן”.
קריסת משטרו של נשיא סוריה לשעבר בשאר אל-אסד הייתה נקודת מפנה פוליטית גדולה וסטירת לחי מהדהדת לבעלי בריתו של חיזבאללה בלבנון, פוליטיקאים ואנשי תקשורת כאחד.
מתנגדי חיזבאללה סבורים כי לאחר שנאסראללה היה מקבל ההחלטות בממשלה, למרות היותו מיוצג על ידי שני שרים בלבד תוך שהוא מושך אליו נציגים וגושים פוליטיים שייצוגם מגיע ל-51 נציגים, ייצוגו יוגבל מעתה לגוש שלו, הכולל 15 נציגים.
קרדיט: רשתות חברתיות