“שתי ספינות הנושאות חומרי גלם להנעת רקטות משייטות מסין לאיראן”
שתי ספינות משא איראניות הנושאות חומרים להנעת רקטות אמורות לצאת מסין לאיראן בשבועות הקרובים.
העיתון “פייננשל טיימס” דיווח על ידיעה זו ביום רביעי תוך ציטוט מידע ביטחוני מגורמים רשמיים בשתי מדינות מערביות.
לפי דיווח זה, ספינות איראניות תחת דגל איראן, גולבן וג’יראן, צפויות לשאת יותר מ-1,000 טונות של נתרן פרכלורט; חומר המשמש לייצור אמוניום פרכלורט, המרכיב העיקרי של חומרי הנעת רקטות מוצקים.
אמוניום פרכלוראט הוא בין הכימיקלים הנשלטים על ידי משטר בקרת יצוא טכנולוגיות הטילים, גוף בינלאומי לאי-הפצה מרצון.
דו”ח זה, המצטט שני גורמים רשמיים, הדגיש כי נתרן פרכלוראט יכול לייצר 960 טון אמוניום פרכלורט; הכמות שמספיקה לייצור 1300 טונות של דלק רקטי ויכולה לספק דלק ל-260 טילים איראניים לטווח בינוני.
לטענת גורמים אלה, נתרן פרכלוראט נשלח למשמרות המהפכה האסלאמית ו-34 מכולות של 20 רגל (שישה מטר) המכילות כימיקל זה הועמסו על ספינת הגולבן. הספינה יצאה מהאי דיישאן בסין ביום שלישי.
על פי הדיווח, ג’יראן גם עומדת לעזוב את סין עם 22 מכולות בתחילת פברואר. שתי הספינות, שנמצאות בבעלות גופים איראניים, עשויות לעשות את מסעם בן שלושה שבועות לאיראן מבלי לעצור בנמלי ביניים, אמרו גורמים רשמיים ל”פייננשל טיימס”.
גורמים רשמיים ציינו כי הכימיקלים הועלו בנמל טאיסאנג, צפונית לשנגחאי, ויעדם הסופי הוא בנדר עבאס בדרום איראן.
הדוח קובע כי נתוני מעקב אחר כלי שיט מאתר Marine Traffic הראו שהגולבן עגנה ליד האי דיישאן במשך מספר ימים ויצאה ביום שלישי. האתר גם הראה שספינת ג’יראן הייתה כ-75 קילומטרים דרומית לאי דיישאן וליד החוף של נינגבו במחוז ג’ג’יאנג בסין בתחילת יום רביעי.
ה”פייננשל טיימס” דיווח גם כי גורמים רשמיים לא יכלו לאשר אם בייג’ין הייתה מודעת למשלוחים.
בשנת 2023 הטילה ארצות הברית סנקציות על יחידים וישויות בסין, הונג קונג ואיראן, כולל הנספח הצבאי של איראן בבייג’ינג, על כך שסייעו לכאורה לספק חלקים וטכנולוגיה לשחקני מפתח בתוכנית הטילים של איראן.
ביולי האחרון הטילה ארצות הברית סנקציות על חמישה אנשים ושבעה גופים שבסיסם באיראן, סין והונג קונג שהואשמו בסיוע לתוכניות הטילים והכטב”מים של איראן.
בשנתיים האחרונות הפעילה ממשלת ארה”ב לחץ על סין שלא למכור סחורות דו-שימושיות לרוסיה שניתן להשתמש בהן במלחמה נגד אוקראינה, אך בפועל היקף היצוא של סין לרוסיה לא ירד.
קרדיט: רדיו פרדה קרדיט לתמונות: תסנים ורשתות חברתיות