Meta מפתחת טכנולוגיית AI שיכולה לקרוא מחשבות ולהמיר אותן לטקסט
Meta הכריזה על פריצת דרך מדעית חדשה בתחום הבינה המלאכותית, החושפת טכנולוגיה חדשנית המסוגלת לקרוא מחשבות ולהמירן לטקסטים ברמת דיוק של עד 80%.
לדברי החברה , חידוש זה מגיע בשיתוף פעולה עם המרכז הבאסקי לקוגניציה, מוח ושפה, כחלק ממאמציה לפתח טכנולוגיות המסייעות לאנשים שאיבדו את יכולת הדיבור לתקשר עם אחרים.
כיצד פועלת הטכנולוגיה החדשה של Meta?
הטכנולוגיה מסתמכת על שיטה לא פולשנית לרישום פעילות מוחית, תוך שימוש בטכנולוגיות מגנטו-אנצפלוגרפיה (MEG) וטכנולוגיות אלקטרו-אנצפלוגרפיה (EEG), שבהן מערכת הבינה המלאכותית אומנה על הקלטות מוחיות של 35 מתנדבים בזמן שהם כותבים משפטים ספציפיים.
כאשר נבדקה מאוחר יותר על משפטים חדשים, הטכנולוגיה הצליחה לחזות כ-80% מהמחשבות, מה שמהווה קפיצת מדרגה גדולה בתחום פענוח המוח באמצעות בינה מלאכותית.
למרות ההצלחה המדהימה, הטכנולוגיה הזו עדיין מתמודדת עם אתגרים, ובראשם הצורך בסביבה מבודדת מגנטית לביצוע MRI של המוח, בנוסף לצורך של המשתתפים לא לנוע כדי להבטיח את דיוק המדידות.
Meta עדיין לא בדקה את הטכנולוגיה על אנשים עם פגיעות מוח, מה שהופך את יעילותה ביישומים קליניים לבלתי ודאית בשלב זה.
בינה מלאכותית חושפת גם כיצד נוצרות מילים
המאמצים של חברת מטה אינם מוגבלים לפענוח מחשבות והמרתן לטקסטים, אלא מתרחבים לניסיון להבין כיצד המוח מתרגם מחשבות מופשטות למילים, צלילים ותנועות במהלך הכתיבה.
טכנולוגיה חדשה זו מסתמכת על ניתוח הקלטות מגנטו-אנצפלוגרפיה (MEG), המאפשרת לחוקרים לעקוב אחר פעילות עצבית בדיוק גבוהה, ותורמת להבנה מעמיקה יותר של מנגנון היווצרות השפה במוח האנושי.
מחקר זה פותח אופקים חדשים לפיתוח ממשקי מוח-מחשב שאינם ניתוחיים שיכולים לעזור לאנשים שאיבדו את יכולת הדיבור להחזיר את התקשורת שלהם עם העולם באמצעות טכנולוגיות המבוססות על בינה מלאכותית.
למרות הפוטנציאל המבטיח שלה, טכנולוגיה זו עדיין בשלבי ניסוי, שכן עליה לשפר את הדיוק שלה ולהגביר את יעילותה, בנוסף לאתגר הזמינות של ציוד MEG, המוגבלת כיום למעבדות מחקר.
השקעות ושותפויות מחקר לתמיכה בחדשנות
Meta הייתה להוטה לתמוך בפרויקט השאפתני הזה באמצעות השקעות מחקר ושותפויות נרחבות, שכן היא תרמה 2.2 מיליון דולר לבית החולים של קרן רוטשילד כדי לתמוך במחקר מתמשך בתחום זה.
היא גם נכנסה לשיתופי פעולה עם מוסדות מחקר אירופאים גדולים, כולל NeuroSpin, Inria והמרכז הלאומי הצרפתי למחקר מדעי (CNRS), במטרה להניע חדשנות בתחום זה.
התפתחות זו מייצגת קפיצה קוונטית בהבנת אופן פעולת המוח האנושי, ועשויה לפתוח דלת לחידושים עתידיים שיחוללו מהפכה בשיטות התקשורת, במיוחד עבור אלו שאיבדו את יכולת הדיבור.
אך למרות השלבים המתקדמים הללו, עדיין יש עבודה רבה לפני שהטכנולוגיות הללו יהפכו לזמינות באופן נרחב לשימוש מעשי.
קרדיט: סוריה טי וי קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות