ארה”ב פועלת לסיכול מעבר נשק וכסף איראנים מעיראק לחיזבאללה. איך פועל המערך!
האתר האמריקני “אלחורה” מסר כי העניין הבינלאומי אחר זרימות פיננסיות הקשורות לחיזבאללה הלבנוני הנתמך על ידי איראן גדל, וכמה מדינות באזור נקטו באמצעים נוקשים כדי לפקח על כל הערוצים הפיננסיים ולהבטיח שהם לא ינוצלו להעברת כספים שתורמים לתמיכה בפעילויות המפרות את החוקים הבינלאומיים.
על פי האתר, “עיראק הואשמה במהלך השנים האחרונות בהיותה אחד המעברים החשובים ביותר, לצד סוריה של בשאר אל-אסד, בהעברת תמיכה לוגיסטית איראנית לחיזבאללה בלבנון. בבגדד הכחישו זאת.
האתר אישר כי פעולות אלו בוצעו “על ידי פלגים עיראקים הנאמנים לאיראן, בנוסף לגורמים משפיעים נוספים מלבד הפלגים, אך פעולות אלו נעצרו לאחר אמצע 2023”, כלומר, זמן קצר לפני התקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023.
הוא סבר כי “כרגע, אין פעולות להעברת או הברחת כספים ללבנון, כי ניהול נמל התעופה של ביירות אינו עוד כפי שהיה קודם, נתון לשליטה ישירה של חיזבאללה או לשליטת גורמים הקשורים לה, שהיו אחראים על אבטחת שדות התעופה, ותרמו להסוואת פעולות כאלה”.
איסור טיסה מאיראן
איראן הודיעה כי היא מוכנה לקיים “שיחות קונסטרוקטיביות” עם לבנון כדי לחדש את הטיסות בין טהרן לביירות, לאחר שאיסור על נחיתת שני מטוסים איראניים בבירה עורר זעם בקרב תומכי חיזבאללה , הארגון הנתמך על ידי איראן שהוגדר כארגון טרור על ידי ארצות הברית.
אם יהיו ניסיונות עכשוויים להעביר כספים ללבנון, “לא סביר מאוד שהם ייעשו באותו אופן כמו קודם, שכן הם יהיו כפופים לבדיקה ונהלי אבטחה קפדניים”.
בנוגע להעברת אמצעי לחימה ומל”טים ללבנון, נראה כי “רובם הגיעו דרך הנתיבים היבשתיים המקשרים בין סוריה ללבנון”, כלומר דרך שטח עיראק.
הוא הדגיש כי “הפסקת האש שסוכמה בין ישראל לחיזבאללה הופכת כל תמיכה צבאית בהם להפרה של ההסכם, מה שעלול לגרום ללבנון להגיש תלונה נגד עיראק, אם יוכח כי היא הקלה על העברת הכספים לחיזבאללה”.
בהקשר זה, בגדד “עשויה להיות כפופה לסנקציות בינלאומיות מכיוון שהיא תומכת בישויות המסווגות ברשימת הטרור הבינלאומית, כך שעיראק לא תבחר בשום דרך לתמוך בחיזבאללה”.
נתיב הכסף והנשק
מומחה אסטרטגי אמר כי יש “תקדים המצביע על כך שאיראן השתמשה בעיראק כמסדרון ותחנה להובלת נשק וכסף לסוריה וללבנון”.
למרות שאין אישור רשמי משתי המדינות, דיווחים בתקשורת הצביעו על קיומם של “מבצעי הברחת כספים ללבנון לפני מספר שנים… פעולות אלו נמשכו והוסוו על ידי מספר גורמים הן בצד העיראקי והן בצד הלבנוני”, לפי אל-סעדי.
המומחה האסטרטגי הדגיש כי “הסכנה טמונה באפשרות שעיראק תיפול בפח של שליחת כסף או נשק ללבנון, במיוחד לאור מצב החשש ממדיניותו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כלפי עיראק”.
דאגה זו מתגברת על ידי “חשש שטראמפ עשוי לנקוט עמדות תקיפות נגד כמה מפלגות פוליטיות עיראקיות הקשורות לאיראן”.
לגבי המימון של חיזבאללה הלבנוני אמר, “לפעמים ייתכן שהמפלגה לא תזדקק למימון איראני, בשל נוכחותם של ערוצים רבים שתומכים בה מבפנים ומחוצה לה”.
הוא ציין כי הערוצים הללו כוללים “פעילויות מסחריות פתוחות הקשורות למחלקות כלכליות הקשורות למפלגה באמריקה הלטינית, אפריקה ואפילו באסיה, אשר תורמות לסיפוק צרכיה הפיננסיים”.
הוא הסביר שאם איראן תרצה לתמוך בחיזבאללה, ישנם ערוצים מסחריים וכלכליים שבהם ניתן לספק תמיכה כספית , וטהראן אינה זקוקה לערוצים סודיים, אלא יכולה להשתמש בחברות תיירות שמארגנות נסיעות לבנוניות למשהד או לאתרי תיירות דתיים אחרים, או להיפך באמצעות תיירות רגילה מאיראן ללבנון.
חברות אלו עשויות להיות “קשורות לאנשים המזוהים עם חיזבאללה, או לנטיות איראניות, מה שהופך אותן לאחת מזרועות התמיכה החשובות בחיזבאללה”. באשר לעיראק כממשלה, אל-סעדי סבור כי “אין לה תפקיד רשמי בכיוון הזה”.
עם זאת, ישנם “אנשים שעשויים לסייע בתמיכה בחיזבאללה, שכן לקבוצות פוליטיות ומפלגות רבות בעיראק יש קשרים אידיאולוגיים וחברתיים עם חיזבאללה, כולל קהילות מקומיות במחוזות נג’ף או כרבלא ואחרות, התורמות לתמיכה בה בדרכים שונות”.
קרדיט: אלג’נוביה קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות