מעצמה בשינוי: תעשיית הרכב היפנית
תעשיית הרכב היפנית נחשבת לאחת החזקות והמשפיעות בעולם. חברות כמו טויוטה, הונדה וניסאן היו במשך עשורים סמל לאיכות, אמינות וחדשנות טכנולוגית.
יצרני הרכב היפניים הצליחו לכבוש שווקים גלובליים בזכות יעילות ייצור, טכנולוגיות מתקדמות ומחירים תחרותיים.
עם זאת בשנים האחרונות התעשייה מתמודדת עם שינוי עמוק. המעבר לרכבים חשמליים שינה את מאזן הכוחות בשוק העולמי,כאשר טסלה האמריקאית מובילה את התחום. בצד המחיר, המתחרות מסין זוכות לתמיכה ממשלתית ורגולציה נמוכה מה שמאפשר להן להתחרות מול היצרניות המסורתיות ולהגדיל נתח שוק.
ניסאן במיוחד סבלה מהתדרדרות במעמדה שהובילה לירידה ברווחיות, קיצוצים של אלפי משרות, וצמצום יכולות הייצור בכ-20%. גם הונדה ניצבת בפני קשיים, אך שמרה על מעמד חזק יותר. שתי החברות מתמודדות עם הצורך בפיתוח טכנולוגיות חדשות, לצד התמודדות עם ירידה בביקושים בשוק הרכב המסורתי התחרותי.
על רקע האתגרים הללו, הונדה וניסאן הודיעו אתמול על תחילת שיחות רשמיות למיזוג, שמטרתן ליצור את יצרנית הרכב השלישית בגודלה בעולם מבחינת מכירות. במסגרת המהלך, תוקם חברת אחזקות משותפת שתיסחר בבורסה בטוקיו, כאשר על פי הערכות צפי ההכנסות יעמוד על כ-30 טריליון ין (191$ מיליארד), עם רווח תפעולי של יותר מ-3 טריליון ין (19.1$ מיליארד).
מנכ”ל הונדה ציין כי המיזוג יאפשר יתרון לגודל, ייעול משאבים ושיפור תחרותיות בשוק הגלובלי, במיוחד בתחום הרכבים החשמליים והנהיגה האוטונומית. ניסאן, שסובלת מאי יציבות כלכלית, תוכל להרוויח מהמהלך, אך המיזוג מותנה בכך שתשלים את תוכנית ההתייעלות שלה.
מיצובישי, השותפה האסטרטגית של ניסאן ומחזיקה 24% ממניות החברה, הוזמנה להצטרף לחברת האחזקות החדשה. החברה טרם קיבלה החלטה סופית, אך ההחלטה צפויה להתקבל עד סוף ינואר 2025. אם תצטרף תחזק עוד יותר את מעמד הקבוצה ויכולת התחרות מול המתחרות.
השיחות צפויות להסתיים ביוני 2025, רק אז נדע מה יעלה בגורל החברות. גם אם יאושר המיזוג המשולש, על פי הודעת החברות את התוצאות נראה רק בתחילת העשור הבא, אך בהחלט טמון פוטנציאל משמעותי במהלך.
לראיה, מניית הונדה (HMC) זינקה אתמול מעל 12% במסחר בוול סטריט, ומניית ניסאן עלתה כ-6% בבורסה בטוקיו.
קרדיט: ערוץ הטלגרם תשואת יתר – וול סטריט קרדיט לתמונות: